
Składniki
2 kilogramy
2 sztuki
30 gramów
2 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
2 szklanki
1 szklanka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki myjemy i kroimy na 0,5 cm plasterki. Przekładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli.
Krok 2
Cebulę kroimy w piórka. Marchewki obieramy i kroimy w pasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Krok 3
Marchewkę, cebulę oraz czosnek przekładamy do miski z ogórkami i dokładnie mieszamy.
Krok 4
Do warzyw wlewamy olej, ocet oraz wsypujemy cukier.
Krok 5
Następnie wsypujemy przyprawę gyros i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 6-7 h, aż warzywa puszczą soki.
Krok 6
Warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoików i uzupełniamy zalewą. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ogórki w zalewie gyros
Lubicie przetwory z ogórków? Jeżeli tak, to koniecznie spróbujcie naszego przepisu, który wyróżnia specjalny składnik - przyprawa gyros! Próbowaliście kiedyś takiego połączenia? Możemy Was zapewnić, że ogórki w zalewie gyros znikają z talerzy w trybie natychmiastowym i zachwycają smakiem. Przygotujcie je, a sami się o tym przekonacie. Dlaczego warto sięgnąć po przetwory z ogórków? Mają naprawdę wiele zalet! Pierwszą z nich jest czas przygotowania. Pół godziny i ogórki znajdą się w słoikach, które później będziecie pasteryzować. To takie proste! Warzywa z naszej receptury wyjdą chrupiące i niezwykle aromatyczne. Z czym podawać ogórki? Opcji jest naprawdę wiele! Możemy Wam jednak zdradzić, że ogórki znakomicie komponuje się z mięsem, np. schabem. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Fani pieczywa również ucieszą się smakiem ogórków. Połóżcie kilka plasterków na kanapce i gotowe! Rozkoszujcie się znakomitym śniadaniem lub kolacją.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi wyrazisty smak, a także nie ma czasu na przygotowywanie skomplikowanych sałatek czy surówek do obiadu. Wystarczy sięgnąć do zapasów!
Na jaką okazję?
Ogórki w zalewie gyros są wspaniałym dodatkiem do obiadu. Nie macie pomysłu na surówkę? Wystarczy, że zajrzycie do swojej spiżarni i wyciągniecie ogórki w zalewie gyros. Taki dodatek poprawi smak i doda wyrazistości każdemu daniu! Śniadanie, obiad, kolacja – ten przetwór zawsze dobrze smakuje!
Czy wiesz, że:
Możecie również spożywać ogórki solo w formie przekąski. Pycha!
Dla urozmaicenia:
Oprócz przyprawy gyros, możecie do zalewy dodać inne zioła, które będą się smacznie komponowały.
Zdecydowaliście się na przygotowanie naszej receptury? Koniecznie podzielcie się z nami opinią w komentarzach.