Dorsz po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

460 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

599 osób wydrukowało

Pobierz pdf

730 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 opakowania

3 sztuki

600 gramów

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zgrilluj czerwone papryki i pokrój w talarki.

Dorsz po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Ugotuj ziemniaki, obierz i pokrój w krążki.

Dorsz po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Fixy Knorr rozmieszaj z wodą według wskazówek z opakowania, następnie zagotuj.

Dorsz po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Ułóż w naczyniu na przemian: ziemniaki, dorsza, papryki, kukurydzę, fasolę i zalej sosem powstałym z fixów Knorr.

Dorsz po meksykańsku - Krok 4

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i zapiekaj całość przez około 40 minut. Na koniec dopraw całość do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Dorsz po meksykańsku - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Milena

    Milena , 01.12.2022

    TAK To danie jest moim niedawnym odkryciem. Ciekawy smak, coś nowego i innego. Gdy pojawia się na stole goście są zaskoczeni, po chwili jednak szybko znika, a oni pytają skąd mam ten wspaniały przepis. Ciekawa propozycja dla osób lubiących poznawać nowe smaki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anika Testuje

    Anika Testuje , 04.12.2020

    TAK Wspaniała alternatywa dla tych co nie przepadają za karpiem na Wigilię a do tego jeszcze ostry smak i czerwona papryka to idealna kompozycja dla tej ryby.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Masłowski

    Andrzej Masłowski , 10.07.2015

    Rewelacyjna potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz po meksykańskuDorsz po meksykańsku

Dorsz po meksykańsku to doskonała wigilijna propozycja dla tych, którzy lubią inspirować się kuchniami świata. Zamiast dorsza sprawdzą się też inne ryby, na przykład mintaj lub miruna. Przygotowanie tej potrawy zacznij od ugotowania ziemniaków oraz ryby. Ponieważ dorsz będzie dodatkowo zapiekany, nie gotuj go zbyt długo. Lekko go dopraw, aby jego smak nie zdominował później pozostałych składników. Żeby ułatwić sobie zadanie, pokrój dorsza na mniejsze kawałki – łatwiej będzie je później wyjąć z potrawy. Kiedy ryba będzie się gotowała, na grillowej patelni przypiecz kawałki papryki. Dzięki temu zyskają przyjemny, słodki posmak. Naczynie żaroodporne wyłóż ziemniakami w plasterkach, a następnie układaj kolejne warstwy: dorsza, paprykę, kukurydzę i czerwoną fasolę. Polej wszystko sosem. Jeśli lubisz pikantną kuchnię, dodaj do sosu trochę papryki chili. Całość zapiecz. Gotowe porcje udekoruj świeżą kolendrą. Przygotuj dorsza po meksykańsku na świąteczną kolację i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.