Kiszony czosnek w główkach: przepis | Przepisy.pl pixel

Kiszone główki czosnku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
64 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 łyżeczka

8 ziaren

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 litry

15 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Kiszone główki czosnku - Krok 1

Krok 2

Czosnek umyj, nie obieraj, w całości umieść w słoju.

Kiszone główki czosnku - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, zwiniętą gałązkę kopru, korzeń i liście chrzanu lub wiśni.

Kiszone główki czosnku - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby główki czosnku były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż czosnek się ukwasi.

Kiszone główki czosnku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone główki czosnkuKiszone główki czosnku

Kiszony czosnek to wyjątkowy dodatek, który pokochają przede wszystkim miłośnicy wyrazistych i pikantnych smaków. Doskonale komponuje się z różnymi daniami, dodając im ostrości i głębokiego aromatu. Co ciekawe, kiszenie pozbawia czosnek intensywnego zapachu, dzięki czemu bez obaw możecie go zjadać nawet podczas uroczystego przyjęcia. Nasza propozycja na kiszony czosnek to przede wszystkim prostota przygotowania i uniwersalne zastosowanie tego warzywa. Możecie je wykorzystać jako składnik aromatycznych sosów do mięs, a także potraw wegetariańskich. Jest także idealną propozycją na oryginalną przekąskę. Spróbujcie!

Dla kogo?

Kiszony czosnek przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi dań o wyrazistym smaku i głębokim aromacie.

Na jaką okazję?

Kiszony czosnek sprawdzi się zawsze. Wykorzystacie go jako składnik dań lub jako przekąskę, która doskonale wpasuje się w świąteczne lub imprezowe menu.

Czy wiesz, że?

Czosnek znany jest od ponad 5 tysięcy lat. Swą popularność zawdzięcza Chińczykom, którzy zaczęli go szeroko wykorzystywać w kuchni. Do Polski czosnek trafił dopiero w średniowieczu, za sprawą Tatarów lub kupców.

Dla urozmaicenia:

Możecie także wykorzystać wodę z kiszenia czosnku. Idealnie nadaje się do sosów lub jako baza do różnego rodzaju zup.