Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

4 sztuki

2 łyżki

6 łyżek

3 sztuki

4 ziarna

3 ziarna

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki zawiń w folię aluminiowa i upiecz w nagrzanym do 200*C przez 45 minut, wystudź obierz, pokrój w kostkę.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę i ziemniaki obierz, rozdrobnij, świeże truskawki przekrój na pół, bagietkę pokrój pod skosem w cienkie kromki i upiecz w piekarniku, upraż migdały.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 2

Krok 3

Na 3 łyżkach oliwy zeszklij cebule, dodaj czosnek, ziemniaki. Dodaj 2l wody, przyprawy (liść, ziele i pieprz), kostkę rosołową Knorr, gotuj aż ziemniaki zrobią się miękkie.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj wtedy buraki, ¾ serka, rozmrożone truskawki, łyżkę przyprawy włoskiej Knorr grubo mielonej.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 4

Krok 5

Wszystko przełóż do kielicha miksera i dokładnie zmiksuj. Zupę przecedź przez sito z drobnymi oczkami.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 5

Krok 6

Pozostałą ilość przyprawy Knorr rozmieszaj z oliwą. Zupę podawaj w głębokim talerzu z pokruszonym serkiem na wierzchu, płatkami migdałów i połówką świeżej truskawki. Skrop przygotowaną oliwą i podawaj z grzankami.

Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz zabielić śmietaną lub jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkamiZupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami

Połączenie buraków, wegetariańskiego koziego sera i truskawek brzmi nieco egzotycznie, choć w rzeczywistości tworzy doskonałą kompozycję, zachwycającą bogactwem smaków. Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty, wypróbujcie przepis na zupę krem z buraków, z dodatkiem koziego sera i truskawek. To znakomita propozycja na każdą okazję, a także możliwość urozmaicenia codziennego menu. Zupa jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się idealnie zarówno latem, z dodatkiem świeżych truskawek, jak i zimą, gdy dostępne są jedynie mrożone owoce. W obu przypadkach smakuje idealnie.

Dla kogo?

Dla miłośników kremowych zup, o głębokim i lekko słodkim smaku.

Na jaką okazję?

Zupa z buraków z kozim serem rewelacyjnie sprawdzi się jako podstawa codziennego menu. Jest także świetną propozycją na kolację oraz domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Burak jest warzywem znanym co najmniej od roku 722 przed naszą erą. Dziś stanowi jeden z ważniejszych składników kuchni różnych krajów świata. W Polsce jest szczególnie popularny za sprawą barszczu, zakorzenionego w naszej tradycji kulinarnej. Buraki wykorzystywane są również do produkcji cukru.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz zupy zabielane, do kremu dodaj nieco śmietany lub jogurtu.