Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

125 mililitrów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 dekagramy

1 łyżka

2 sztuki

1 opakowanie

15 dekagramów

1 łyżka

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę, oraz drożdże, które zaczęły rosnąć. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2

Tofu odsączamy, kroimy w kostkę.

Krok 3

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę do pizzy.

Krok 4

Przygotowujemy sos. Sos słodko - kwaśny mieszamy przeciśniętymi ząbkami czosnku. Powstałym sosem smarujemy wierzch pizzy. Na wierzchu układamy tofu, oprószamy pizzę oregano.

Krok 5

Pizzę zapiekamy ok 10 min w 200 stopniach, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 5-7 min. Przed podaniem można polać ketchupem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej