
Składniki
40 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
15 dekagramów
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
0.5 szklanki
4 szklanki
1 sztuka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrój w kostkę boczek, cebulę oraz seler. Ziemniaki pokrój grubo a czosnek posiekaj.
Krok 2
Teraz rozpuść tłuszcz z boczku, zachowaj skwarki.
Krok 3
Na tym tłuszczu zeszklij czosnek z cebulą a następnie dodaj tymianek, liść laurowy, seler oraz ziemniaki.
Krok 4
Wlej do tego gorący wywar rybny i gotuj aż ziemniaki nieco zmiękną.
Krok 5
Do osobnego garnka wlej troszkę wody i poczekaj aż się zagotuje - wtedy wrzuć do niej małże. Zakryj garnek i potrząsaj dopóki małże się nie otworzą.
Krok 6
Wyciągnij mięso z muszli a odcedzony wywar spod małży dodaj do pierwszego garnka.
Krok 7
Kiedy ziemniaki będą gotowe dodaj do nich śmietankę kremówkę oraz mięso małży. Zupę przypraw i serwuj ze skwarkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej