Zielone szparagi w sosie francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone szparagi w sosie francuskim

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niedużym garnku nastawiamy wodę, do której dodajemy szczyptę soli i cukru oraz sok z cytryny.

Krok 2

Szparagi myjemy, obieramy do 1/3 wysokości obieraczką do warzyw.

Krok 3

Wrzucamy szparagi do wrzątku i gotujemy 2 minuty.

Krok 4

Sos francuski rozrabiamy z oliwą i wodą.

Krok 5

Szparagi układamy na talerzu i polewamy sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej