Czosnek kiszony – jak jeść i do czego go podawać?
Kiszony czosnek jest bardzo charakternym dodatkiem do potraw i mimo swojego ostrego smaku może się stać jedną z ulubionych kiszonek. Jak serwować czosnek kiszony, jak jeść ten specjał i do czego pasuje?
Kiszony czosnek niedźwiedzi – do czego można go wykorzystać?
Kiszony czosnek ma zdecydowanie łagodniejszy smak od świeżych ząbków czosnku, dlatego może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Czosnek po ukiszeniu można jeść jak przekąskę dostarczającą niezbędnych witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak potas, wapń czy magnez, ale też dodawać do ciepłych i zimnych dań. Proces fermentacji mlekowej ząbków sprawia, że czosnek staje się chrupiący i traci swój ostry posmak, a dodany do potrawy nie dominuje jej smaku. Czosnek kiszony może być korzystnym dodatkiem do zup, gulaszu, bigosu, sałatek i różnego rodzaju marynat.
Jak inaczej zastosować czosnek kiszony? Z czym jeść kiszone ząbki, żeby smakowały? Dodajcie je do ostrej zupy, np. cygańskiej lub meksykańskiej, do sosu czosnkowego lub do pikantnej pasty kanapkowej. Czosnek podkręci też smak owocowego smoothie i koktajlu z jarmużem.
Do czego podawać kiszony czosnek niedźwiedzi?
Kiszony czosnek można podawać też jak przekąskę typu oliwki, ogórki czy koreczki – po prostu zaserwować w małej miseczce do deski serów, wędlin i świeżych warzyw. Czosnek można też posiekać i udekorować nim kanapki lub przecisnąć go przez praskę i dodać do dressingu. Wodą z kiszonego czosnku możecie zakwaszać zupy, np. kapuśniak i przygotowywać na jej bazie sosy do sałatek.
Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kiszone główki czosnku.
Komentarze (0)