Szybki makaron z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

120 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr. Odcedź (zachowaj ok. 200ml wody z gotowania) i skrop makaron oliwą. Lekko wymieszaj.

Krok 2

Grzyby pokrój w paski, cebulkę w plasterki, a czosnek posiekaj.

Krok 3

Podsmaż grzyby na patelni z pozostałą oliwą. Jak będą rumiane dodaj czosnek i cebulkę. Smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wlej bulion z gotowania makaronu oraz makaron. Dopraw przyprawą Knorr i gotuj całość jeszcze kilka minut aż sos połączy się dobrze z makaronem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj posypane świeżo tartym parmezanem. Możesz również dodać do sosu łyżkę śmietany.

1

Opinie o przepisie

  • Pati

    Pati

    "TAK"do makaronu dodałbym jeszcze pomidorki koktajlowe,potarłabym mozzarele i na górę posypała bazylią...pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki makaron z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki makaron z grzybamiSzybki makaron z grzybami

Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez makaronu. To składnik idealny, gdy czas goni, a kiszki marsza grają. Różne kształty, rozmiary i kolory pozwalają komponować naprawdę różnorodne dania. Dodatek w postaci aromatycznego sosu zapewni Wam tytuł mistrza kuchni – czas na szybki makaron z grzybami!

Dla kogo?

Samodzielne przygotowywanie posiłków nie musi być czasochłonne. Przepis na szybki makaron z grzybami jest tego najlepszym przykładem. Koniec z jedzeniem przypadkowych przekąsek kupowanych w biegu!

Na jaką okazję?

Oszczędność czasu jest kluczowa w środku zabieganego tygodnia. W weekendy też nie wszyscy mają ochotę na długie siedzenie w kuchni. Po tak udanym i błyskawicznym obiedzie zostanie więcej czasu na inne przyjemności.

Czy wiesz, że?

Grzyby to ważny element diet roślinnych. Za sprawą mięsistej konsystencji oraz smaku umami stają się doskonałym substytutem mięsa.

Dla urozmaicenia:

Dzięki dodatkowi soku z cytryny sos grzybowy będzie bardziej orzeźwiający. Można przyprawiać go także jałowcem i liściem laurowym.