Chowder amerykański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chowder amerykański

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

15 dekagramów

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

0.5 szklanki

4 szklanki

1 sztuka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój w kostkę boczek, cebulę oraz seler. Ziemniaki pokrój grubo a czosnek posiekaj.

Krok 2

Teraz rozpuść tłuszcz z boczku, zachowaj skwarki.

Krok 3

Na tym tłuszczu zeszklij czosnek z cebulą a następnie dodaj tymianek, liść laurowy, seler oraz ziemniaki.

Krok 4

Wlej do tego gorący wywar rybny i gotuj aż ziemniaki nieco zmiękną.

Krok 5

Do osobnego garnka wlej troszkę wody i poczekaj aż się zagotuje - wtedy wrzuć do niej małże. Zakryj garnek i potrząsaj dopóki małże się nie otworzą.

Krok 6

Wyciągnij mięso z muszli a odcedzony wywar spod małży dodaj do pierwszego garnka.

Krok 7

Kiedy ziemniaki będą gotowe dodaj do nich śmietankę kremówkę oraz mięso małży. Zupę przypraw i serwuj ze skwarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chowder amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chowder amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chowder amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chowder amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chowder amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chowder amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chowder amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chowder amerykański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej