Świąteczny rosół z lanymi kluskami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

4 sztuki

0.25 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 litry

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podzielić na kawałki mięso i ułożyć w dużym -szerokim garnku.

Krok 2

Warzywa obrać i umyć Cebule opiec na rumiano na suchej patelni tak by cukry w niej zawarte uległy karmelizacji .

Krok 3

Włożyć do garnka razem z warzywami .Dodać kostki rosołowe , goździk , Delikat uniwersalny .Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz .Gotować rosół na bardzo małym gazie przez 3 godziny .Można co jakiś czas ,, szumować - tzn. zdejmować z powierzchni wywaru zbierające się tam białko ".

Krok 4

Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić rosół .Powinno zostać go ok. 1 litra rosołu . Doprawić do smaku Delikatem w płynie .

Krok 5

Z jajek , mąki i szczypty wody zrobić ciasto na lane kluski . Wlewać cienkim strumyczkiem na wrzący rosół i mieszać . Gotować minutę . Zgasić gaz .

Krok 6

Podawać posypany natką pietruszki z pokrojoną w plasterki marchewką .

Krok 7

Mięsa z zupy obrać z kości , skór i chrząstek . Można je podać w sosie lub użyć do farszu np. na pierogi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny rosół z lanymi kluskami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rosół królewski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej