Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
9 osób zapisało
Składniki
125 gramów
10 gramów
250 mililitrów
3 sztuki
200 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
dodatki:
100 gramów
50 gramów
50 gramów
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W mikserze kielichowym zmiksuj płatki owsiane, siemię lniane, z proszkiem do pieczenia, przyprawą Knorr, jajami, mlekiem i burakami aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 2
Na patelni naleśnikowej z odrobiną oleju smaż okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Jak będą gotowe odstaw je na bok.
Krok 3
Orzechy posiekaj. Ser feta lekko rozkrusz. Kiełki umyj i osusz. Posyp dodatkami placuszki i od razu podawaj.
Dobra rada:
Podobnie możesz przygotować placuszki zastępując gotowane buraki np. pieczonymi batatami. Jeśli nie możesz dostać w sklepie gotowych buraków to przygotuj dodatkowy czas na ugotowanie ich wcześniej.
Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami
Burak to warzywo, które daje ogromne możliwości w kuchni. W Polsce znamy go najczęściej z tradycyjnego barszczu czy sałatek serwowanych do obiadu. Jeśli lubicie buraki, koniecznie spróbujcie placuszków z serem feta i kiełkami! Oryginalne mieszanki przypraw dodają buraczanym plackom egzotycznego charakteru, a ser feta, orzechy włoskie, rukiew wodna oraz kiełki, doskonale uzupełniają smak dania.
Dla kogo?
Buraczane placuszki pokocha każdy – niezależnie czy na co dzień gustuje w daniach mięsnych, czy preferuje kuchnię wegetariańską.
Na jaką okazję?
Placuszki to doskonały pomysł na codzienny obiad. Przepis idealnie sprawdzi się również w porze kolacji, czy na domowych imprezach. Danie będzie prawdziwym zaskoczeniem dla gości!
Czy wiesz, że?
Nazwa „feta” została zastrzeżona wyłącznie dla produktów pochodzących z Grecji, przygotowywanych według tradycyjnej receptury. Przy produkcji sera niedopuszczalne jest stosowanie jakichkolwiek środków konserwujących czy koloryzujących.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym zamiennikiem buraków będą pieczone bataty.