Sałatka z pikantną cielęciną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pikantną cielęciną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

222 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

marynata:

2 łyżki

null szczypt

1 opakowanie

1 szczypta

2 łyżki

pozostałe:

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 kilogram

300 gramów

2 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Pokrój cielęcinę w cienkie plastry. Następnie wymieszaj składniki marynaty i umieść w niej cielęcinę.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 2

Krok 3

Odstaw mięso na około 30 minut, po czym odsącz i smaż bez tłuszczu na teflonowej patelni. Odstaw do wystygnięcia.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 3

Krok 1

Pokrój ogórka w cienkie plastry, a pomidory w połówki. Pozostaw 2 gałązki szczypiorku do dekoracji, resztę zaś posiekaj.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 1

Krok 4

Przygotuj Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem sałatki wymieszaj ogórki z pomidorami, cielęciną, szczypiorkiem oraz rukolą. Następnie podziel je na porcje, a każdą z nich polej łyżką sosu i udekoruj szczypiorkiem. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pikantną cielęcinąSałatka z pikantną cielęciną

Sałatka na bazie rukoli z solidną porcją mięsa staje się samodzielnym daniem obiadowym lub pomysłem na kolację dla dwojga. Jak ją skomponować? Wystarczy, że na liściach ulubionego gatunku sałaty położysz pokrojone w plastry mięso, w tym przypadku – pieczoną cielęcinę, oraz świeże warzywa, np. garść pomidorków czy kawałki ogórków, a w kilka chwil wyczarujesz oryginalną sałatkę. Przyrządzając dania z cielęciny, w tym również tę sałatkę, pamiętaj o przygotowaniu marynaty, w której mięso należy trzymać kilka godzin, a najlepiej całą noc – dzięki temu nabierze ono intensywnego smaku i aromatu. Cielęcina świetnie komponować będzie się na przykład z mieloną papryką chili, pieprzem, czosnkiem oraz imbirem – dodając do niej te przyprawy, nadasz jej intensywnego, pikantnego smaku. Sałatkę zwieńcz pokrojonym szczypiorkiem i polej sałatkowym sosem paprykowo-ziołowym.