Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
25 dekagramów
125 mililitrów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 dekagramy
1 łyżka
2 sztuki
1 opakowanie
15 dekagramów
1 łyżka
1 szczypta
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę, oraz drożdże, które zaczęły rosnąć. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2
Tofu odsączamy, kroimy w kostkę.
Krok 3
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę do pizzy.
Krok 4
Przygotowujemy sos. Sos słodko - kwaśny mieszamy przeciśniętymi ząbkami czosnku. Powstałym sosem smarujemy wierzch pizzy. Na wierzchu układamy tofu, oprószamy pizzę oregano.
Krok 5
Pizzę zapiekamy ok 10 min w 200 stopniach, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 5-7 min. Przed podaniem można polać ketchupem
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej