Potrawka z rzepy z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z rzepy z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

200 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1.2 litra

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz warzywa i pokrój je w mniejsze kawałki.

Krok 2

W szerokim garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojone składniki.

Krok 3

Kiedy warzywa będą usmażone, wlej 1,2l wody, dodaj kostkę Knorr oraz soczewicę.

Krok 4

Całość gotuj na średnim ogniu ok. 10-15 minut, aż wszystko zmięknie. Na końcu dopraw octem balsamicznym i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki możesz zastąpić batatami. Dodaj do dania ulubione świeże zioła jak pietruszka, kolendra, trybula lub oregano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z rzepy z soczewicąPotrawka z rzepy z soczewicą

Jeśli szukacie inspiracji na urozmaicenie codziennego menu obiadowego – wykorzystajcie nasz przepis na potrawkę z rzepy z soczewicą. Receptura jest wyjątkowo prosta, a składniki, jakich potrzebujecie, znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Podstawą dania jest tytułowa rzepa, marchew, ziemniaki, por, czerwona soczewica oraz ocet balsamiczny. Atutem potrawki jest także czas jej przygotowania – w kuchni spędzicie nie więcej niż 30 minut. Smacznego!

Dla kogo?

Potrawka z rzepy przypadnie do gustu miłośnikom nowoczesnej kuchni wegetariańskiej.

Na jaką okazję?

Danie jest doskonałym pomysłem na codzienny obiad. Potrawka sprawdzi się także jako ciepła kolacja w roślinnym stylu.

Czy wiesz, że?

Rzepa znalazła zastosowanie również w kosmetyce, stając się składnikiem popularnych szamponów oraz odżywek. Bulwa służy także do przygotowywania maseczek, poprawiających wygląd skóry twarzy.

Dla urozmaicenia:

Zamiast ziemniaków możesz użyć batatów. Z potrawką świetnie komponują się także świeże zioła – pietruszka, kolendra, trybula oraz oregano.