
Składniki
2 kilogramy
2 sztuki
30 gramów
2 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
2 szklanki
1 szklanka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki myjemy i kroimy na 0,5 cm plasterki. Przekładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli.
Krok 2
Cebulę kroimy w piórka. Marchewki obieramy i kroimy w pasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Krok 3
Marchewkę, cebulę oraz czosnek przekładamy do miski z ogórkami i dokładnie mieszamy.
Krok 4
Do warzyw wlewamy olej, ocet oraz wsypujemy cukier.
Krok 5
Następnie wsypujemy przyprawę gyros i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 6-7 h, aż warzywa puszczą soki.
Krok 6
Warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoików i uzupełniamy zalewą. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ogórki w zalewie gyros
Lubicie przetwory z ogórków? Jeżeli tak, to koniecznie spróbujcie naszego przepisu, który wyróżnia specjalny składnik - przyprawa gyros! Próbowaliście kiedyś takiego połączenia? Możemy Was zapewnić, że ogórki w zalewie gyros znikają z talerzy w trybie natychmiastowym i zachwycają smakiem. Przygotujcie je, a sami się o tym przekonacie. Dlaczego warto sięgnąć po przetwory z ogórków? Mają naprawdę wiele zalet! Pierwszą z nich jest czas przygotowania. Pół godziny i ogórki znajdą się w słoikach, które później będziecie pasteryzować. To takie proste! Warzywa z naszej receptury wyjdą chrupiące i niezwykle aromatyczne. Z czym podawać ogórki? Opcji jest naprawdę wiele! Możemy Wam jednak zdradzić, że ogórki znakomicie komponuje się z mięsem, np. schabem. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Fani pieczywa również ucieszą się smakiem ogórków. Połóżcie kilka plasterków na kanapce i gotowe! Rozkoszujcie się znakomitym śniadaniem lub kolacją.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi wyrazisty smak, a także nie ma czasu na przygotowywanie skomplikowanych sałatek czy surówek do obiadu. Wystarczy sięgnąć do zapasów!
Na jaką okazję?
Ogórki w zalewie gyros są wspaniałym dodatkiem do obiadu. Nie macie pomysłu na surówkę? Wystarczy, że zajrzycie do swojej spiżarni i wyciągniecie ogórki w zalewie gyros. Taki dodatek poprawi smak i doda wyrazistości każdemu daniu! Śniadanie, obiad, kolacja – ten przetwór zawsze dobrze smakuje!
Czy wiesz, że:
Możecie również spożywać ogórki solo w formie przekąski. Pycha!
Dla urozmaicenia:
Oprócz przyprawy gyros, możecie do zalewy dodać inne zioła, które będą się smacznie komponowały.
Zdecydowaliście się na przygotowanie naszej receptury? Koniecznie podzielcie się z nami opinią w komentarzach.