Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

150 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż na mleku. Dopraw przyprawą Delikat i solą.

Krok 2

Przygotuj ciasto pierogowe - połącz mąkę z ciepłą wodą i zagnieć.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego koła. Na środku każdego umieść ok. łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zawijaj do środka, tworząc falbankę (tak jak na zdjęciu - to tradycyjny sposób lepienia tych fińskich pierożków).

Krok 4

Zapiekaj w 180 stopniach, ok. 20 min. Serwuj np. z pastą z łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej