Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż na mleku. Dopraw przyprawą Delikat i solą.

Krok 2

Przygotuj ciasto pierogowe - połącz mąkę z ciepłą wodą i zagnieć.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego koła. Na środku każdego umieść ok. łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zawijaj do środka, tworząc falbankę (tak jak na zdjęciu - to tradycyjny sposób lepienia tych fińskich pierożków).

Krok 4

Zapiekaj w 180 stopniach, ok. 20 min. Serwuj np. z pastą z łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hiszpański omlet
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej