Co to jest mortadela? Z czego jest zrobiona i z czym podawać?

W Polsce mortadela nie cieszy się zbyt dobrą sławą, jednak we Włoszech jest ona uznawana za królową wędlin i prawdziwy smakołyk, którego nie może zabraknąć na stole podczas śniadania czy kolacji. Co to za rodzaj wędliny? Z czego zrobiona jest mortadela i z czym ją podawać? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie walory mortadeli, która już niedługo może zagościć w Waszych jadłospisach. Zapraszamy!

Mortadela i jej historia

Mortadela to kiełbasa, która pierwszy raz pojawiła się na talerzach Włochów już w XIV wieku! Ten rodzaj wędliny jest charakterystyczny dla Lombardii i Emilii-Romanii. Włosi traktują mortadelę jako rarytas i przysmak, którego absolutnie nie może zabraknąć w ich jadłospisach. Świadczy o tym festiwal MortadellaBò, na którym można zjeść niezliczone ilości rodzajów mortadeli. Chociaż Włosi uwielbiają tę wędlinę, to Polacy niechętnie po nią sięgają. Dlaczego? W czasach PRL-u w sklepach rzadko kiedy pojawiały się mięsa, a na półkach można było jedynie spotkać słabej jakości mortadelę. Nie warto jednak wracać do przeszłości, ponieważ obecne odmiany tej kiełbasy zachwycają składem oraz wyjątkowym smakiem!

Mortadela – co to za przysmak?

Mortadela to rodzaj parzonej i drobno rozdrobnionej lub homogenizowanej kiełbasy. Chociaż jest ona włoskim specjałem, to śmiało możemy szukać jej również na sklepowych półkach w Polsce. Z czego jest mortadela? Ten rodzaj kiełbasy wyrabiany jest z mielonego mięsa wieprzowego oraz słoniny. Odpowiadając na pytanie, mortadela z czego jest, nie możemy również zapomnieć o aromatycznych przyprawach! W składzie tej wędliny znajdziemy również pieprz, pistacje oraz mirtę. Wygląd mortadeli powinien rozpoznać każdy – ma ona owalny kształt i charakterystyczny, różowy kolor z białymi plamkami. A o konsystencji tej wędliny moglibyśmy rozpisywać się godzinami! Mortadela jest miękka i aksamitna, przez co łatwo pokroić ją na kawałki i serwować z różnymi dodatkami. Podpowiadamy, z czym smakuje najlepiej.

Mortadela – z czym ją serwować?

Skoro wiecie już, z czego jest zrobiona mortadela, to teraz zaserwujcie ją w swojej kuchni. Mamy dla Was smaczne propozycje!

  • Mortadela na kanapce – chrupiące pieczywo i miękka wędlina to idealny duet śniadaniowy. W tej wersji nie ma sobie równych i śmiało możecie zapakować taką kanapkę do pracy lub szkoły.
  • Smażona mortadela – ten przysmak idealnie sprawdzi się jako obiad. Smażona mortadela z czym podawać? My polecamy frytki oraz surówki, a zachwycicie wszystkich domowników.
  • Gulasz – kawałki smacznej kiełbasy mortadeli sprawdzą się również jako dodatek do warzywnego gulaszu. Zaserwowany z kaszą będzie smakować doskonale!

Nasze przepisy z mortadelą

Wiecie już czym jest mortadela i z czego jest zrobiona, z pewnością też docenicie jej walory podobnie jak Włosi. Poznajcie nasze przepisy na podawanie tej wędliny!

Mortadela w panierce to danie idealne na obiad. Zaserwujcie ją z domowymi frytkami, a wszyscy opróżnią talerze w trybie błyskawicznym!

Sałatka szwabska z mortadelą to smaczne i proste danie! Przyrządzicie je w 20 minut, a efekty miło Was zaskoczą. Tak przyrządzoną sałatkę możecie serwować na lunch lub spakować do słoiczka i zabrać ze sobą do pracy!

Klasyczna sałatka z mortadelą to prawdziwy rarytas! Możecie podawać ją z chrupiącymi grzankami lub potraktować jako dodatek do dania obiadowego. Pycha!