Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami
łatwe
77 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
4 sztuki
2 łyżki
6 łyżek
3 sztuki
4 ziarna
3 ziarna
0.5 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zawiń w folię aluminiowa i upiecz w nagrzanym do 200*C przez 45 minut, wystudź obierz, pokrój w kostkę.

Krok 2
Cebulę i ziemniaki obierz, rozdrobnij, świeże truskawki przekrój na pół, bagietkę pokrój pod skosem w cienkie kromki i upiecz w piekarniku, upraż migdały.

Krok 3
Na 3 łyżkach oliwy zeszklij cebule, dodaj czosnek, ziemniaki. Dodaj 2l wody, przyprawy (liść, ziele i pieprz), kostkę rosołową Knorr, gotuj aż ziemniaki zrobią się miękkie.

Krok 4
Dodaj wtedy buraki, ¾ serka, rozmrożone truskawki, łyżkę przyprawy włoskiej Knorr grubo mielonej.

Krok 5
Wszystko przełóż do kielicha miksera i dokładnie zmiksuj. Zupę przecedź przez sito z drobnymi oczkami.

Krok 6
Pozostałą ilość przyprawy Knorr rozmieszaj z oliwą. Zupę podawaj w głębokim talerzu z pokruszonym serkiem na wierzchu, płatkami migdałów i połówką świeżej truskawki. Skrop przygotowaną oliwą i podawaj z grzankami.


Dobra rada:
Zupę możesz zabielić śmietaną lub jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z buraków z kozim serem i truskawkami
Połączenie buraków, wegetariańskiego koziego sera i truskawek brzmi nieco egzotycznie, choć w rzeczywistości tworzy doskonałą kompozycję, zachwycającą bogactwem smaków. Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty, wypróbujcie przepis na zupę krem z buraków, z dodatkiem koziego sera i truskawek. To znakomita propozycja na każdą okazję, a także możliwość urozmaicenia codziennego menu. Zupa jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się idealnie zarówno latem, z dodatkiem świeżych truskawek, jak i zimą, gdy dostępne są jedynie mrożone owoce. W obu przypadkach smakuje idealnie.
Dla kogo?
Dla miłośników kremowych zup, o głębokim i lekko słodkim smaku.
Na jaką okazję?
Zupa z buraków z kozim serem rewelacyjnie sprawdzi się jako podstawa codziennego menu. Jest także świetną propozycją na kolację oraz domową imprezę.
Czy wiesz, że?
Burak jest warzywem znanym co najmniej od roku 722 przed naszą erą. Dziś stanowi jeden z ważniejszych składników kuchni różnych krajów świata. W Polsce jest szczególnie popularny za sprawą barszczu, zakorzenionego w naszej tradycji kulinarnej. Buraki wykorzystywane są również do produkcji cukru.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz zupy zabielane, do kremu dodaj nieco śmietany lub jogurtu.