
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
4 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
60 gramów
6 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Usuń zewnętrzne liście karczochów. Z pozostałych obetnij szpice.
Krok 2
Resztę pokrój w cienkie plastry i włóż do miski z woda i sokiem cytrynowym.
Krok 3
W drugiej misce wymieszaj jajka z oliwą. Dodaj natkę pietruszki i ser. Przypraw.
Krok 4
Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem i posyp bułka tartą.
Krok 5
Karczochy odsącz i wraz z masą jajeczną włóż do naczynia. Posyp bułka tartą.
Krok 6
Piecz 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej