
Składniki
4 sztuki
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
200 mililitrów
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ząbki czosnku rozetrzyj ze szczyptą soli, dodaj pieprz , kmin i odrobinę oliwy. Udka obficie natrzyj powstałą marynatą i razem z cebulą oraz papryką wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, a mięso piecz jeszcze 10 minut, aż łatwo będzie odchodzić od kości. Upieczone warzywa i mięso odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
W tym czasie przygotuj ciasto. Serek, tłuszcz do pieczenia oraz mąkę wymieszaj w misce i dokładnie wyrób ciasto ręką. Spłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na co najmniej 30 minut.

Krok 3
Posiekaj natkę kolendry, roztrzep jedno jajko w miseczce.

Krok 4
Oddziel mięso od kości. Obierz upieczone warzywa ze skórki, usuń pestki. Mięso i warzywa bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj starty ser, przyprawę Adobo Knorr oraz posiekaną natkę kolendry i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe okrągłe placki i na środek każdego z nich nałóż farsz z kurczaka i warzyw, a następnie zwilżonymi palcami dokładnie zaklej pierożki.

Krok 6
Ułóż pierożki na pergaminie na blasze do pieczenia i z wierzchu posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.


Dobra rada:
Gotowe pierożki podawaj z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Empanadas z pieczonych udek kurczaka
Empanadas, czyli południowoamerykańskie pierożki mogą stać się smaczną odmianą tradycyjnego jadłospisu. Oryginalne ciasto nadziewa się kurczakiem z warzywami i formuje pierożki. Nie gotuje się ich jednak tak jak zwykłe pierogi, lecz piecze w piekarniku. Przekonaj się, jak smakują empanadas z kurczakiem!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy są głodni nowych, oryginalnych przepisów. Empanadas z pieczonych udek kurczaka to strzał w dziesiątkę!
Na jaką okazję?
Na obiad lub kolację. Bo przecież zawsze jest czas na pyszne pierożki.
Czy wiesz, że?
Empanadas to pierożki nadziewane farszem z mięsa, warzyw lub sera. Można je piec albo smażyć. Są bardzo popularne w Ameryce Południowej, a każdy kraj i region przygotowuje je na własny sposób.
Dla urozmaicenia:
Pierożki podawaj ze śmietaną bądź salsą pomidorową. Do wyboru, do koloru!