Świąteczny rosół z lanymi kluskami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Świąteczny rosół z lanymi kluskami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

4 sztuki

0.25 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 litry

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podzielić na kawałki mięso i ułożyć w dużym -szerokim garnku.

Krok 2

Warzywa obrać i umyć Cebule opiec na rumiano na suchej patelni tak by cukry w niej zawarte uległy karmelizacji .

Krok 3

Włożyć do garnka razem z warzywami .Dodać kostki rosołowe , goździk , Delikat uniwersalny .Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz .Gotować rosół na bardzo małym gazie przez 3 godziny .Można co jakiś czas ,, szumować - tzn. zdejmować z powierzchni wywaru zbierające się tam białko ".

Krok 4

Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić rosół .Powinno zostać go ok. 1 litra rosołu . Doprawić do smaku Delikatem w płynie .

Krok 5

Z jajek , mąki i szczypty wody zrobić ciasto na lane kluski . Wlewać cienkim strumyczkiem na wrzący rosół i mieszać . Gotować minutę . Zgasić gaz .

Krok 6

Podawać posypany natką pietruszki z pokrojoną w plasterki marchewką .

Krok 7

Mięsa z zupy obrać z kości , skór i chrząstek . Można je podać w sosie lub użyć do farszu np. na pierogi.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej