Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

125 mililitrów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 dekagramy

1 łyżka

2 sztuki

1 opakowanie

15 dekagramów

1 łyżka

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę, oraz drożdże, które zaczęły rosnąć. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2

Tofu odsączamy, kroimy w kostkę.

Krok 3

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę do pizzy.

Krok 4

Przygotowujemy sos. Sos słodko - kwaśny mieszamy przeciśniętymi ząbkami czosnku. Powstałym sosem smarujemy wierzch pizzy. Na wierzchu układamy tofu, oprószamy pizzę oregano.

Krok 5

Pizzę zapiekamy ok 10 min w 200 stopniach, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 5-7 min. Przed podaniem można polać ketchupem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pełnoziarnista pizza z sosem słodko – kwaśnym i tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza kebabowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej