
Składniki
40 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
15 dekagramów
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
0.5 szklanki
4 szklanki
1 sztuka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrój w kostkę boczek, cebulę oraz seler. Ziemniaki pokrój grubo a czosnek posiekaj.
Krok 2
Teraz rozpuść tłuszcz z boczku, zachowaj skwarki.
Krok 3
Na tym tłuszczu zeszklij czosnek z cebulą a następnie dodaj tymianek, liść laurowy, seler oraz ziemniaki.
Krok 4
Wlej do tego gorący wywar rybny i gotuj aż ziemniaki nieco zmiękną.
Krok 5
Do osobnego garnka wlej troszkę wody i poczekaj aż się zagotuje - wtedy wrzuć do niej małże. Zakryj garnek i potrząsaj dopóki małże się nie otworzą.
Krok 6
Wyciągnij mięso z muszli a odcedzony wywar spod małży dodaj do pierwszego garnka.
Krok 7
Kiedy ziemniaki będą gotowe dodaj do nich śmietankę kremówkę oraz mięso małży. Zupę przypraw i serwuj ze skwarkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej