
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
4 sztuki
8 ziaren
4 sztuki
1 łyżka
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2
Przekładamy do 4 słoików o pojemności ok. 400-500 ml.
Krok 3
Dodajemy po jednym obranym ząbku czosnku do każdego słoika. Następnie wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu.
Krok 4
Słoiki zalewamy woda wymieszana z solą całkowicie zakrywając buraczki.
Krok 5
Mocno zakręcamy i odstawiamy do chłodnego pomieszczenia na 2-3 tyg.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszone buraki
Szukacie pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Kiszone buraki staną się Waszymi nowymi kulinarnymi ulubieńcami. Przygotujecie je w 20 minut, a efekty z pewnością zachwycą każdego, kto ich spróbuje! Dlaczego powinniście sięgnąć po nasz przepis? Jak już wiecie to naprawdę szybka opcja! Najpierw udajcie się na zakupy i wybierzcie produkty. Macie już wszystkie produkty? Jeżeli tak, to czas na przygotowanie tego fantastycznego dodatku. Podążajcie za naszymi wskazówkami, a kiszone buraki wyjdą perfekcyjnie.
Dla kogo?
Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu osobom, które nie lubią spędzać w kuchni długich godzin. Dodatkowo to naprawdę łatwe zadanie! Z przygotowaniem kiszonych buraków poradzi sobie każdy, kto zaopatrzy się w niezbędne składniki i skorzysta z naszej receptury.
Na jaką okazję?
Kiszone buraki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub lunchu. Macie w planach większą uroczystość? Ten specjał z pewnością zda egzamin! Kiszone buraki równie dobrze smakują w wersji solo. Opcji jest naprawdę wiele, wybierzcie swoją ulubioną
To jak, jesteście gotowi do działania?
Czy wiesz, że?
Najważniejsze są buraki, więc zadbajcie o to, by były świeże. Zwróćcie uwagę na skórkę, która powinna lśnić. Unikajcie skurczonych i matowych warzyw! Do przygotowania kiszonych buraków potrzebne będą również liczne przyprawy, np. sól, pieprz oraz liść laurowy.
Dla urozmaicenia:
Możecie dodać takie przyprawy, jakie lubicie. Może wolicie bardziej orientalny smak? Polecamy dodać kurkumę.
Zdecydowaliście się na wykorzystanie naszej receptury? Napiszcie swoje wrażenia w komentarzach. Czekamy na Wasze opinie!