Kiszone główki czosnku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kiszone główki czosnku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 łyżeczka

8 ziaren

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 litry

15 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Kiszone główki czosnku - Krok 1

Krok 2

Czosnek umyj, nie obieraj, w całości umieść w słoju.

Kiszone główki czosnku - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, zwiniętą gałązkę kopru, korzeń i liście chrzanu lub wiśni.

Kiszone główki czosnku - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby główki czosnku były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na okres około tygodnia aż czosnek się ukwasi.

Kiszone główki czosnku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone główki czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekane pieczarki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone główki czosnkuKiszone główki czosnku

Kiszony czosnek to wyjątkowy dodatek, który pokochają przede wszystkim miłośnicy wyrazistych i pikantnych smaków. Doskonale komponuje się z różnymi daniami, dodając im ostrości i głębokiego aromatu. Co ciekawe, kiszenie pozbawia czosnek intensywnego zapachu, dzięki czemu bez obaw możecie go zjadać nawet podczas uroczystego przyjęcia. Nasza propozycja na kiszony czosnek to przede wszystkim prostota przygotowania i uniwersalne zastosowanie tego warzywa. Możecie je wykorzystać jako składnik aromatycznych sosów do mięs, a także potraw wegetariańskich. Jest także idealną propozycją na oryginalną przekąskę. Spróbujcie!

Dla kogo?

Kiszony czosnek przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi dań o wyrazistym smaku i głębokim aromacie.

Na jaką okazję?

Kiszony czosnek sprawdzi się zawsze. Wykorzystacie go jako składnik dań lub jako przekąskę, która doskonale wpasuje się w świąteczne lub imprezowe menu.

Czy wiesz, że?

Czosnek znany jest od ponad 5 tysięcy lat. Swą popularność zawdzięcza Chińczykom, którzy zaczęli go szeroko wykorzystywać w kuchni. Do Polski czosnek trafił dopiero w średniowieczu, za sprawą Tatarów lub kupców.

Dla urozmaicenia:

Możecie także wykorzystać wodę z kiszenia czosnku. Idealnie nadaje się do sosów lub jako baza do różnego rodzaju zup.