Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
57 osób zapisało

Składniki
125 gramów
10 gramów
250 mililitrów
3 sztuki
200 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
dodatki:
100 gramów
50 gramów
50 gramów
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W mikserze kielichowym zmiksuj płatki owsiane, siemię lniane, z proszkiem do pieczenia, przyprawą Knorr, jajami, mlekiem i burakami aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 2
Na patelni naleśnikowej z odrobiną oleju smaż okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Jak będą gotowe odstaw je na bok.
Krok 3
Orzechy posiekaj. Ser feta lekko rozkrusz. Kiełki umyj i osusz. Posyp dodatkami placuszki i od razu podawaj.

Dobra rada:
Podobnie możesz przygotować placuszki zastępując gotowane buraki np. pieczonymi batatami. Jeśli nie możesz dostać w sklepie gotowych buraków to przygotuj dodatkowy czas na ugotowanie ich wcześniej.
Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Buraczane placuszki z serem feta i kiełkami
Burak to warzywo, które daje ogromne możliwości w kuchni. W Polsce znamy go najczęściej z tradycyjnego barszczu czy sałatek serwowanych do obiadu. Jeśli lubicie buraki, koniecznie spróbujcie placuszków z serem feta i kiełkami! Oryginalne mieszanki przypraw dodają buraczanym plackom egzotycznego charakteru, a ser feta, orzechy włoskie, rukiew wodna oraz kiełki, doskonale uzupełniają smak dania.
Dla kogo?
Buraczane placuszki pokocha każdy – niezależnie czy na co dzień gustuje w daniach mięsnych, czy preferuje kuchnię wegetariańską.
Na jaką okazję?
Placuszki to doskonały pomysł na codzienny obiad. Przepis idealnie sprawdzi się również w porze kolacji, czy na domowych imprezach. Danie będzie prawdziwym zaskoczeniem dla gości!
Czy wiesz, że?
Nazwa „feta” została zastrzeżona wyłącznie dla produktów pochodzących z Grecji, przygotowywanych według tradycyjnej receptury. Przy produkcji sera niedopuszczalne jest stosowanie jakichkolwiek środków konserwujących czy koloryzujących.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym zamiennikiem buraków będą pieczone bataty.