
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
3 sztuki
300 gramów
400 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab umyj, pokrój w plastry na 2 cm, rozbij jak na kotlety.
Krok 2
Na mięso nakładaj farsz, zwijaj ciasno jak krokiety. zepnij wykałaczkami.
Krok 3
Obsmaż na patelni z każdej strony.
Krok 4
Cebulę, boczek, pieczarki pokrój w słupki. Wmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 5
Przełóż do rondla, zlej Sosem w słoiku Śmietanowo-grzybowym Knorr. Duś pod przykryciem ok. 10 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki schabowe
Połączenie aromatycznego nadzienia z pieczarek, boczku i cebuli z soczystym mięsem to propozycja na smaczne danie ze schabem. Zazwyczaj podawany w formie pieczeni z sosem lub smażony w panierce z bułki tartej, smakuje równie pysznie w postaci roladek wzbogaconych delikatnie pikantnym farszem oraz sosem śmietanowo-grzybowym. Dzięki niemu dobrze komponuje się zarówno z puree ziemniaczanym, jak i kaszą. Roladki schabowe można także podać z ulubionym pieczywem, najlepiej wiejskim, które dobrze smakuje w zestawieniu z boczkiem i marynowanymi pieczarkami. Jeśli chcesz dodać potrawie bardziej swojskiego charakteru, możesz dołączyć do niej surówkę z kiszonych ogórków lub kapustę z koperkiem i zasmażką na ciepło. Schab w proponowanej w przepisie wersji możesz zaserwować również jako danie główne na przyjęciu. Będzie dobrze się prezentował podany na półmisku udekorowanym zielonymi dodatkami – sałatą, rukolą albo młodym szpinakiem. Aby potrawa nabrało trochę koloru, na talerzu wokół mięsa możesz też poukładać pokrojoną w słupki paprykę, wstążki z marchewki i pozostałe grzyby. Niezależnie od tego, czym przyozdobisz roladki, na pewno przypadną Ci do gustu! Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się o tym jak najszybciej!