Empanadas z pieczonych udek kurczaka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ząbki czosnku rozetrzyj ze szczyptą soli, dodaj pieprz , kmin i odrobinę oliwy. Udka obficie natrzyj powstałą marynatą i razem z cebulą oraz papryką wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, a mięso piecz jeszcze 10 minut, aż łatwo będzie odchodzić od kości. Upieczone warzywa i mięso odstaw do wystygnięcia.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj ciasto. Serek, tłuszcz do pieczenia oraz mąkę wymieszaj w misce i dokładnie wyrób ciasto ręką. Spłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na co najmniej 30 minut.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Posiekaj natkę kolendry, roztrzep jedno jajko w miseczce.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 3

Krok 4

Oddziel mięso od kości. Obierz upieczone warzywa ze skórki, usuń pestki. Mięso i warzywa bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj starty ser, przyprawę Adobo Knorr oraz posiekaną natkę kolendry i dokładnie wymieszaj.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 4

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe okrągłe placki i na środek każdego z nich nałóż farsz z kurczaka i warzyw, a następnie zwilżonymi palcami dokładnie zaklej pierożki.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 5

Krok 6

Ułóż pierożki na pergaminie na blasze do pieczenia i z wierzchu posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowe pierożki podawaj z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową.

4

Opinie o przepisie

  • Rowik R

    Rowik R

    Pyszne.A najlepsze ze śmietaną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Krasnowiecka

    Kasia Krasnowiecka

    Wydaje się, ze to danie jest bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Krasnowiecka

    Kasia Krasnowiecka

    Spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bozena.jablonska@poczta.fm  Jabłońska

    bozena.jablonska@poczta.fm Jabłońska

    bardzo dobre nawet moje wybredne kulinarne towarzystwo uznało za hit

    Odpowiedz Odpowiedz

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Empanadas z pieczonych udek kurczaka Empanadas z pieczonych udek kurczaka

Empanadas, czyli południowoamerykańskie pierożki mogą stać się smaczną odmianą tradycyjnego jadłospisu. Oryginalne ciasto nadziewa się kurczakiem z warzywami i formuje pierożki. Nie gotuje się ich jednak tak jak zwykłe pierogi, lecz piecze w piekarniku. Przekonaj się, jak smakują empanadas z kurczakiem!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy są głodni nowych, oryginalnych przepisów. Empanadas z pieczonych udek kurczaka to strzał w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

Na obiad lub kolację. Bo przecież zawsze jest czas na pyszne pierożki.

Czy wiesz, że?

Empanadas to pierożki nadziewane farszem z mięsa, warzyw lub sera. Można je piec albo smażyć. Są bardzo popularne w Ameryce Południowej, a każdy kraj i region przygotowuje je na własny sposób.

Dla urozmaicenia:

Pierożki podawaj ze śmietaną bądź salsą pomidorową. Do wyboru, do koloru!