Wyśmienite grzyby w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienite grzyby w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

250 gramów

1 sztuka

50 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby przepłucz i osusz. Posiekaj w drobne kawałeczki razem z cebulą i szynką. Podsmaż pocięte składniki na rozgrzanym tłuszczu i dopraw do smaku.

Krok 2

Podlej odrobiną wody i duś aż do jej całkowitego wyparowania.

Krok 3

2 jajka roztrzep razem ze śmietaną i posiekana pietruszką. Dopraw odrobiną pieprzu, solą i gałką muszkatołową, tak przygotowanym sosem zalej grzyby i podsmaż do momentu aż jajka się zetną.

Krok 4

Ciasto rozwiń i pokrój w kwadraty. Na każdym kawałku ułóż ostudzony farsz i zwiń w pasztecik zaklejając boki. Posmaruj rozmąconym widelcem jajkiem i ułóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec przez ok. 25-30 min. w temperaturze- 200 stopni.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Udka pieczone z ryżem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej