Tortino di carciofi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortino di carciofi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

4 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

60 gramów

6 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usuń zewnętrzne liście karczochów. Z pozostałych obetnij szpice.

Krok 2

Resztę pokrój w cienkie plastry i włóż do miski z woda i sokiem cytrynowym.

Krok 3

W drugiej misce wymieszaj jajka z oliwą. Dodaj natkę pietruszki i ser. Przypraw.

Krok 4

Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem i posyp bułka tartą.

Krok 5

Karczochy odsącz i wraz z masą jajeczną włóż do naczynia. Posyp bułka tartą.

Krok 6

Piecz 30 minut w temperaturze 160 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortino di carciofi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortino di carciofi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortino di carciofi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortino di carciofi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortino di carciofi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortino di carciofi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortino di carciofi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortino di carciofi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej