Wołowina z piekarnika - pieczona w całości | Przepisy.pl pixel

Pieczona wołowina

z migdałami w winnym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

50 mililitrów

1 opakowanie

60 gramów

3 sztuki

30 gramów

0.5 pęczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę francuską, starty czosnek, posiekaną szałwię oraz przyprawę Knorr i natrzyj tym sosem mięso.

Krok 2

Rostbef piecz w całości przez 30 minut w 180 °C. Jeśli wolisz, aby wołowina była bardziej wypieczona, piecz przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut w ciepłym miejscu.

Krok 3

Migdały podsmaż na patelni i zalej winem.

Krok 4

Wlej do sosu wszystkie soki, jakie zebrały się w brytfance po pieczeniu mięsa.

Krok 5

Dodaj łyżkę lub dwie zasmażki błyskawicznej Knorr i wymieszaj, aż powstanie gładki sos.

Krok 6

Mięso przed podaniem pokrój w plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona wołowinaPieczona wołowina

Jeśli przygotowujesz menu na wykwintny posiłek, zapisz ten przepis na perfekcyjną pieczoną wołowinę. Jej smak znakomicie podkreśli ciemny sos na bazie czerwonego wina połączonego z migdałami. Aby przyrządzić to eleganckie danie, na początek wymieszaj składniki nieco pikantnej marynaty: musztardę francuską, starty ząbek czosnku, przyprawę do mięsa oraz posiekaną świeżą szałwię. Natrzyj nią starannie wołowy rostbef, umieść go w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Upieczone mięso odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, a w tym czasie przyrządź sos, rozpoczynając od podsmażenia migdałów na suchej patelni. Następnie zalej je wytrawnym winem i sokami, które wytworzyły się podczas pieczenia rostbefu. Aby zagęścić sos, wsyp do niego odrobinę błyskawicznej zasmażki i dokładnie wymieszaj – konsystencja powinna być jednolita. Pieczeń wołową pokrój w plastry i podawaj na ciepło, polaną winnym sosem. Wyśmienitym dodatkiem do tej potrawy będą pieczone warzywa, np. ziemniaki, marchewka i pasternak. Przekonaj się, jakie to smaczne.