Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

8 sztuk

1 szklanka

6 sztuk

100 gramów

1 szklanka

3 łyżki

1 pęczek

2 łyżeczki

3 łyżeczki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po odsączeniu przelej zimną wodą. Obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w krążki.

Krok 3

Wędzony boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni.

Krok 4

Zdejmij boczek i na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę. W garnku roztop 3 łyżki masła dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej