
Składniki
2 kilogramy
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
3 litry
1 pęczek
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy.

Krok 2
Zagotuj wodę z cytryną, czosnkiem i pieprzem.

Krok 3
5 razy wkładaj i wyjmuj z garnka ośmiornice. Jak zmniejszy swoją objętość, to włóż do garnka. Gotuj 1 godzinę.

Krok 4
Zestaw garnek z ognia. Zostaw ośmiornice w wodzie. Jak ostygnie, to pokrój ją w kostkę.

Krok 5
Pietruszkę drobno posiekaj. Pokrojoną ośmiornicę przełóż na talerz, posyp natką pietruszki i polej przygotowanym sosem. Cytrynę połóż blisko talerza.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Balsamiczny z malinami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ośmiornicą
Niby zwykła sałatka, a jednak nie do końca… Jeśli do tej pory jeszcze nie miałeś okazji wypróbować przepisu na sałatkę z ośmiornicą, najwyższy czas to zmienić!
Dla kogo?
Sałatka z ośmiornicą to coś specjalnego dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z owocami morza, i dla wszystkich tych, którzy za nimi wprost przepadają!
Na jaką okazję?
Sałatka z ośmiornicą musi pojawić się na Twoim stole, gdy goście oczekują czegoś nieoczywistego.
Czy wiesz, że?
Ośmiornice zjadamy w całości – ramiona (czyli macki) oraz worek trzewiowy. Choć może te części ciała nie brzmią zbyt apetycznie, to odpowiednio przyrządzona ośmiornica jest prawdziwym rarytasem.
Dla urozmaicenia
Zamiast cytryny, możesz do wody, czosnku i pieprzu dodać sok z limonki. Jego smak będzie wtedy z pewnością bardziej wyrazisty i podkreśli główny składnik dania.