Zielone szparagi w sosie francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone szparagi w sosie francuskim

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niedużym garnku nastawiamy wodę, do której dodajemy szczyptę soli i cukru oraz sok z cytryny.

Krok 2

Szparagi myjemy, obieramy do 1/3 wysokości obieraczką do warzyw.

Krok 3

Wrzucamy szparagi do wrzątku i gotujemy 2 minuty.

Krok 4

Sos francuski rozrabiamy z oliwą i wodą.

Krok 5

Szparagi układamy na talerzu i polewamy sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej