Ogórki w zalewie gyros: przepis | Przepisy.pl pixel

Ogórki w zalewie gyros

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

30 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

2 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki myjemy i kroimy na 0,5 cm plasterki. Przekładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli.

Krok 2

Cebulę kroimy w piórka. Marchewki obieramy i kroimy w pasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

Krok 3

Marchewkę, cebulę oraz czosnek przekładamy do miski z ogórkami i dokładnie mieszamy.

Krok 4

Do warzyw wlewamy olej, ocet oraz wsypujemy cukier.

Krok 5

Następnie wsypujemy przyprawę gyros i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 6-7 h, aż warzywa puszczą soki.

Krok 6

Warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoików i uzupełniamy zalewą. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki w zalewie gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki w zalewie gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki w zalewie gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki w zalewie gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki w zalewie gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki w zalewie gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki w zalewie gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki w zalewie gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki w zalewie gyrosOgórki w zalewie gyros

Lubicie przetwory z ogórków? Jeżeli tak, to koniecznie spróbujcie naszego przepisu, który wyróżnia specjalny składnik - przyprawa gyros! Próbowaliście kiedyś takiego połączenia? Możemy Was zapewnić, że ogórki w zalewie gyros znikają z talerzy w trybie natychmiastowym i zachwycają smakiem. Przygotujcie je, a sami się o tym przekonacie. Dlaczego warto sięgnąć po przetwory z ogórków? Mają naprawdę wiele zalet! Pierwszą z nich jest czas przygotowania. Pół godziny i ogórki znajdą się w słoikach, które później będziecie pasteryzować. To takie proste! Warzywa z naszej receptury wyjdą chrupiące i niezwykle aromatyczne. Z czym podawać ogórki? Opcji jest naprawdę wiele! Możemy Wam jednak zdradzić, że ogórki znakomicie komponuje się z mięsem, np. schabem. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Fani pieczywa również ucieszą się smakiem ogórków. Połóżcie kilka plasterków na kanapce i gotowe! Rozkoszujcie się znakomitym śniadaniem lub kolacją.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi wyrazisty smak, a także nie ma czasu na przygotowywanie skomplikowanych sałatek czy surówek do obiadu. Wystarczy sięgnąć do zapasów!

Na jaką okazję?

Ogórki w zalewie gyros są wspaniałym dodatkiem do obiadu. Nie macie pomysłu na surówkę? Wystarczy, że zajrzycie do swojej spiżarni i wyciągniecie ogórki w zalewie gyros. Taki dodatek poprawi smak i doda wyrazistości każdemu daniu! Śniadanie, obiad, kolacja – ten przetwór zawsze dobrze smakuje!

Czy wiesz, że:

Możecie również spożywać ogórki solo w formie przekąski. Pycha!

Dla urozmaicenia:

Oprócz przyprawy gyros, możecie do zalewy dodać inne zioła, które będą się smacznie komponowały.
Zdecydowaliście się na przygotowanie naszej receptury? Koniecznie podzielcie się z nami opinią w komentarzach.