Grzybowa Quesadillas
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 łyżki
300 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 słoik
50 gramów
50 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Pak choi umyj i pokrój oddzielnie łodygi i liście. Łodygi na 0,5 cm paski, a liście na ok. 2 cm paski. Dymkę umyj i pokrój w plasterki.
Krok 2
Łodygi z pak choi podsmaż na patelni z olejem. Po chwili dodaj grzyby. Jak będą rumiane dodaj liście pak choi oraz dymkę. Dopraw wszystko przyprawą Adobo Knorr.
Krok 3
Placek tortilli posmaruj lekko śmietaną, połóż mieszankę grzybów, sery i przykryj drugim plackiem. Przygotuj tak dwie tortille. Całość wstaw do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut lub smaż na suchej patelni z obu stron.
Krok 4
Sos Knorr podgrzej w rondelku. Tortillę pokrój na trójkąty i podawaj z sosem.

Dobra rada:
Podawaj z sałatką.
Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzybowa Quesadillas
Quesadilla to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej, na którą składa się tortilla kukurydziana oraz roztopiony ser. Nasza propozycja na to danie nieco je wzbogaca, dodatkiem grzybów, kapusty pak choi, cebulki dymki oraz kwaśnej śmietany. Całości dopełniają aromatyczne przyprawy oraz sos, dzięki czemu danie doskonale sprawdzi się zarówno jako oryginalny obiad, jak i pyszna przekąska. Atutem quesadillas jest także czas przygotowania – wystarczy poświęcić 30 minut, by meksykańska potrawa znalazła się na waszym stole.
Dla kogo?
Dla osób rozkochanych w kuchni meksykańskiej, zarówno tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Quesadillas przypadnie do gustu także tym z was, którzy preferują szybkie i proste dania.
Na jaką okazję?
Quesadillas to idealna propozycja na obiad, kolację oraz domowe przyjęcie. Tortilla z grzybowym nadzieniem sprawdzi się także jako przekąska, którą zabierzecie ze sobą do pracy czy w podróż.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna quesadilla może być przygotowywana z różnymi dodatkami. Popularną wersją tego dania jest quesadilla gringa, przygotowywana z mięsem.
Dla urozmaicenia:
Dodatkiem, który doskonale komponuje się z quesadillas, jest sałatka przygotowana ze świeżych warzyw.