Sałatka z ośmiornicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 litry

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 kilogramy

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 1

Krok 2

Zagotuj wodę z cytryną, czosnkiem i pieprzem.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 2

Krok 3

5 razy wkładaj i wyjmuj z garnka ośmiornice. Jak zmniejszy swoją objętość, to włóż do garnka. Gotuj 1 godzinę.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 3

Krok 4

Zestaw garnek z ognia. Zostaw ośmiornice w wodzie. Jak ostygnie, to pokrój ją w kostkę.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 4

Krok 5

Pietruszkę drobno posiekaj. Pokrojoną ośmiornicę przełóż na talerz, posyp natką pietruszki i polej przygotowanym sosem. Cytrynę połóż blisko talerza.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ośmiornicąSałatka z ośmiornicą

Niby zwykła sałatka, a jednak nie do końca… Jeśli do tej pory jeszcze nie miałeś okazji wypróbować przepisu na sałatkę z ośmiornicą, najwyższy czas to zmienić!

Dla kogo?

Sałatka z ośmiornicą to coś specjalnego dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z owocami morza, i dla wszystkich tych, którzy za nimi wprost przepadają!

Na jaką okazję?

Sałatka z ośmiornicą musi pojawić się na Twoim stole, gdy goście oczekują czegoś nieoczywistego.

Czy wiesz, że?

Ośmiornice zjadamy w całości – ramiona (czyli macki) oraz worek trzewiowy. Choć może te części ciała nie brzmią zbyt apetycznie, to odpowiednio przyrządzona ośmiornica jest prawdziwym rarytasem.

Dla urozmaicenia

Zamiast cytryny, możesz do wody, czosnku i pieprzu dodać sok z limonki. Jego smak będzie wtedy z pewnością bardziej wyrazisty i podkreśli główny składnik dania.