Zielone szparagi w sosie francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone szparagi w sosie francuskim

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niedużym garnku nastawiamy wodę, do której dodajemy szczyptę soli i cukru oraz sok z cytryny.

Krok 2

Szparagi myjemy, obieramy do 1/3 wysokości obieraczką do warzyw.

Krok 3

Wrzucamy szparagi do wrzątku i gotujemy 2 minuty.

Krok 4

Sos francuski rozrabiamy z oliwą i wodą.

Krok 5

Szparagi układamy na talerzu i polewamy sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone szparagi w sosie francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej