
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
4 sztuki
8 ziaren
4 sztuki
1 łyżka
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2
Przekładamy do 4 słoików o pojemności ok. 400-500 ml.
Krok 3
Dodajemy po jednym obranym ząbku czosnku do każdego słoika. Następnie wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu.
Krok 4
Słoiki zalewamy woda wymieszana z solą całkowicie zakrywając buraczki.
Krok 5
Mocno zakręcamy i odstawiamy do chłodnego pomieszczenia na 2-3 tyg.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszone buraki
Szukacie pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Kiszone buraki staną się Waszymi nowymi kulinarnymi ulubieńcami. Przygotujecie je w 20 minut, a efekty z pewnością zachwycą każdego, kto ich spróbuje! Dlaczego powinniście sięgnąć po nasz przepis? Jak już wiecie to naprawdę szybka opcja! Najpierw udajcie się na zakupy i wybierzcie produkty. Macie już wszystkie produkty? Jeżeli tak, to czas na przygotowanie tego fantastycznego dodatku. Podążajcie za naszymi wskazówkami, a kiszone buraki wyjdą perfekcyjnie.
Dla kogo?
Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu osobom, które nie lubią spędzać w kuchni długich godzin. Dodatkowo to naprawdę łatwe zadanie! Z przygotowaniem kiszonych buraków poradzi sobie każdy, kto zaopatrzy się w niezbędne składniki i skorzysta z naszej receptury.
Na jaką okazję?
Kiszone buraki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub lunchu. Macie w planach większą uroczystość? Ten specjał z pewnością zda egzamin! Kiszone buraki równie dobrze smakują w wersji solo. Opcji jest naprawdę wiele, wybierzcie swoją ulubioną
To jak, jesteście gotowi do działania?
Czy wiesz, że?
Najważniejsze są buraki, więc zadbajcie o to, by były świeże. Zwróćcie uwagę na skórkę, która powinna lśnić. Unikajcie skurczonych i matowych warzyw! Do przygotowania kiszonych buraków potrzebne będą również liczne przyprawy, np. sól, pieprz oraz liść laurowy.
Dla urozmaicenia:
Możecie dodać takie przyprawy, jakie lubicie. Może wolicie bardziej orientalny smak? Polecamy dodać kurkumę.
Zdecydowaliście się na wykorzystanie naszej receptury? Napiszcie swoje wrażenia w komentarzach. Czekamy na Wasze opinie!































