Jak zakonserwować czosnek niedźwiedzi na zimę?
Czosnek niedźwiedzi to roślina, która cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników gotowania. Nic w tym dziwnego, ponieważ zachwyca nas doskonałymi właściwościami, w tym wyjątkowym aromatem. Chociaż czosnek niedźwiedzi rośnie jedynie na wiosnę, to jego fani nie muszą się zbytnio tym martwić. Dlaczego? Przychodzimy z poradami i odpowiedzią na pytanie, jak zakonserwować czosnek niedźwiedzi na zimę. Jesteście ciekawi? Zapraszamy!
Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy rarytas
Czosnek niedźwiedzi to roślina o kilku nazwach. Możecie również spotkać ją pod określeniem czosnek cygański czy cebula czarownic. Niezależnie od używanej nazwy, smak i inne właściwości czosnku niedźwiedziego zawsze są takie same. Przede wszystkim ta niepozorna roślina, więc zdecydowanie warto uwzględnić ją w jadłospisie w jesienne czy zimowe dni. Uwagę należy poświęcić również aromatowi czosnku niedźwiedziego. Jego liście są mniej piekące od klasycznego czosnku, dzięki czemu śmiało można serwować go bezpośrednio na pieczywo czy mięsa. Jest jednak jedno „ale”! Czosnek niedźwiedzi rośnie jedynie na wiosnę, więc chcąc cieszyć się jego smakiem przez cały rok, musimy znaleźć odpowiednią metodę na przechowywanie go w domowych warunkach.
Jak zakonserwować czosnek niedźwiedzi? Mrożenie
Fani czosnku niedźwiedziego, nie załamujcie rąk, ponieważ przychodzimy z metodą jak zachować świeżość tego cennego produktu na długo. Śmiało możecie zebrać świeże liście rośliny na wiosnę i później je zamrozić. Jak zakonserwować czosnek? Pierwszą opcją jest zamrożenie liści w całości. Zacznijcie od umycia czosnku niedźwiedziego oraz osuszenia go. Pamiętajcie, na listkach nie może znaleźć się ani jedna kropla wody, ponieważ w zamrażarce powstanie z niej bryła lodu. Na koniec przełóżcie czosnek do foliowych woreczków i schowajcie do urządzenia chłodniczego. Jak konserwować czosnek? Drugą opcją jest zamrożenie posiekanych listków. Przełóżcie czosnek niedźwiedzi w takiej formie do foliowych woreczków i schowajcie je do urządzenia. Gotowe!
Jak konserwować czosnek na zimę? Pasta
Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem czosnku niedźwiedziego nawet w zimie, to koniecznie przeróbcie jego listki na aromatyczną pastę do słoików. Gwarantujemy, że to naprawdę proste zadanie, z którym poradzi sobie każdy kucharz! Przygotujcie: 2 ząbki zwykłego czosnku, czosnek niedźwiedzi, 2 łyżki oleju, sól oraz pieprz. Później zblendujcie wszystko na gładką masę i przełóżcie do czystych słoików. Tak przygotowana pasta idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, mięs czy sałatek. Przechowujcie ją w lodówce lub spiżarni do roku. Mamy nadzieję, że wykorzystacie nasze porady w swojej kuchni!
Nasze przepisy na dania z czosnkiem niedźwiedzim
Jak konserwować czosnek niedźwiedzi? Znacie już odpowiedź na to pytanie! Wykorzystajcie zdobytą wiedzę i cieszcie się smakiem aromatycznego czosnku przez cały rok. Na koniec zobaczcie nasze przepisy!
Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami to klucz do udanego dnia. Zaserwujcie je na śniadanie i cieszcie się energią od samego rana. Smacznego! Równie apetyczną opcją na śniadanie są kanapki z pastą czosnkową i ziołami. Spróbujecie?
Jak zakonserwować czosnek na zimę? Mamy na to sposób! Pasta z czosnku niedźwiedziego to prawdziwy rarytas dla fanów aromatycznych specjałów. Pycha!
Na koniec nie mogło zabraknąć propozycji obiadowej, czyli niedzielnego kurczaka z sosem pieczarkowym i czosnkiem. Idealny na uroczysty posiłek lub spotkanie w gronie rodzinnym.
Komentarze (0)