Sałatka z ośmiornicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ośmiornicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

3 litry

1 pęczek

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 1

Krok 2

Zagotuj wodę z cytryną, czosnkiem i pieprzem.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 2

Krok 3

5 razy wkładaj i wyjmuj z garnka ośmiornice. Jak zmniejszy swoją objętość, to włóż do garnka. Gotuj 1 godzinę.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 3

Krok 4

Zestaw garnek z ognia. Zostaw ośmiornice w wodzie. Jak ostygnie, to pokrój ją w kostkę.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 4

Krok 5

Pietruszkę drobno posiekaj. Pokrojoną ośmiornicę przełóż na talerz, posyp natką pietruszki i polej przygotowanym sosem. Cytrynę połóż blisko talerza.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z rukoli
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ośmiornicąSałatka z ośmiornicą

Niby zwykła sałatka, a jednak nie do końca… Jeśli do tej pory jeszcze nie miałeś okazji wypróbować przepisu na sałatkę z ośmiornicą, najwyższy czas to zmienić!

Dla kogo?

Sałatka z ośmiornicą to coś specjalnego dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z owocami morza, i dla wszystkich tych, którzy za nimi wprost przepadają!

Na jaką okazję?

Sałatka z ośmiornicą musi pojawić się na Twoim stole, gdy goście oczekują czegoś nieoczywistego.

Czy wiesz, że?

Ośmiornice zjadamy w całości – ramiona (czyli macki) oraz worek trzewiowy. Choć może te części ciała nie brzmią zbyt apetycznie, to odpowiednio przyrządzona ośmiornica jest prawdziwym rarytasem.

Dla urozmaicenia

Zamiast cytryny, możesz do wody, czosnku i pieprzu dodać sok z limonki. Jego smak będzie wtedy z pewnością bardziej wyrazisty i podkreśli główny składnik dania.