Potrawka z rzepy z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z rzepy z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

200 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1.2 litra

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz warzywa i pokrój je w mniejsze kawałki.

Krok 2

W szerokim garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojone składniki.

Krok 3

Kiedy warzywa będą usmażone, wlej 1,2l wody, dodaj kostkę Knorr oraz soczewicę.

Krok 4

Całość gotuj na średnim ogniu ok. 10-15 minut, aż wszystko zmięknie. Na końcu dopraw octem balsamicznym i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki możesz zastąpić batatami. Dodaj do dania ulubione świeże zioła jak pietruszka, kolendra, trybula lub oregano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z rzepy z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z rzepy z soczewicąPotrawka z rzepy z soczewicą

Jeśli szukacie inspiracji na urozmaicenie codziennego menu obiadowego – wykorzystajcie nasz przepis na potrawkę z rzepy z soczewicą. Receptura jest wyjątkowo prosta, a składniki, jakich potrzebujecie, znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Podstawą dania jest tytułowa rzepa, marchew, ziemniaki, por, czerwona soczewica oraz ocet balsamiczny. Atutem potrawki jest także czas jej przygotowania – w kuchni spędzicie nie więcej niż 30 minut. Smacznego!

Dla kogo?

Potrawka z rzepy przypadnie do gustu miłośnikom nowoczesnej kuchni wegetariańskiej.

Na jaką okazję?

Danie jest doskonałym pomysłem na codzienny obiad. Potrawka sprawdzi się także jako ciepła kolacja w roślinnym stylu.

Czy wiesz, że?

Rzepa znalazła zastosowanie również w kosmetyce, stając się składnikiem popularnych szamponów oraz odżywek. Bulwa służy także do przygotowywania maseczek, poprawiających wygląd skóry twarzy.

Dla urozmaicenia:

Zamiast ziemniaków możesz użyć batatów. Z potrawką świetnie komponują się także świeże zioła – pietruszka, kolendra, trybula oraz oregano.