
Składniki
8 sztuk
6 sztuk
1 łyżka
200 gramów
3 łyżeczki
2 łyżeczki
1 szklanka
3 łyżki
3 łyżki
1 pęczek
1 szklanka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po odsączeniu przelej zimną wodą. Obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w krążki.
Krok 3
Wędzony boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni.
Krok 4
Zdejmij boczek i na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę. W garnku roztop 3 łyżki masła dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej