Pieczona wołowina
z migdałami w winnym sosie
łatwe
155 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
50 mililitrów
1 opakowanie
60 gramów
3 sztuki
30 gramów
0.5 pęczka
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę francuską, starty czosnek, posiekaną szałwię oraz przyprawę Knorr i natrzyj tym sosem mięso.
Krok 2
Rostbef piecz w całości przez 30 minut w 180 °C. Jeśli wolisz, aby wołowina była bardziej wypieczona, piecz przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut w ciepłym miejscu.
Krok 3
Migdały podsmaż na patelni i zalej winem.
Krok 4
Wlej do sosu wszystkie soki, jakie zebrały się w brytfance po pieczeniu mięsa.
Krok 5
Dodaj łyżkę lub dwie zasmażki błyskawicznej Knorr i wymieszaj, aż powstanie gładki sos.
Krok 6
Mięso przed podaniem pokrój w plastry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona wołowina
Jeśli przygotowujesz menu na wykwintny posiłek, zapisz ten przepis na perfekcyjną pieczoną wołowinę. Jej smak znakomicie podkreśli ciemny sos na bazie czerwonego wina połączonego z migdałami. Aby przyrządzić to eleganckie danie, na początek wymieszaj składniki nieco pikantnej marynaty: musztardę francuską, starty ząbek czosnku, przyprawę do mięsa oraz posiekaną świeżą szałwię. Natrzyj nią starannie wołowy rostbef, umieść go w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Upieczone mięso odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, a w tym czasie przyrządź sos, rozpoczynając od podsmażenia migdałów na suchej patelni. Następnie zalej je wytrawnym winem i sokami, które wytworzyły się podczas pieczenia rostbefu. Aby zagęścić sos, wsyp do niego odrobinę błyskawicznej zasmażki i dokładnie wymieszaj – konsystencja powinna być jednolita. Pieczeń wołową pokrój w plastry i podawaj na ciepło, polaną winnym sosem. Wyśmienitym dodatkiem do tej potrawy będą pieczone warzywa, np. ziemniaki, marchewka i pasternak. Przekonaj się, jakie to smaczne.