Pizza bakłażanowo-cukiniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza bakłażanowo-cukiniowa

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

400 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w centymetrowej grubości plastry. Posyp solą i odłóż na ręcznik papierowy by puścił gorzki sok.

Krok 2

W rondelku rozgrzej oliwę, na której zeszklij bardzo drobno posiekaną cebulę.

Krok 3

Następnie dodaj pulpę pomidorową, 2 mini kostki czosnek Knorr oraz rozmaryn. Sos gotuj na minimalnym ogniu przez przynajmniej 30 minut.

Krok 4

Cukinię pokrój w plastry i razem z bakłażanem ułóż w naoliwionej formie. Skrop oliwą i posyp trzecią mini kostką czosnek Knorr. Przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.

Krok 5

Przykryj warzywa sosem pomidorowym, na którym ułóż plastry sera i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza bakłażanowo-cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza bakłażanowo-cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza bakłażanowo-cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza bakłażanowo-cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza bakłażanowo-cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza bakłażanowo-cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza bakłażanowo-cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza bakłażanowo-cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto na pizzę
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej