Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż na mleku. Dopraw przyprawą Delikat i solą.

Krok 2

Przygotuj ciasto pierogowe - połącz mąkę z ciepłą wodą i zagnieć.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego koła. Na środku każdego umieść ok. łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zawijaj do środka, tworząc falbankę (tak jak na zdjęciu - to tradycyjny sposób lepienia tych fińskich pierożków).

Krok 4

Zapiekaj w 180 stopniach, ok. 20 min. Serwuj np. z pastą z łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej