
Składniki
0.5 kilograma
1 opakowanie
0.5 słoika
20 dekagramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dokładnie umyj śledzie, ułóż je w miseczce i zalej mlekiem. Mocz około 20 minut, a następnie osusz w papierowym ręczniku. Przekrój duże filety na pół.
Krok 2
Pokrój ser żółty w słupki.
Krok 3
Na każdym płacie śledzia ułóż po jednym słupku sera, zwijaj je w ruloniki i spinaj wykałaczką.
Krok 4
Osącz ananasa z zalewy, po czym wymieszaj go z Sosem w słoiku słodko-kwaśnym Knorr i podgrzewaj w rondlu przez 5-7 minut. Następnie ostudź.
Krok 5
Ułóż roladki śledziowe na talerzu i polej je zimnym sosem. Podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie w sosie słodko - kwaśnym
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to bardzo przydatny przepis na potrawę, który pasuje na wiele okazji, nie tylko na Wigilię. Nadawać się będzie do podania na przyjęciu oraz podczas kolacji, razem z deską serów lub wędlin. W tak przyrządzonych śledziach smaki fantastycznie się przenikają. Aby przygotować danie, potrzebne są odpowiednie ryby. Staraj się wybierać te najbardziej dorodne i tłuste, o jasnym mięsie. Pamiętaj, żeby wcześniej namoczyć je w mleku. Na płacie połóż pokrojony w słupki ser, np. gouda, edamski albo mozzarella. Do sosu słodko-kwaśnego, oprócz ananasa, dodaj namoczone wcześniej rodzynki, np. sułtańskie – ich słodki smak doskonale współgra z rybą. Śledzie w sosie słodko-kwaśnym podawaj na półmisku lub dużym talerzu. Do dekoracji użyj gałązki świeżego rozmarynu lub natki pietruszki. Potrawę serwuj razem z razowym pieczywem, ewentualnie z chrupiącą bagietką zapieczoną w piekarniku z ziołami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na tę smaczną przystawkę i zobacz, jak szybko i łatwo ją przygotujesz.


































