Jak zrobić pigwę na zimę do herbaty? Jak ją przygotować?

Szukacie pomysłu na rozgrzewającą herbatę w chłodne dni? Zadbajcie o aromatyczne dodatki, które urozmaicą Wasz napój. Doskonale sprawdzą się przetwory z pigwy, zyskujące coraz większą popularność. Dzięki nim zima nie będzie taka straszna! Kwaskowate owoce pigwy całkowicie zmienią oblicze ulubionej herbaty i chłodnych wieczorów. Jak zrobić przetwór idealny na zimę? Jak przygotować pigwę? Zostańcie z nami i poznajcie odpowiedzi na te pytania.

Pigwa – co to za owoc? Jak zrobić ją na zimę?

Pigwa to znany owoc, którego walory odkryto już w starożytnej Grecji. Charakteryzuje się żółtą barwą i wyglądem podobnym do gruszki lub cytryny. Owoce pigwy nie tylko ciekawie się prezentują, ale również doskonale smakują. Możemy wyczuć w nich nutkę kwaskowatości i słodyczy. Uwagę smakoszy w szczególności zwraca również wyjątkowo soczysty miąższ. Te wszystkie właściwości sprawiają, że pigwa doskonale sprawdzi się jako owoc do zrobienia przetworów na zimę. Ulepszy smak każdej herbaty i będzie doskonałym urozmaiceniem dla dobrze wszystkim znanej cytryny. Jak zrobić pigwę na zimę? Zobaczcie naszą metodę na przygotowanie tego przetworu!

Pigwa na zimę – składniki

Zdecydowaliście się na przygotowanie przetworu z pigwy do herbaty? Uwierzcie nam, że to doskonały sposób na polepszenie sobie humoru w chłodne dni! Jak zrobić pigwę na zimę? Przyrządźcie ją w formie aromatycznego soku, który w kilka chwil zmieni smak i kolor Waszego napoju. Na początek poznajcie jednak listę składników potrzebnych do przyrządzenia pigwy. Być może będziecie zdziwieni, lecz wystarczą zaledwie dwa produkty! Zaopatrzcie się w 1 kilogram pigwy i 600 gramów cukru. Te składniki pozwolą Wam przygotować pyszny przetwór, który zachwyci Was pod wieloma względami! Jak zrobić pigwę do herbaty na zimę? Zaczynamy!

Pigwa do herbaty na zimę – przepis

Składniki przygotowane? Jeżeli tak, to możecie przechodzić do robienia aromatycznego przetworu. Czas przygotowania wynosi mniej więcej godzinę. Jak przetworzyć pigwę? Oto nasze wskazówki:

  • Zacznijcie od dokładnego umycia pigwy. Usuńcie zabrudzenia i sprawdźcie, czy wszystkie owoce są świeże i nadają się do zrobienia przetworów.
  • Pokrójcie pigwę na średniej wielkości kawałki i usuńcie gniazda nasienne owocu. Przełóżcie całość do dużego słoika.
  • Do pokrojonej pigwy dosypcie cukier i dokładnie zamieszajcie. Zamknijcie słoik i zostawcie przetwór na kilka dni, aby owoce puściły sok.
  • Wyciągnijcie pigwę z syropem ze słoika i przełóżcie przetwór do mniejszych słoiczków. Pasteryzujcie przez 20 minut i gotowe!
  • Jak przygotować pigwę na zimę? To już wiecie! Cieszcie się smakiem tego pysznego, kwaśnego przetworu w Waszej ulubionej herbacie.

Zimowe herbaty, których musicie spróbować!

Przygotowanie pysznego przetworu z pigwy będzie dla Was prostym zadaniem. Poznajcie nasze przepisy na aromatyczne herbaty, do których dodacie ten specjał. Ciekawi?

Pigwa do herbaty na zimę zachwyci Was smakiem. Przekonajcie się o tym przy najbliższej okazji! A pomoże Wam w tym rozgrzewająca herbata ziołowa. Pycha!

Herbata z malinami to strzał w dziesiątkę, gdy chcecie szybko ogrzać się pysznym napojem. Dodajcie do niego pigwę i gotowe! Może podzielicie się przepisem ze znajomymi?

Rozgrzewająca herbata i pigwa to duet doskonały! Nie ma lepszej propozycji na chłodny dzień. Spróbujecie? Na koniec czarna herbata z pomarańczami i syropem imbirowym. Koniecznie sprawdźcie tę ciekawą kompozycję smaków. Nie zapomnijcie o pigwowym dodatku!