Śledzie w sosie słodko - kwaśnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w sosie słodko - kwaśnym

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

289 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

469 osób wydrukowało

Pobierz pdf

460 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

0.5 słoika

20 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie umyj śledzie, ułóż je w miseczce i zalej mlekiem. Mocz około 20 minut, a następnie osusz w papierowym ręczniku. Przekrój duże filety na pół.

Krok 2

Pokrój ser żółty w słupki.

Krok 3

Na każdym płacie śledzia ułóż po jednym słupku sera, zwijaj je w ruloniki i spinaj wykałaczką.

Krok 4

Osącz ananasa z zalewy, po czym wymieszaj go z Sosem w słoiku słodko-kwaśnym Knorr i podgrzewaj w rondlu przez 5-7 minut. Następnie ostudź.

Krok 5

Ułóż roladki śledziowe na talerzu i polej je zimnym sosem. Podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Maciek Goch

    Maciek Goch , 13.02.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w sosie słodko - kwaśnymŚledzie w sosie słodko - kwaśnym

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to bardzo przydatny przepis na potrawę, który pasuje na wiele okazji, nie tylko na Wigilię. Nadawać się będzie do podania na przyjęciu oraz podczas kolacji, razem z deską serów lub wędlin. W tak przyrządzonych śledziach smaki fantastycznie się przenikają. Aby przygotować danie, potrzebne są odpowiednie ryby. Staraj się wybierać te najbardziej dorodne i tłuste, o jasnym mięsie. Pamiętaj, żeby wcześniej namoczyć je w mleku. Na płacie połóż pokrojony w słupki ser, np. gouda, edamski albo mozzarella. Do sosu słodko-kwaśnego, oprócz ananasa, dodaj namoczone wcześniej rodzynki, np. sułtańskie – ich słodki smak doskonale współgra z rybą. Śledzie w sosie słodko-kwaśnym podawaj na półmisku lub dużym talerzu. Do dekoracji użyj gałązki świeżego rozmarynu lub natki pietruszki. Potrawę serwuj razem z razowym pieczywem, ewentualnie z chrupiącą bagietką zapieczoną w piekarniku z ziołami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na tę smaczną przystawkę i zobacz, jak szybko i łatwo ją przygotujesz.