Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość torebki Knorr wsyp do garnka i zalej 250 ml wody, gotuj przez 15 minut aż kasza będzie miękka. Ostudź. Cebulę pokrój w drobną kostkę, buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj, kolendrę drobno pokrój.

Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz jogurt, kozi ser, pastę Tahini, czosnek, sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj – sos dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania.

Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej kaszy dodaj buraka, mąkę, jajko, cebulę, oraz posiekana natkę pietruszki. Całość wyrób na gładka masę, dopraw do smaku i uformuj niewielkie kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Każdą z nich spłaszcz lekko dłonią a następnie obtocz w czarnuszce.

Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - Krok 3

Krok 4

Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe Falafel’e podawaj z przygotowanym sosem Tahini.

Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz czarnuszki, użyj czarnego sezamu lub białego prażonego sezamu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim seremFalafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem

Falafele święcą obecnie swoje triumfy na całym świecie. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku „pulpeciki” zachwycają smakiem i uniwersalnością. Ich wielka siła tkwi też w odpowiednio dobranych przyprawach – kolendra czy kumin to znak rozpoznawczy kuchni orientalnej. Czas na kolejną odsłonę tego pysznego dania: oto przepis na falafel z burakiem i sosem tahini z kozim serem! Palce lizać!

Dla kogo?

Dla fanów falafeli, buraków i koziego sera – taka potrawa będzie dla nich rozkoszą dla zmysłów!

Na jaką okazję?

Okazja na stworzenie czegoś pysznego do jedzenia zawsze się znajdzie! Skorzystaj z naszego przepisu na falafel z burakiem i sosem chociażby wtedy, gdy potrzebujesz przygotować coś niebanalnego, ale niezajmującego zbyt wiele cennego czasu.

Czy wiesz, że?

Tradycja hodowli kóz przywędrowała do Francji w VIII w. n. e. Dziś w tym państwie wyrabia się ok. 120 gatunków nabiału z koziego mleka, a Francuzi i Szwajcarzy należą do największych miłośników koziego sera.

Dla urozmaicenia:

Falafele z burakiem i sosem możesz zaserwować również w towarzystwie wędzonej lub grillowanej papryki.