
Składniki
450 gramów
250 gramów
1 sztuka
50 gramów
3 sztuki
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby przepłucz i osusz. Posiekaj w drobne kawałeczki razem z cebulą i szynką. Podsmaż pocięte składniki na rozgrzanym tłuszczu i dopraw do smaku.
Krok 2
Podlej odrobiną wody i duś aż do jej całkowitego wyparowania.
Krok 3
2 jajka roztrzep razem ze śmietaną i posiekana pietruszką. Dopraw odrobiną pieprzu, solą i gałką muszkatołową, tak przygotowanym sosem zalej grzyby i podsmaż do momentu aż jajka się zetną.
Krok 4
Ciasto rozwiń i pokrój w kwadraty. Na każdym kawałku ułóż ostudzony farsz i zwiń w pasztecik zaklejając boki. Posmaruj rozmąconym widelcem jajkiem i ułóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec przez ok. 25-30 min. w temperaturze- 200 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























