Chutney z czerwonej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chutney z czerwonej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

2 łyżki

80 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, figi oraz jabłko pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj bardzo drobno.

Krok 2

Podsmaż cebule na patelni aż zrobi się szklista. Dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Teraz dodaj owoce oraz kapustę. Jak większość płynu wyparuje wlej ocet, 50 ml wody i całość duś powoli na średnim ogniu przez ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Pod koniec gotowania jak większość płynu wyparuje i kapusta zrobi się gęsta i kleista dodaj sos sałatkowy Knorr. Wymieszaj i podawaj na zimno jako dodatek do np. pieczonych mięs.

przepisy.pl

Dobra rada:

Świetnie smakuje z smażonymi ziemniakami, serem feta lub burgerami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chutney z czerwonej kapustyChutney z czerwonej kapusty

Chutney to gęsty sos, który wywodzi się z kuchni indyjskiej. Stanowi wyśmienite połączenie owoców i warzyw. Najczęściej w garnku lądują mango, śliwki, rodzynki, marchew, soczewica, rzodkiew… Tym razem w słodko-wytrawnym chutney prym będą wiodły czerwona kapusta oraz jabłka. O niepowtarzalny charakter dania zadbają wyraziste przyprawy.

Dla kogo?

Chutney z czerwonej kapusty to znakomity dodatek do posiłków mięsnych i warzywnych. Przepis oczaruje wszystkich znużonych swojską mizerią, tartą marchewką i zasmażaną kapustą.

Na jaką okazję?

Przysmak bez problemów dopasujecie do dowolnych okoliczności. Niedzielny obiad w gronie najbliższych, a może świąteczna kolacja, przy której spotkają się całe pokolenia? Wybierajcie!

Czy wiesz, że?

Uprawy czerwonej kapusty są powszechne w Europie, obu Amerykach oraz Chinach. Warzywo wzbogaca potrawy kruchą konsystencją oraz lekko pieprznym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Chutney z czerwonej kapusty pasuje do posiłków, których podstawą jest ryż. Dobrze komponuje się z rybami. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek wraz z ostrymi wędlinami.