Sałatka szwabska z mortadelą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

582 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

120 gramów

100 gramów

60 gramów

0.5 pęczka

1 łyżka

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mortadelę pokrój w plastry i następnie w paski o szerokości ok 0,5 cm.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 1

Krok 2

Warzywa konserwowe odcedź z zalewy. Paprykę oraz ogórki pokrój w paski podobnej wielkości co mortadelę i umieść wszystko w misce.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 2

Krok 3

Jasne części cebuli dymki pokrój w cienkie piórka i dodaj do pozostałych składników. Zielone części pokrój drobno i odłóż na bok.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 3

Krok 4

Natkę pietruszki posiekaj.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, wodą, musztardą, sokiem z cytryny i papryką Knorr.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z sosem i podawaj posypane szczypiorem z dymki.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraźne smaki, możesz zastąpić słodką paprykę z Hiszpanii Knorr ostrą. Sałatkę podawaj z pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szwabska z mortadeląSałatka szwabska z mortadelą

Sałatka szwabska z mortadelą to jedna z bardziej znanych sałatek. Kto jej jeszcze nie jadł, musi koniecznie wypróbować ten przepis. Sprawdzi się w każdej sytuacji i można się nią najeść!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników sałatek. I mortadeli! Nie czekaj dłużej. Spróbuj!

Na jaką okazję?

Na co dzień, do pracy i gdy przychodzą goście. Sałatka niemiecka z mortadelą jest uniwersalna i pasuje na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Mortadela to kiełbasa wywodząca się z Włoch, a dokładniej z Bolonii. Należy do produktów regionalnych. Wytwarzana jest z mielonego mięsa wieprzowego i słoniny. Ma wielu fanów i można ją przyrządzać na różne sposoby. W sałatce szwabskiej smakuje wspaniale!

Dla urozmaicenia

Chcesz dodać sałatce ostrości? Zamień słodką paprykę na ostrą, a przepis na sałatkę szwabską z mortadelą zyska nowy charakter.