Kiszony czosnek w główkach: przepis | Przepisy.pl pixel

Kiszone główki czosnku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
64 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 łyżeczka

8 ziaren

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 litry

15 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Kiszone główki czosnku - Krok 1

Krok 2

Czosnek umyj, nie obieraj, w całości umieść w słoju.

Kiszone główki czosnku - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, zwiniętą gałązkę kopru, korzeń i liście chrzanu lub wiśni.

Kiszone główki czosnku - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby główki czosnku były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż czosnek się ukwasi.

Kiszone główki czosnku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone główki czosnkuKiszone główki czosnku

Kiszony czosnek to wyjątkowy dodatek, który pokochają przede wszystkim miłośnicy wyrazistych i pikantnych smaków. Doskonale komponuje się z różnymi daniami, dodając im ostrości i głębokiego aromatu. Co ciekawe, kiszenie pozbawia czosnek intensywnego zapachu, dzięki czemu bez obaw możecie go zjadać nawet podczas uroczystego przyjęcia. Nasza propozycja na kiszony czosnek to przede wszystkim prostota przygotowania i uniwersalne zastosowanie tego warzywa. Możecie je wykorzystać jako składnik aromatycznych sosów do mięs, a także potraw wegetariańskich. Jest także idealną propozycją na oryginalną przekąskę. Spróbujcie!

Dla kogo?

Kiszony czosnek przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi dań o wyrazistym smaku i głębokim aromacie.

Na jaką okazję?

Kiszony czosnek sprawdzi się zawsze. Wykorzystacie go jako składnik dań lub jako przekąskę, która doskonale wpasuje się w świąteczne lub imprezowe menu.

Czy wiesz, że?

Czosnek znany jest od ponad 5 tysięcy lat. Swą popularność zawdzięcza Chińczykom, którzy zaczęli go szeroko wykorzystywać w kuchni. Do Polski czosnek trafił dopiero w średniowieczu, za sprawą Tatarów lub kupców.

Dla urozmaicenia:

Możecie także wykorzystać wodę z kiszenia czosnku. Idealnie nadaje się do sosów lub jako baza do różnego rodzaju zup.