
Składniki
15 sztuk
1 łyżeczka
8 ziaren
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 litry
15 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.
Krok 2
Czosnek umyj, nie obieraj, w całości umieść w słoju.
Krok 3
Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, zwiniętą gałązkę kopru, korzeń i liście chrzanu lub wiśni.
Krok 4
Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby główki czosnku były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż czosnek się ukwasi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszone główki czosnku
Kiszony czosnek to wyjątkowy dodatek, który pokochają przede wszystkim miłośnicy wyrazistych i pikantnych smaków. Doskonale komponuje się z różnymi daniami, dodając im ostrości i głębokiego aromatu. Co ciekawe, kiszenie pozbawia czosnek intensywnego zapachu, dzięki czemu bez obaw możecie go zjadać nawet podczas uroczystego przyjęcia. Nasza propozycja na kiszony czosnek to przede wszystkim prostota przygotowania i uniwersalne zastosowanie tego warzywa. Możecie je wykorzystać jako składnik aromatycznych sosów do mięs, a także potraw wegetariańskich. Jest także idealną propozycją na oryginalną przekąskę. Spróbujcie!
Dla kogo?
Kiszony czosnek przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi dań o wyrazistym smaku i głębokim aromacie.
Na jaką okazję?
Kiszony czosnek sprawdzi się zawsze. Wykorzystacie go jako składnik dań lub jako przekąskę, która doskonale wpasuje się w świąteczne lub imprezowe menu.
Czy wiesz, że?
Czosnek znany jest od ponad 5 tysięcy lat. Swą popularność zawdzięcza Chińczykom, którzy zaczęli go szeroko wykorzystywać w kuchni. Do Polski czosnek trafił dopiero w średniowieczu, za sprawą Tatarów lub kupców.
Dla urozmaicenia:
Możecie także wykorzystać wodę z kiszenia czosnku. Idealnie nadaje się do sosów lub jako baza do różnego rodzaju zup.