Grzybowa Quesadillas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa Quesadillas

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

300 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 słoik

50 gramów

50 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Pak choi umyj i pokrój oddzielnie łodygi i liście. Łodygi na 0,5 cm paski, a liście na ok. 2 cm paski. Dymkę umyj i pokrój w plasterki.

Krok 2

Łodygi z pak choi podsmaż na patelni z olejem. Po chwili dodaj grzyby. Jak będą rumiane dodaj liście pak choi oraz dymkę. Dopraw wszystko przyprawą Adobo Knorr.

Krok 3

Placek tortilli posmaruj lekko śmietaną, połóż mieszankę grzybów, sery i przykryj drugim plackiem. Przygotuj tak dwie tortille. Całość wstaw do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut lub smaż na suchej patelni z obu stron.

Krok 4

Sos Knorr podgrzej w rondelku. Tortillę pokrój na trójkąty i podawaj z sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sałatką. 

Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa Quesadillas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa Quesadillas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa Quesadillas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa Quesadillas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa Quesadillas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa Quesadillas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa Quesadillas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa Quesadillas - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowa QuesadillasGrzybowa Quesadillas

Quesadilla to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej, na którą składa się tortilla kukurydziana oraz roztopiony ser. Nasza propozycja na to danie nieco je wzbogaca, dodatkiem grzybów, kapusty pak choi, cebulki dymki oraz kwaśnej śmietany. Całości dopełniają aromatyczne przyprawy oraz sos, dzięki czemu danie doskonale sprawdzi się zarówno jako oryginalny obiad, jak i pyszna przekąska. Atutem quesadillas jest także czas przygotowania – wystarczy poświęcić 30 minut, by meksykańska potrawa znalazła się na waszym stole.

Dla kogo?

Dla osób rozkochanych w kuchni meksykańskiej, zarówno tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Quesadillas przypadnie do gustu także tym z was, którzy preferują szybkie i proste dania.

Na jaką okazję?

Quesadillas to idealna propozycja na obiad, kolację oraz domowe przyjęcie. Tortilla z grzybowym nadzieniem sprawdzi się także jako przekąska, którą zabierzecie ze sobą do pracy czy w podróż.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna quesadilla może być przygotowywana z różnymi dodatkami. Popularną wersją tego dania jest quesadilla gringa, przygotowywana z mięsem.

Dla urozmaicenia:

Dodatkiem, który doskonale komponuje się z quesadillas, jest sałatka przygotowana ze świeżych warzyw.