Pizza grecka - składniki na wierzch: przepis z fetą | Przepisy.pl pixel

Pizza Grecka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
348 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

335 osób wydrukowało

Pobierz pdf

662 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

50 gramów

2 łyżki

200 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj składniki na pizzę. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a papryczkę chili w drobne plasterki.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy włóż do miseczki i bardzo dokładnie połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj Przyprawę w minikostkach czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Przygotuj stolnicę. Do mąki dodaj sól i dokładnie wymieszaj. W szklankę nalej 50 ml wody, dodaj drożdże i cukier – wymieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie stopniowo dodawaj do mąki wodę z drożdżami i zagniataj ciasto. Gotowe ciasto skrop wodą i odstaw do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, wyłóż wyrośnięte ciasto – rozwałkuj lub uformuj placek na pizzę ręcznie. Placek powinien mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.

Krok 5

Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka, tak żeby brzegi pizzy pozostały suche.

Krok 6

Wierzch pizzy posyp tartym serem, ułóż kawałki kolorowej papryki, cebulę, pomidorki koktajlowe, ostrą papryczkę chilli i oliwki. Całość po wierzchu posyp serem feta i wstaw do piekarnika.

Krok 7

Piecz pizzę w nagrzanym do 200°C piekarniku około 20 minut. Grecka pizza doskonale smakuje polana po wierzchu oliwą z oliwek i posypana posiekanym oregano.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli dobrze skropisz ciasto wodą tuż po wyrobieniu, nie powstanie na nim twarda skorupa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Grecka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Grecka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Grecka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Grecka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Grecka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Grecka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Grecka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza Grecka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza Grecka Pizza Grecka

Przepis na pizzę grecką budzi Twoje zainteresowanie? Myślisz, że jak pizza, to tylko ta ze słonecznych Włoch? Nic bardziej mylnego! Jeśli do dania użyjesz sztandarowych greckich składników, z pewnością poczujesz się jak na rajskich wakacjach w Helladzie. Jak smakuje pizza grecka? Składniki, takie jak feta, oliwki i pomidorki sprawiają, że jest zupełnie wyjątkowa.

Dla kogo?

Grecka pizza to idealne danie dla wszystkich fanów pizzy! Zawsze warto spróbować nowego smaku, bo może to właśnie pizza grecka od dziś będzie Twoją ulubioną!

Na jaką okazję?

Na jaką okazję sprawdzi się pizza grecka? Przepis sprawdzi się jako propozycja na kolację dla całej rodziny, smaczna przekąska podczas wieczornego filmu czy na spotkanie z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Pizza grecka jest równie pyszna jak ta włoska, gdyż bazuje przede wszystkim na świeżych warzywach i serach.

Dla urozmaicenia:

Na upieczoną pizzę grecką możesz położyć cienkie plasterki świeżego ogórka. Na pewno będzie smacznie, a przy tym oryginalnie. Sprawdzą się też plastry pomidorów.