Sałatka z ośmiornicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ośmiornicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

3 litry

1 pęczek

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 1

Krok 2

Zagotuj wodę z cytryną, czosnkiem i pieprzem.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 2

Krok 3

5 razy wkładaj i wyjmuj z garnka ośmiornice. Jak zmniejszy swoją objętość, to włóż do garnka. Gotuj 1 godzinę.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 3

Krok 4

Zestaw garnek z ognia. Zostaw ośmiornice w wodzie. Jak ostygnie, to pokrój ją w kostkę.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 4

Krok 5

Pietruszkę drobno posiekaj. Pokrojoną ośmiornicę przełóż na talerz, posyp natką pietruszki i polej przygotowanym sosem. Cytrynę połóż blisko talerza.

Sałatka z ośmiornicą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ośmiornicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ośmiornicąSałatka z ośmiornicą

Niby zwykła sałatka, a jednak nie do końca… Jeśli do tej pory jeszcze nie miałeś okazji wypróbować przepisu na sałatkę z ośmiornicą, najwyższy czas to zmienić!

Dla kogo?

Sałatka z ośmiornicą to coś specjalnego dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z owocami morza, i dla wszystkich tych, którzy za nimi wprost przepadają!

Na jaką okazję?

Sałatka z ośmiornicą musi pojawić się na Twoim stole, gdy goście oczekują czegoś nieoczywistego.

Czy wiesz, że?

Ośmiornice zjadamy w całości – ramiona (czyli macki) oraz worek trzewiowy. Choć może te części ciała nie brzmią zbyt apetycznie, to odpowiednio przyrządzona ośmiornica jest prawdziwym rarytasem.

Dla urozmaicenia

Zamiast cytryny, możesz do wody, czosnku i pieprzu dodać sok z limonki. Jego smak będzie wtedy z pewnością bardziej wyrazisty i podkreśli główny składnik dania.