Sałatka szwabska z mortadelą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szwabska z mortadelą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

619 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

120 gramów

100 gramów

60 gramów

0.5 pęczka

1 łyżka

1 opakowanie

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mortadelę pokrój w plastry i następnie w paski o szerokości ok 0,5 cm.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 1

Krok 2

Warzywa konserwowe odcedź z zalewy. Paprykę oraz ogórki pokrój w paski podobnej wielkości co mortadelę i umieść wszystko w misce.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 2

Krok 3

Jasne części cebuli dymki pokrój w cienkie piórka i dodaj do pozostałych składników. Zielone części pokrój drobno i odłóż na bok.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 3

Krok 4

Natkę pietruszki posiekaj.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, wodą, musztardą, sokiem z cytryny i papryką Knorr.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z sosem i podawaj posypane szczypiorem z dymki.

Sałatka szwabska z mortadelą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraźne smaki, możesz zastąpić słodką paprykę z Hiszpanii Knorr ostrą. Sałatkę podawaj z pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szwabska z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szwabska z mortadeląSałatka szwabska z mortadelą

Sałatka szwabska z mortadelą to jedna z bardziej znanych sałatek. Kto jej jeszcze nie jadł, musi koniecznie wypróbować ten przepis. Sprawdzi się w każdej sytuacji i można się nią najeść!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników sałatek. I mortadeli! Nie czekaj dłużej. Spróbuj!

Na jaką okazję?

Na co dzień, do pracy i gdy przychodzą goście. Sałatka niemiecka z mortadelą jest uniwersalna i pasuje na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Mortadela to kiełbasa wywodząca się z Włoch, a dokładniej z Bolonii. Należy do produktów regionalnych. Wytwarzana jest z mielonego mięsa wieprzowego i słoniny. Ma wielu fanów i można ją przyrządzać na różne sposoby. W sałatce szwabskiej smakuje wspaniale!

Dla urozmaicenia

Chcesz dodać sałatce ostrości? Zamień słodką paprykę na ostrą, a przepis na sałatkę szwabską z mortadelą zyska nowy charakter.