
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
4 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
60 gramów
6 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Usuń zewnętrzne liście karczochów. Z pozostałych obetnij szpice.
Krok 2
Resztę pokrój w cienkie plastry i włóż do miski z woda i sokiem cytrynowym.
Krok 3
W drugiej misce wymieszaj jajka z oliwą. Dodaj natkę pietruszki i ser. Przypraw.
Krok 4
Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem i posyp bułka tartą.
Krok 5
Karczochy odsącz i wraz z masą jajeczną włóż do naczynia. Posyp bułka tartą.
Krok 6
Piecz 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej