Pieczona wołowina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona wołowina

z migdałami w winnym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

50 mililitrów

1 opakowanie

60 gramów

3 sztuki

30 gramów

0.5 pęczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę francuską, starty czosnek, posiekaną szałwię oraz przyprawę Knorr i natrzyj tym sosem mięso.

Krok 2

Rostbef piecz w całości przez 30 minut w 180 °C. Jeśli wolisz, aby wołowina była bardziej wypieczona, piecz przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut w ciepłym miejscu.

Krok 3

Migdały podsmaż na patelni i zalej winem.

Krok 4

Wlej do sosu wszystkie soki, jakie zebrały się w brytfance po pieczeniu mięsa.

Krok 5

Dodaj łyżkę lub dwie zasmażki błyskawicznej Knorr i wymieszaj, aż powstanie gładki sos.

Krok 6

Mięso przed podaniem pokrój w plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona wołowina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka Paella
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona wołowinaPieczona wołowina

Jeśli przygotowujesz menu na wykwintny posiłek, zapisz ten przepis na perfekcyjną pieczoną wołowinę. Jej smak znakomicie podkreśli ciemny sos na bazie czerwonego wina połączonego z migdałami. Aby przyrządzić to eleganckie danie, na początek wymieszaj składniki nieco pikantnej marynaty: musztardę francuską, starty ząbek czosnku, przyprawę do mięsa oraz posiekaną świeżą szałwię. Natrzyj nią starannie wołowy rostbef, umieść go w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Upieczone mięso odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, a w tym czasie przyrządź sos, rozpoczynając od podsmażenia migdałów na suchej patelni. Następnie zalej je wytrawnym winem i sokami, które wytworzyły się podczas pieczenia rostbefu. Aby zagęścić sos, wsyp do niego odrobinę błyskawicznej zasmażki i dokładnie wymieszaj – konsystencja powinna być jednolita. Pieczeń wołową pokrój w plastry i podawaj na ciepło, polaną winnym sosem. Wyśmienitym dodatkiem do tej potrawy będą pieczone warzywa, np. ziemniaki, marchewka i pasternak. Przekonaj się, jakie to smaczne.