Składniki
200 gramów
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
2 łyżki
200 gramów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj składniki na pizzę. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a papryczkę chili w drobne plasterki.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy włóż do miseczki i bardzo dokładnie połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj Przyprawę w minikostkach czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Przygotuj stolnicę. Do mąki dodaj sól i dokładnie wymieszaj. W szklankę nalej 50 ml wody, dodaj drożdże i cukier – wymieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie stopniowo dodawaj do mąki wodę z drożdżami i zagniataj ciasto. Gotowe ciasto skrop wodą i odstaw do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
Krok 4
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, wyłóż wyrośnięte ciasto – rozwałkuj lub uformuj placek na pizzę ręcznie. Placek powinien mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
Krok 5
Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka, tak żeby brzegi pizzy pozostały suche.
Krok 6
Wierzch pizzy posyp tartym serem, ułóż kawałki kolorowej papryki, cebulę, pomidorki koktajlowe, ostrą papryczkę chilli i oliwki. Całość po wierzchu posyp serem feta i wstaw do piekarnika.
Krok 7
Piecz pizzę w nagrzanym do 200°C piekarniku około 20 minut. Grecka pizza doskonale smakuje polana po wierzchu oliwą z oliwek i posypana posiekanym oregano.
Dobra rada:
Jeśli dobrze skropisz ciasto wodą tuż po wyrobieniu, nie powstanie na nim twarda skorupa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza Grecka
Przepis na pizzę grecką budzi Twoje zainteresowanie? Myślisz, że jak pizza, to tylko ta ze słonecznych Włoch? Nic bardziej mylnego! Jeśli do dania użyjesz sztandarowych greckich składników, z pewnością poczujesz się jak na rajskich wakacjach w Helladzie. Jak smakuje pizza grecka? Składniki, takie jak feta, oliwki i pomidorki sprawiają, że jest zupełnie wyjątkowa.
Dla kogo?
Grecka pizza to idealne danie dla wszystkich fanów pizzy! Zawsze warto spróbować nowego smaku, bo może to właśnie pizza grecka od dziś będzie Twoją ulubioną!
Na jaką okazję?
Na jaką okazję sprawdzi się pizza grecka? Przepis sprawdzi się jako propozycja na kolację dla całej rodziny, smaczna przekąska podczas wieczornego filmu czy na spotkanie z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Pizza grecka jest równie pyszna jak ta włoska, gdyż bazuje przede wszystkim na świeżych warzywach i serach.
Dla urozmaicenia:
Na upieczoną pizzę grecką możesz położyć cienkie plasterki świeżego ogórka. Na pewno będzie smacznie, a przy tym oryginalnie. Sprawdzą się też plastry pomidorów.