Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

4 sztuki

2 łyżki

6 łyżek

3 sztuki

4 ziarna

3 ziarna

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki zawiń w folię aluminiowa i upiecz w nagrzanym do 200*C przez 45 minut, wystudź obierz, pokrój w kostkę.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę i ziemniaki obierz, rozdrobnij, świeże truskawki przekrój na pół, bagietkę pokrój pod skosem w cienkie kromki i upiecz w piekarniku, upraż migdały.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 2

Krok 3

Na 3 łyżkach oliwy zeszklij cebule, dodaj czosnek, ziemniaki. Dodaj 2l wody, przyprawy (liść, ziele i pieprz), kostkę rosołową Knorr, gotuj aż ziemniaki zrobią się miękkie.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj wtedy buraki, ¾ serka, rozmrożone truskawki, łyżkę przyprawy włoskiej Knorr grubo mielonej.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 4

Krok 5

Wszystko przełóż do kielicha miksera i dokładnie zmiksuj. Zupę przecedź przez sito z drobnymi oczkami.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 5

Krok 6

Pozostałą ilość przyprawy Knorr rozmieszaj z oliwą. Zupę podawaj w głębokim talerzu z pokruszonym serkiem na wierzchu, płatkami migdałów i połówką świeżej truskawki. Skrop przygotowaną oliwą i podawaj z grzankami.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz zabielić śmietaną lub jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkamiZupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami

Połączenie buraków, wegetariańskiego koziego sera i truskawek brzmi nieco egzotycznie, choć w rzeczywistości tworzy doskonałą kompozycję, zachwycającą bogactwem smaków. Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty, wypróbujcie przepis na zupę krem z buraków, z dodatkiem koziego sera i truskawek. To znakomita propozycja na każdą okazję, a także możliwość urozmaicenia codziennego menu. Zupa jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się idealnie zarówno latem, z dodatkiem świeżych truskawek, jak i zimą, gdy dostępne są jedynie mrożone owoce. W obu przypadkach smakuje idealnie.

Dla kogo?

Dla miłośników kremowych zup, o głębokim i lekko słodkim smaku.

Na jaką okazję?

Zupa z buraków z kozim serem rewelacyjnie sprawdzi się jako podstawa codziennego menu. Jest także świetną propozycją na kolację oraz domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Burak jest warzywem znanym co najmniej od roku 722 przed naszą erą. Dziś stanowi jeden z ważniejszych składników kuchni różnych krajów świata. W Polsce jest szczególnie popularny za sprawą barszczu, zakorzenionego w naszej tradycji kulinarnej. Buraki wykorzystywane są również do produkcji cukru.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz zupy zabielane, do kremu dodaj nieco śmietany lub jogurtu.