Śledzie w sosie słodko - kwaśnym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

269 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 puszka

20 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie umyj śledzie, ułóż je w miseczce i zalej mlekiem. Mocz około 20 minut, a następnie osusz w papierowym ręczniku. Przekrój duże filety na pół.

Krok 2

Pokrój ser żółty w słupki.

Krok 3

Na każdym płacie śledzia ułóż po jednym słupku sera, zwijaj je w ruloniki i spinaj wykałaczką.

Krok 4

Osącz ananasa z zalewy, po czym wymieszaj go z Sosem w słoiku słodko-kwaśnym Knorr i podgrzewaj w rondlu przez 5-7 minut. Następnie ostudź.

Krok 5

Ułóż roladki śledziowe na talerzu i polej je zimnym sosem. Podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Maciek Goch

    Maciek Goch

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w sosie słodko - kwaśnymŚledzie w sosie słodko - kwaśnym

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to bardzo przydatny przepis na potrawę, który pasuje na wiele okazji, nie tylko na Wigilię. Nadawać się będzie do podania na przyjęciu oraz podczas kolacji, razem z deską serów lub wędlin. W tak przyrządzonych śledziach smaki fantastycznie się przenikają. Aby przygotować danie, potrzebne są odpowiednie ryby. Staraj się wybierać te najbardziej dorodne i tłuste, o jasnym mięsie. Pamiętaj, żeby wcześniej namoczyć je w mleku. Na płacie połóż pokrojony w słupki ser, np. gouda, edamski albo mozzarella. Do sosu słodko-kwaśnego, oprócz ananasa, dodaj namoczone wcześniej rodzynki, np. sułtańskie – ich słodki smak doskonale współgra z rybą. Śledzie w sosie słodko-kwaśnym podawaj na półmisku lub dużym talerzu. Do dekoracji użyj gałązki świeżego rozmarynu lub natki pietruszki. Potrawę serwuj razem z razowym pieczywem, ewentualnie z chrupiącą bagietką zapieczoną w piekarniku z ziołami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na tę smaczną przystawkę i zobacz, jak szybko i łatwo ją przygotujesz.