Pieczona wołowina

z migdałami w winnym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

103 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

50 mililitrów

60 gramów

3 sztuki

30 gramów

0.5 pęczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę francuską, starty czosnek, posiekaną szałwię oraz przyprawę Knorr i natrzyj tym sosem mięso.

Krok 2

Rostbef piecz w całości przez 30 minut w 180 °C. Jeśli wolisz, aby wołowina była bardziej wypieczona, piecz przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut w ciepłym miejscu.

Krok 3

Migdały podsmaż na patelni i zalej winem.

Krok 4

Wlej do sosu wszystkie soki, jakie zebrały się w brytfance po pieczeniu mięsa.

Krok 5

Dodaj łyżkę lub dwie zasmażki błyskawicznej Knorr i wymieszaj, aż powstanie gładki sos.

Krok 6

Mięso przed podaniem pokrój w plastry.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona wołowinaPieczona wołowina

Jeśli przygotowujesz menu na wykwintny posiłek, zapisz ten przepis na perfekcyjną pieczoną wołowinę. Jej smak znakomicie podkreśli ciemny sos na bazie czerwonego wina połączonego z migdałami. Aby przyrządzić to eleganckie danie, na początek wymieszaj składniki nieco pikantnej marynaty: musztardę francuską, starty ząbek czosnku, przyprawę do mięsa oraz posiekaną świeżą szałwię. Natrzyj nią starannie wołowy rostbef, umieść go w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Upieczone mięso odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, a w tym czasie przyrządź sos, rozpoczynając od podsmażenia migdałów na suchej patelni. Następnie zalej je wytrawnym winem i sokami, które wytworzyły się podczas pieczenia rostbefu. Aby zagęścić sos, wsyp do niego odrobinę błyskawicznej zasmażki i dokładnie wymieszaj – konsystencja powinna być jednolita. Pieczeń wołową pokrój w plastry i podawaj na ciepło, polaną winnym sosem. Wyśmienitym dodatkiem do tej potrawy będą pieczone warzywa, np. ziemniaki, marchewka i pasternak. Przekonaj się, jakie to smaczne.