Sałatka z brokuła, jabłka i papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułem

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

0.25 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z brokułu zetnij same różyczki i zmiksuj je razem z cebulą. Dodaj ogórek, paprykę i jabłko i znów zmiksuj.

Krok 2

Sos sałatkowy wsyp do szklanki. Dodaj 3 łyżki wody, olej, majonez i wymieszaj dokładnie.

Krok 3

Sos połącz z sałatką 15 minut przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z brokułemSałatka z brokułem

Sałatki to bardzo uniwersalne dania. Pasują na każdą okazję i da się je dowolnie modyfikować w zależności od własnych upodobań kulinarnych. Co ważne, nawet najprostsza sałatka będzie smakować doskonale, jeśli tylko połączymy odpowiednie składniki i dobierzemy idealnie podkreślający całość kompozycji dressing. Przygotowanie takich dań to prawdziwa przyjemność, szczególnie w okresie letnim, kiedy dostępne są świeże sezonowe owoce i warzywa. Sałatki możesz zabierać do pracy na drugie śniadanie, a także serwować na podwieczorek lub kolację. Polecamy szczególnie przepis na majonezową sałatkę z brokułem, papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Jest smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu, a do tego jej konsystencja sprawia, że z powodzeniem może służyć zarówno jako samodzielna przekąska, jak i jako pasta na kanapki i tosty.