Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
2 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość torebki Knorr wsyp do garnka i zalej 250 ml wody, gotuj przez 15 minut aż kasza będzie miękka. Ostudź. Cebulę pokrój w drobną kostkę, buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj, kolendrę drobno pokrój.

Krok 2
W miseczce połącz jogurt, kozi ser, pastę Tahini, czosnek, sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj – sos dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania.

Krok 3
Do wystudzonej kaszy dodaj buraka, mąkę, jajko, cebulę, oraz posiekana natkę pietruszki. Całość wyrób na gładka masę, dopraw do smaku i uformuj niewielkie kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Każdą z nich spłaszcz lekko dłonią a następnie obtocz w czarnuszce.

Krok 4
Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe Falafel'e podawaj z przygotowanym sosem Tahini.


Dobra rada:
Jeśli nie masz czarnuszki, użyj czarnego sezamu lub białego prażonego sezamu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kotlety z kaszy bulgur Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem
Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem
Falafele święcą obecnie swoje triumfy na całym świecie. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku „pulpeciki” zachwycają smakiem i uniwersalnością. Ich wielka siła tkwi też w odpowiednio dobranych przyprawach – kolendra czy kumin to znak rozpoznawczy kuchni orientalnej. Czas na kolejną odsłonę tego pysznego dania: oto przepis na falafel z burakiem i sosem tahini z kozim serem! Palce lizać!
Dla kogo?
Dla fanów falafeli, buraków i koziego sera – taka potrawa będzie dla nich rozkoszą dla zmysłów!
Na jaką okazję?
Okazja na stworzenie czegoś pysznego do jedzenia zawsze się znajdzie! Skorzystaj z naszego przepisu na falafel z burakiem i sosem chociażby wtedy, gdy potrzebujesz przygotować coś niebanalnego, ale niezajmującego zbyt wiele cennego czasu.
Czy wiesz, że?
Tradycja hodowli kóz przywędrowała do Francji w VIII w. n. e. Dziś w tym państwie wyrabia się ok. 120 gatunków nabiału z koziego mleka, a Francuzi i Szwajcarzy należą do największych miłośników koziego sera.
Dla urozmaicenia:
Falafele z burakiem i sosem możesz zaserwować również w towarzystwie wędzonej lub grillowanej papryki.


































