Pieczeń z mięsa mielonego z sosem pieczarkowym
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
300 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone wrzuć do miski i wymieszaj z jajkiem oraz pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do mięs Knorr. Przełóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Na mięso połóż kawałki masła. Piecz w 180 stopniach ok. 45-60 minut.
Krok 2
Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na maśle/oliwie. Dodaj obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Podlej sosem sojowym i smaż do odparowania płynów.
Krok 3
W kubeczku wymieszaj sos grzybowy Knorr z wodą. Przelej do garnuszka i ciągle mieszając zagotuj. Trzymaj na ogniu jeszcze ok. 3 minuty. Dodaj pieczarki z cebulką.
Krok 4
Upieczone mięso mielone pokrój w kostkę i dodaj do sosu. Wymieszaj. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej