Sałatka Grecka z grzanką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Grecka z grzanką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 garść

1 opakowanie

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na blasze wysmarowanej tłuszczem ułóż kromki chleba. Kromki polej odrobiną oliwy i dopraw mieszanką ziół i przypraw. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.

Sałatka Grecka z grzanką - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy.

Sałatka Grecka z grzanką - Krok 2

Krok 3

Pomidory, cebulę, ogórki i fetę pokrój na kawałki.

Sałatka Grecka z grzanką - Krok 3

Krok 4

Umyj i osusz sałatę. Potem przełóż ją do salaterki lub na talerz, posyp warzywami, fetą, oliwkami i polej sosem. Sałatkę podawaj z grzankami.

Sałatka Grecka z grzanką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Grecka z grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Grecka z grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Grecka z grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Grecka z grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Grecka z grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Grecka z grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Grecka z grzanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Grecka z grzanką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Grecka z grzankąSałatka Grecka z grzanką

To bez wątpienia jedna z najbardziej charakterystycznych sałatkowych propozycji. Kto nigdy nie słyszał o sałatce greckiej? Dziś chyba ciężko znaleźć taką osobę. Przygotowywana na wiele okazji na stałe wpisała się już w kanon przekąsek szybkich i pysznych!

Dla kogo?

Dla każdego, kto choć raz znalazł się na greckich uliczkach i próbował specjałów tego kraju. To także przepis dla wszystkich osób, które marzą o tego typu wyprawie i czekają, aż ich pragnienia się spełnią.

Na jaką okazję?

Na domówkę ze znajomymi? Jak znalazł! Na rodzinne spotkanie? Sałatka grecka również sprawdzi się świetnie. Tak naprawdę ciężko znaleźć okazję, na którą by nie pasowała.

Czy wiesz, że?

Najlepsza oliwa z oliwek uzyskiwana jest tego samego dnia, w którym oliwki zostały zerwane. Jej ostateczny smak zależy od rodzaju owoców, ich dojrzałości w czasie zbiorów, a także m.in. od techniki zbierania i miejsca pochodzenia.

Dla urozmaicenia

Do tego typu sałatki dodać możesz także inne, ulubione warzywa. Ważne, aby nie zapomnieć o podstawie greckiej sałatki – oliwkach i serze feta.