
Składniki
500 gramów
200 gramów
200 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1.2 litra
100 gramów
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz warzywa i pokrój je w mniejsze kawałki.
Krok 2
W szerokim garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojone składniki.
Krok 3
Kiedy warzywa będą usmażone, wlej 1,2l wody, dodaj kostkę Knorr oraz soczewicę.
Krok 4
Całość gotuj na średnim ogniu ok. 10-15 minut, aż wszystko zmięknie. Na końcu dopraw octem balsamicznym i podawaj.

Dobra rada:
Ziemniaki możesz zastąpić batatami. Dodaj do dania ulubione świeże zioła jak pietruszka, kolendra, trybula lub oregano.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z rzepy z soczewicą
Jeśli szukacie inspiracji na urozmaicenie codziennego menu obiadowego – wykorzystajcie nasz przepis na potrawkę z rzepy z soczewicą. Receptura jest wyjątkowo prosta, a składniki, jakich potrzebujecie, znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Podstawą dania jest tytułowa rzepa, marchew, ziemniaki, por, czerwona soczewica oraz ocet balsamiczny. Atutem potrawki jest także czas jej przygotowania – w kuchni spędzicie nie więcej niż 30 minut. Smacznego!
Dla kogo?
Potrawka z rzepy przypadnie do gustu miłośnikom nowoczesnej kuchni wegetariańskiej.
Na jaką okazję?
Danie jest doskonałym pomysłem na codzienny obiad. Potrawka sprawdzi się także jako ciepła kolacja w roślinnym stylu.
Czy wiesz, że?
Rzepa znalazła zastosowanie również w kosmetyce, stając się składnikiem popularnych szamponów oraz odżywek. Bulwa służy także do przygotowywania maseczek, poprawiających wygląd skóry twarzy.
Dla urozmaicenia:
Zamiast ziemniaków możesz użyć batatów. Z potrawką świetnie komponują się także świeże zioła – pietruszka, kolendra, trybula oraz oregano.