
Składniki
400 gramów
1 sztuka
500 gramów
1 łyżeczka
120 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr. Odcedź makaron (zachowaj ok. 200ml wody z gotowania) i skrop makaron oliwą. Lekko wymieszaj.
Krok 2
Grzyby pokrój w paski, cebulkę w plasterki, a czosnek posiekaj.
Krok 3
Podsmaż grzyby na patelni z pozostałą oliwą. Jak będą rumiane dodaj czosnek i cebulkę. Smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wlej bulion z gotowania makaronu oraz makaron. Dopraw przyprawą Knorr i gotuj całość jeszcze kilka minut aż sos połączy się dobrze z makaronem.
Dobra rada:
Podawaj posypane świeżo tartym parmezanem. Możesz również dodać do sosu łyżkę śmietany.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybki makaron z grzybami
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez makaronu. To składnik idealny, gdy czas goni, a kiszki marsza grają. Różne kształty, rozmiary i kolory pozwalają komponować naprawdę różnorodne dania. Dodatek w postaci aromatycznego sosu zapewni Wam tytuł mistrza kuchni – czas na szybki makaron z grzybami!
Dla kogo?
Samodzielne przygotowywanie posiłków nie musi być czasochłonne. Przepis na szybki makaron z grzybami jest tego najlepszym przykładem. Koniec z jedzeniem przypadkowych przekąsek kupowanych w biegu!
Na jaką okazję?
Oszczędność czasu jest kluczowa w środku zabieganego tygodnia. W weekendy też nie wszyscy mają ochotę na długie siedzenie w kuchni. Po tak udanym i błyskawicznym obiedzie zostanie więcej czasu na inne przyjemności.
Czy wiesz, że?
Grzyby to ważny element diet roślinnych. Za sprawą mięsistej konsystencji oraz smaku umami stają się doskonałym substytutem mięsa.
Dla urozmaicenia:
Dzięki dodatkowi soku z cytryny sos grzybowy będzie bardziej orzeźwiający. Można przyprawiać go także jałowcem i liściem laurowym.