Sałatka z pikantną cielęciną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pikantną cielęciną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

220 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

marynata:

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

null szczypt

pozostałe:

1 kilogram

300 gramów

2 szklanki

null

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Pokrój cielęcinę w cienkie plastry. Następnie wymieszaj składniki marynaty i umieść w niej cielęcinę.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 2

Krok 3

Odstaw mięso na około 30 minut, po czym odsącz i smaż bez tłuszczu na teflonowej patelni. Odstaw do wystygnięcia.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 3

Krok 1

Pokrój ogórka w cienkie plastry, a pomidory w połówki. Pozostaw 2 gałązki szczypiorku do dekoracji, resztę zaś posiekaj.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 1

Krok 4

Przygotuj Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem sałatki wymieszaj ogórki z pomidorami, cielęciną, szczypiorkiem oraz rukolą. Następnie podziel je na porcje, a każdą z nich polej łyżką sosu i udekoruj szczypiorkiem. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pikantną cielęcinąSałatka z pikantną cielęciną

Sałatka na bazie rukoli z solidną porcją mięsa staje się samodzielnym daniem obiadowym lub pomysłem na kolację dla dwojga. Jak ją skomponować? Wystarczy, że na liściach ulubionego gatunku sałaty położysz pokrojone w plastry mięso, w tym przypadku – pieczoną cielęcinę, oraz świeże warzywa, np. garść pomidorków czy kawałki ogórków, a w kilka chwil wyczarujesz oryginalną sałatkę. Przyrządzając dania z cielęciny, w tym również tę sałatkę, pamiętaj o przygotowaniu marynaty, w której mięso należy trzymać kilka godzin, a najlepiej całą noc – dzięki temu nabierze ono intensywnego smaku i aromatu. Cielęcina świetnie komponować będzie się na przykład z mieloną papryką chili, pieprzem, czosnkiem oraz imbirem – dodając do niej te przyprawy, nadasz jej intensywnego, pikantnego smaku. Sałatkę zwieńcz pokrojonym szczypiorkiem i polej sałatkowym sosem paprykowo-ziołowym.