Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
28 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

10 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

200 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

dodatki:

100 gramów

50 gramów

50 gramów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W mikserze kielichowym zmiksuj płatki owsiane, siemię lniane, z proszkiem do pieczenia, przyprawą Knorr, jajami, mlekiem i burakami aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Krok 2

Na patelni naleśnikowej z odrobiną oleju smaż okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Jak będą gotowe odstaw je na bok.

Krok 3

Orzechy posiekaj. Ser feta lekko rozkrusz. Kiełki umyj i osusz. Posyp dodatkami placuszki i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podobnie możesz przygotować placuszki zastępując gotowane buraki np. pieczonymi batatami. Jeśli nie możesz dostać w sklepie gotowych buraków to przygotuj dodatkowy czas na ugotowanie ich wcześniej. 

Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa warzywna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczane placuszki z serem feta i kiełkamiBuraczane placuszki z serem feta i kiełkami

Burak to warzywo, które daje ogromne możliwości w kuchni. W Polsce znamy go najczęściej z tradycyjnego barszczu czy sałatek serwowanych do obiadu. Jeśli lubicie buraki, koniecznie spróbujcie placuszków z serem feta i kiełkami! Oryginalne mieszanki przypraw dodają buraczanym plackom egzotycznego charakteru, a ser feta, orzechy włoskie, rukiew wodna oraz kiełki, doskonale uzupełniają smak dania.

Dla kogo?

Buraczane placuszki pokocha każdy – niezależnie czy na co dzień gustuje w daniach mięsnych, czy preferuje kuchnię wegetariańską.

Na jaką okazję?

Placuszki to doskonały pomysł na codzienny obiad. Przepis idealnie sprawdzi się również w porze kolacji, czy na domowych imprezach. Danie będzie prawdziwym zaskoczeniem dla gości!

Czy wiesz, że?

Nazwa „feta” została zastrzeżona wyłącznie dla produktów pochodzących z Grecji, przygotowywanych według tradycyjnej receptury. Przy produkcji sera niedopuszczalne jest stosowanie jakichkolwiek środków konserwujących czy koloryzujących.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym zamiennikiem buraków będą pieczone bataty.