Roladki schabowe

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

300 gramów

1 kilogram

400 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, pokrój w plastry na 2 cm, rozbij jak na kotlety.

Krok 2

Na mięso nakładaj farsz, zwijaj ciasno jak krokiety. zepnij wykałaczkami.

Krok 3

Obsmaż na patelni z każdej strony.

Krok 4

Cebulę, boczek, pieczarki pokrój w słupki. Wmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Krok 5

Przełóż do rondla, zlej Sosem w słoiku Śmietanowo-grzybowym Knorr. Duś pod przykryciem ok. 10 min.

0

Opinie o przepisie

Sos śmietanowo-grzybowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos śmietanowo-grzybowy Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki schaboweRoladki schabowe

Połączenie aromatycznego nadzienia z pieczarek, boczku i cebuli z soczystym mięsem to propozycja na smaczne danie ze schabem. Zazwyczaj podawany w formie pieczeni z sosem lub smażony w panierce z bułki tartej, smakuje równie pysznie w postaci roladek wzbogaconych delikatnie pikantnym farszem oraz sosem śmietanowo-grzybowym. Dzięki niemu dobrze komponuje się zarówno z puree ziemniaczanym, jak i kaszą. Roladki schabowe można także podać z ulubionym pieczywem, najlepiej wiejskim, które dobrze smakuje w zestawieniu z boczkiem i marynowanymi pieczarkami. Jeśli chcesz dodać potrawie bardziej swojskiego charakteru, możesz dołączyć do niej surówkę z kiszonych ogórków lub kapustę z koperkiem i zasmażką na ciepło. Schab w proponowanej w przepisie wersji możesz zaserwować również jako danie główne na przyjęciu. Będzie dobrze się prezentował podany na półmisku udekorowanym zielonymi dodatkami – sałatą, rukolą albo młodym szpinakiem. Aby potrawa nabrało trochę koloru, na talerzu wokół mięsa możesz też poukładać pokrojoną w słupki paprykę, wstążki z marchewki i pozostałe grzyby. Niezależnie od tego, czym przyozdobisz roladki, na pewno przypadną Ci do gustu! Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się o tym jak najszybciej!