Chutney z czerwonej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chutney z czerwonej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

2 łyżki

80 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, figi oraz jabłko pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj bardzo drobno.

Krok 2

Podsmaż cebule na patelni aż zrobi się szklista. Dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Teraz dodaj owoce oraz kapustę. Jak większość płynu wyparuje wlej ocet, 50 ml wody i całość duś powoli na średnim ogniu przez ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Pod koniec gotowania jak większość płynu wyparuje i kapusta zrobi się gęsta i kleista dodaj sos sałatkowy Knorr. Wymieszaj i podawaj na zimno jako dodatek do np. pieczonych mięs.

przepisy.pl

Dobra rada:

Świetnie smakuje z smażonymi ziemniakami, serem feta lub burgerami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chutney z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry z jajkiem
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chutney z czerwonej kapustyChutney z czerwonej kapusty

Chutney to gęsty sos, który wywodzi się z kuchni indyjskiej. Stanowi wyśmienite połączenie owoców i warzyw. Najczęściej w garnku lądują mango, śliwki, rodzynki, marchew, soczewica, rzodkiew… Tym razem w słodko-wytrawnym chutney prym będą wiodły czerwona kapusta oraz jabłka. O niepowtarzalny charakter dania zadbają wyraziste przyprawy.

Dla kogo?

Chutney z czerwonej kapusty to znakomity dodatek do posiłków mięsnych i warzywnych. Przepis oczaruje wszystkich znużonych swojską mizerią, tartą marchewką i zasmażaną kapustą.

Na jaką okazję?

Przysmak bez problemów dopasujecie do dowolnych okoliczności. Niedzielny obiad w gronie najbliższych, a może świąteczna kolacja, przy której spotkają się całe pokolenia? Wybierajcie!

Czy wiesz, że?

Uprawy czerwonej kapusty są powszechne w Europie, obu Amerykach oraz Chinach. Warzywo wzbogaca potrawy kruchą konsystencją oraz lekko pieprznym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Chutney z czerwonej kapusty pasuje do posiłków, których podstawą jest ryż. Dobrze komponuje się z rybami. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek wraz z ostrymi wędlinami.