Wyśmienite grzyby w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienite grzyby w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

250 gramów

1 sztuka

50 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby przepłucz i osusz. Posiekaj w drobne kawałeczki razem z cebulą i szynką. Podsmaż pocięte składniki na rozgrzanym tłuszczu i dopraw do smaku.

Krok 2

Podlej odrobiną wody i duś aż do jej całkowitego wyparowania.

Krok 3

2 jajka roztrzep razem ze śmietaną i posiekana pietruszką. Dopraw odrobiną pieprzu, solą i gałką muszkatołową, tak przygotowanym sosem zalej grzyby i podsmaż do momentu aż jajka się zetną.

Krok 4

Ciasto rozwiń i pokrój w kwadraty. Na każdym kawałku ułóż ostudzony farsz i zwiń w pasztecik zaklejając boki. Posmaruj rozmąconym widelcem jajkiem i ułóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec przez ok. 25-30 min. w temperaturze- 200 stopni.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienite grzyby w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sakiewki z warzywami curry
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej