
Składniki
300 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
120 gramów
100 gramów
60 gramów
0.5 pęczka
1 łyżka
1 opakowanie
4 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mortadelę pokrój w plastry i następnie w paski o szerokości ok 0,5 cm.

Krok 2
Warzywa konserwowe odcedź z zalewy. Paprykę oraz ogórki pokrój w paski podobnej wielkości co mortadelę i umieść wszystko w misce.

Krok 3
Jasne części cebuli dymki pokrój w cienkie piórka i dodaj do pozostałych składników. Zielone części pokrój drobno i odłóż na bok.

Krok 4
Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, wodą, musztardą, sokiem z cytryny i papryką Knorr.

Krok 6
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z sosem i podawaj posypane szczypiorem z dymki.


Dobra rada:
Jeśli lubisz wyraźne smaki, możesz zastąpić słodką paprykę z Hiszpanii Knorr ostrą. Sałatkę podawaj z pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szwabska z mortadelą
Sałatka szwabska z mortadelą to jedna z bardziej znanych sałatek. Kto jej jeszcze nie jadł, musi koniecznie wypróbować ten przepis. Sprawdzi się w każdej sytuacji i można się nią najeść!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników sałatek. I mortadeli! Nie czekaj dłużej. Spróbuj!
Na jaką okazję?
Na co dzień, do pracy i gdy przychodzą goście. Sałatka niemiecka z mortadelą jest uniwersalna i pasuje na każdą okazję.
Czy wiesz, że?
Mortadela to kiełbasa wywodząca się z Włoch, a dokładniej z Bolonii. Należy do produktów regionalnych. Wytwarzana jest z mielonego mięsa wieprzowego i słoniny. Ma wielu fanów i można ją przyrządzać na różne sposoby. W sałatce szwabskiej smakuje wspaniale!
Dla urozmaicenia
Chcesz dodać sałatce ostrości? Zamień słodką paprykę na ostrą, a przepis na sałatkę szwabską z mortadelą zyska nowy charakter.