Grzanki z wędzonym łososiem, ogórkiem i serkiem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozim

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

50 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciabattę pokrój na kromki, skrop oliwą, posyp pokruszoną kostką czosnkową. Na wierzchu ułóż plasterki sera. Podpiecz grzanki przez 2-3 minuty w 180 stopniach.

Krok 2

Na gorących grzankach układaj kawałki łososia, plasterki ogórka, po pół łyżeczki serka koziego twarogowego i na koniec posypuj pieprzem świeżo zmielonym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozimGrzanki z łososiem wędzonym, ogórkiem i serkiem kozim

Dobrą alternatywą dla kanapek są grzanki. Przygotowując je, możesz wybierać różne składniki, warto jednak wypróbować sprawdzone kombinacje. Ciekawy smak osiągniesz, łącząc wędzonego łososia z zielonym ogórkiem i kozim serem. Dobrą podstawą dla tak dobranych produktów będzie włoska bułka ciabatta, która charakteryzuje się chrupiącą skórką. Z powodzeniem zastąpisz ją jednak bagietką lub chlebem pszennym. Wybrane pieczywo podziel na kromki. Przed włożeniem do piekarnika, warto skropić je niewielką ilością oliwy z oliwek. Dzięki temu kromki nie wysuszą się za bardzo. Dopraw je również czosnkiem, który nada im wyrazistego smaku. Na gotowych, gorących grzankach wystarczy ułożyć sugerowane składniki. Smak ryby podkreślisz, polewając ją niewielką ilością soku z cytryny lub limonki. Przygotowywane grzanki urozmaicisz dodatkowo plastrami pomidora lub paskami papryki. Gotowe udekoruj listkami natki pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na smaczną przekąskę i nie zapomnij podzielić się swoją opinią.