Cebulowy a'la falafel z sosem jogurtowym
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
15 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
20 gramów
125 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową oraz kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i przełóż do miski. Dodaj pastę tahini.
Krok 2
Cebulę, czosnek oraz zioła posiekaj. Dodaj wszystko do kasy i wymieszaj dokładnie.
Krok 3
Zupę Knorr zagotuj z 300 ml wody. Powinna być dość gęsta. Jak lekko ostygnie połącz z mieszanką kasz i wymieszaj aż powstanie dość gęsta masa.
Krok 4
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Używając dwóch łyżek formuj małe porcje falafela i wkładaj od razu do oleju. Smaż kilka minut aż zrobią się złoto brązowe.
Krok 5
Przygotuj sos jogurtowy. Wyciśnij sok z cytryny. Jogurt połącz z sokiem i przyprawą Knorr. Falafel możesz tradycyjnie podawać z dipem lub np. kremową zupą.

Dobra rada:
Możesz przygotować falafel również z innych kasz z dodatkiem ciecierzycy.
Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cebulowy a'la falafel z sosem jogurtowym
Szukacie łatwego przepisu na pyszne wegetariańskie danie, nawiązujące do kuchni orientalnej? Oto on – cebulowy falafel z sosem jogurtowym, który pokochają wielbiciele szybkich, prostych i aromatycznych potraw. Obowiązkowymi składnikami falafela są: komosa ryżowa, kasza gryczana, cebula, czosnek oraz pasta sezamowa tahini. Skoro jest to danie bliskowschodnie, nie może w nim zabraknąć świeżej mięty oraz natki kolendry, które budują egzotyczny smak falafela. Smacznego!
Dla kogo?
Cebulowy falafel przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale także tym z was, którzy lubią kuchnię orientalną. To idealna propozycja dla zabieganych, którzy nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad oraz na domową imprezę!
Czy wiesz, że?
Tradycyjny falafel, wywodzący się z Libanu, to niewielkie kotleciki z ciecierzycy lub z bobu, smażone w głębokim tłuszczu.
Dla urozmaicenia:
Kaszę gryczaną możesz zastąpić dowolną inną kaszą.


































