Dorsz po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
463 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

651 osób wydrukowało

Pobierz pdf

779 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 opakowania

3 sztuki

600 gramów

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zgrilluj czerwone papryki i pokrój w talarki.

Dorsz po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Ugotuj ziemniaki, obierz i pokrój w krążki.

Dorsz po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Fixy Knorr rozmieszaj z wodą według wskazówek z opakowania, następnie zagotuj.

Dorsz po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Ułóż w naczyniu na przemian: ziemniaki, dorsza, papryki, kukurydzę, fasolę i zalej sosem powstałym z fixów Knorr.

Dorsz po meksykańsku - Krok 4

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i zapiekaj całość przez około 40 minut. Na koniec dopraw całość do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Dorsz po meksykańsku - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Milena

    Milena , 01.12.2022

    TAK To danie jest moim niedawnym odkryciem. Ciekawy smak, coś nowego i innego. Gdy pojawia się na stole goście są zaskoczeni, po chwili jednak szybko znika, a oni pytają skąd mam ten wspaniały przepis. Ciekawa propozycja dla osób lubiących poznawać nowe smaki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anika Testuje

    Anika Testuje , 04.12.2020

    TAK Wspaniała alternatywa dla tych co nie przepadają za karpiem na Wigilię a do tego jeszcze ostry smak i czerwona papryka to idealna kompozycja dla tej ryby.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Masłowski

    Andrzej Masłowski , 10.07.2015

    Rewelacyjna potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekany ryż z tofu
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz po meksykańskuDorsz po meksykańsku

Dorsz po meksykańsku to doskonała wigilijna propozycja dla tych, którzy lubią inspirować się kuchniami świata. Zamiast dorsza sprawdzą się też inne ryby, na przykład mintaj lub miruna. Przygotowanie tej potrawy zacznij od ugotowania ziemniaków oraz ryby. Ponieważ dorsz będzie dodatkowo zapiekany, nie gotuj go zbyt długo. Lekko go dopraw, aby jego smak nie zdominował później pozostałych składników. Żeby ułatwić sobie zadanie, pokrój dorsza na mniejsze kawałki – łatwiej będzie je później wyjąć z potrawy. Kiedy ryba będzie się gotowała, na grillowej patelni przypiecz kawałki papryki. Dzięki temu zyskają przyjemny, słodki posmak. Naczynie żaroodporne wyłóż ziemniakami w plasterkach, a następnie układaj kolejne warstwy: dorsza, paprykę, kukurydzę i czerwoną fasolę. Polej wszystko sosem. Jeśli lubisz pikantną kuchnię, dodaj do sosu trochę papryki chili. Całość zapiecz. Gotowe porcje udekoruj świeżą kolendrą. Przygotuj dorsza po meksykańsku na świąteczną kolację i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.