
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 garść
1 opakowanie
4 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na blasze wysmarowanej tłuszczem ułóż kromki chleba. Kromki polej odrobiną oliwy i dopraw mieszanką ziół i przypraw. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.

Krok 2
Przygotuj sos sałatkowy.

Krok 3
Pomidory, cebulę, ogórki i fetę pokrój na kawałki.

Krok 4
Umyj i osusz sałatę. Potem przełóż ją do salaterki lub na talerz, posyp warzywami, fetą, oliwkami i polej sosem. Sałatkę podawaj z grzankami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos sałatkowy Balsamiczny z ziołami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Grecka z grzanką
To bez wątpienia jedna z najbardziej charakterystycznych sałatkowych propozycji. Kto nigdy nie słyszał o sałatce greckiej? Dziś chyba ciężko znaleźć taką osobę. Przygotowywana na wiele okazji na stałe wpisała się już w kanon przekąsek szybkich i pysznych!
Dla kogo?
Dla każdego, kto choć raz znalazł się na greckich uliczkach i próbował specjałów tego kraju. To także przepis dla wszystkich osób, które marzą o tego typu wyprawie i czekają, aż ich pragnienia się spełnią.
Na jaką okazję?
Na domówkę ze znajomymi? Jak znalazł! Na rodzinne spotkanie? Sałatka grecka również sprawdzi się świetnie. Tak naprawdę ciężko znaleźć okazję, na którą by nie pasowała.
Czy wiesz, że?
Najlepsza oliwa z oliwek uzyskiwana jest tego samego dnia, w którym oliwki zostały zerwane. Jej ostateczny smak zależy od rodzaju owoców, ich dojrzałości w czasie zbiorów, a także m.in. od techniki zbierania i miejsca pochodzenia.
Dla urozmaicenia
Do tego typu sałatki dodać możesz także inne, ulubione warzywa. Ważne, aby nie zapomnieć o podstawie greckiej sałatki – oliwkach i serze feta.