
Składniki
0.5 kilograma
1 opakowanie
0.5 słoika
20 dekagramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dokładnie umyj śledzie, ułóż je w miseczce i zalej mlekiem. Mocz około 20 minut, a następnie osusz w papierowym ręczniku. Przekrój duże filety na pół.
Krok 2
Pokrój ser żółty w słupki.
Krok 3
Na każdym płacie śledzia ułóż po jednym słupku sera, zwijaj je w ruloniki i spinaj wykałaczką.
Krok 4
Osącz ananasa z zalewy, po czym wymieszaj go z Sosem w słoiku słodko-kwaśnym Knorr i podgrzewaj w rondlu przez 5-7 minut. Następnie ostudź.
Krok 5
Ułóż roladki śledziowe na talerzu i polej je zimnym sosem. Podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie w sosie słodko - kwaśnym
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to bardzo przydatny przepis na potrawę, który pasuje na wiele okazji, nie tylko na Wigilię. Nadawać się będzie do podania na przyjęciu oraz podczas kolacji, razem z deską serów lub wędlin. W tak przyrządzonych śledziach smaki fantastycznie się przenikają. Aby przygotować danie, potrzebne są odpowiednie ryby. Staraj się wybierać te najbardziej dorodne i tłuste, o jasnym mięsie. Pamiętaj, żeby wcześniej namoczyć je w mleku. Na płacie połóż pokrojony w słupki ser, np. gouda, edamski albo mozzarella. Do sosu słodko-kwaśnego, oprócz ananasa, dodaj namoczone wcześniej rodzynki, np. sułtańskie – ich słodki smak doskonale współgra z rybą. Śledzie w sosie słodko-kwaśnym podawaj na półmisku lub dużym talerzu. Do dekoracji użyj gałązki świeżego rozmarynu lub natki pietruszki. Potrawę serwuj razem z razowym pieczywem, ewentualnie z chrupiącą bagietką zapieczoną w piekarniku z ziołami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na tę smaczną przystawkę i zobacz, jak szybko i łatwo ją przygotujesz.