
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 garść
1 opakowanie
4 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na blasze wysmarowanej tłuszczem ułóż kromki chleba. Kromki polej odrobiną oliwy i dopraw mieszanką ziół i przypraw. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.

Krok 2
Przygotuj sos sałatkowy.

Krok 3
Pomidory, cebulę, ogórki i fetę pokrój na kawałki.

Krok 4
Umyj i osusz sałatę. Potem przełóż ją do salaterki lub na talerz, posyp warzywami, fetą, oliwkami i polej sosem. Sałatkę podawaj z grzankami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Balsamiczny z ziołami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Grecka z grzanką
To bez wątpienia jedna z najbardziej charakterystycznych sałatkowych propozycji. Kto nigdy nie słyszał o sałatce greckiej? Dziś chyba ciężko znaleźć taką osobę. Przygotowywana na wiele okazji na stałe wpisała się już w kanon przekąsek szybkich i pysznych!
Dla kogo?
Dla każdego, kto choć raz znalazł się na greckich uliczkach i próbował specjałów tego kraju. To także przepis dla wszystkich osób, które marzą o tego typu wyprawie i czekają, aż ich pragnienia się spełnią.
Na jaką okazję?
Na domówkę ze znajomymi? Jak znalazł! Na rodzinne spotkanie? Sałatka grecka również sprawdzi się świetnie. Tak naprawdę ciężko znaleźć okazję, na którą by nie pasowała.
Czy wiesz, że?
Najlepsza oliwa z oliwek uzyskiwana jest tego samego dnia, w którym oliwki zostały zerwane. Jej ostateczny smak zależy od rodzaju owoców, ich dojrzałości w czasie zbiorów, a także m.in. od techniki zbierania i miejsca pochodzenia.
Dla urozmaicenia
Do tego typu sałatki dodać możesz także inne, ulubione warzywa. Ważne, aby nie zapomnieć o podstawie greckiej sałatki – oliwkach i serze feta.