Składniki
500 gramów
200 gramów
200 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1.2 litra
100 gramów
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz warzywa i pokrój je w mniejsze kawałki.
Krok 2
W szerokim garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojone składniki.
Krok 3
Kiedy warzywa będą usmażone, wlej 1,2l wody, dodaj kostkę Knorr oraz soczewicę.
Krok 4
Całość gotuj na średnim ogniu ok. 10-15 minut, aż wszystko zmięknie. Na końcu dopraw octem balsamicznym i podawaj.
Dobra rada:
Ziemniaki możesz zastąpić batatami. Dodaj do dania ulubione świeże zioła jak pietruszka, kolendra, trybula lub oregano.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z rzepy z soczewicą
Jeśli szukacie inspiracji na urozmaicenie codziennego menu obiadowego – wykorzystajcie nasz przepis na potrawkę z rzepy z soczewicą. Receptura jest wyjątkowo prosta, a składniki, jakich potrzebujecie, znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Podstawą dania jest tytułowa rzepa, marchew, ziemniaki, por, czerwona soczewica oraz ocet balsamiczny. Atutem potrawki jest także czas jej przygotowania – w kuchni spędzicie nie więcej niż 30 minut. Smacznego!
Dla kogo?
Potrawka z rzepy przypadnie do gustu miłośnikom nowoczesnej kuchni wegetariańskiej.
Na jaką okazję?
Danie jest doskonałym pomysłem na codzienny obiad. Potrawka sprawdzi się także jako ciepła kolacja w roślinnym stylu.
Czy wiesz, że?
Rzepa znalazła zastosowanie również w kosmetyce, stając się składnikiem popularnych szamponów oraz odżywek. Bulwa służy także do przygotowywania maseczek, poprawiających wygląd skóry twarzy.
Dla urozmaicenia:
Zamiast ziemniaków możesz użyć batatów. Z potrawką świetnie komponują się także świeże zioła – pietruszka, kolendra, trybula oraz oregano.