Kiszone buraki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszone buraki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

4 sztuki

8 ziaren

4 sztuki

1 łyżka

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 2

Przekładamy do 4 słoików o pojemności ok. 400-500 ml.

Krok 3

Dodajemy po jednym obranym ząbku czosnku do każdego słoika. Następnie wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu.

Krok 4

Słoiki zalewamy woda wymieszana z solą całkowicie zakrywając buraczki.

Krok 5

Mocno zakręcamy i odstawiamy do chłodnego pomieszczenia na 2-3 tyg.

4

Opinie o przepisie

  • Wanda

    Wanda , 13.03.2025

    Dzień dobry Czy woda musi być gorąca jak będziemy buraki zalewać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia

    Kasia , 18.09.2024

    Czy mozna te buraczki zapasteryzowac i zostawic na zime?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone burakiKiszone buraki

Szukacie pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Kiszone buraki staną się Waszymi nowymi kulinarnymi ulubieńcami. Przygotujecie je w 20 minut, a efekty z pewnością zachwycą każdego, kto ich spróbuje! Dlaczego powinniście sięgnąć po nasz przepis? Jak już wiecie to naprawdę szybka opcja! Najpierw udajcie się na zakupy i wybierzcie produkty. Macie już wszystkie produkty? Jeżeli tak, to czas na przygotowanie tego fantastycznego dodatku. Podążajcie za naszymi wskazówkami, a kiszone buraki wyjdą perfekcyjnie.

Dla kogo?

Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu osobom, które nie lubią spędzać w kuchni długich godzin. Dodatkowo to naprawdę łatwe zadanie! Z przygotowaniem kiszonych buraków poradzi sobie każdy, kto zaopatrzy się w niezbędne składniki i skorzysta z naszej receptury.

Na jaką okazję?

Kiszone buraki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub lunchu. Macie w planach większą uroczystość? Ten specjał z pewnością zda egzamin! Kiszone buraki równie dobrze smakują w wersji solo. Opcji jest naprawdę wiele, wybierzcie swoją ulubioną

To jak, jesteście gotowi do działania?

Czy wiesz, że?

Najważniejsze są buraki, więc zadbajcie o to, by były świeże. Zwróćcie uwagę na skórkę, która powinna lśnić. Unikajcie skurczonych i matowych warzyw! Do przygotowania kiszonych buraków potrzebne będą również liczne przyprawy, np. sól, pieprz oraz liść laurowy.

Dla urozmaicenia:

Możecie dodać takie przyprawy, jakie lubicie. Może wolicie bardziej orientalny smak? Polecamy dodać kurkumę.
Zdecydowaliście się na wykorzystanie naszej receptury? Napiszcie swoje wrażenia w komentarzach. Czekamy na Wasze opinie!