Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość torebki Knorr wsyp do garnka i zalej 250 ml wody, gotuj przez 15 minut aż kasza będzie miękka. Ostudź. Cebulę pokrój w drobną kostkę, buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj, kolendrę drobno pokrój.

Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz jogurt, kozi ser, pastę Tahini, czosnek, sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj – sos dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania.

Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej kaszy dodaj buraka, mąkę, jajko, cebulę, oraz posiekana natkę pietruszki. Całość wyrób na gładka masę, dopraw do smaku i uformuj niewielkie kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Każdą z nich spłaszcz lekko dłonią a następnie obtocz w czarnuszce.

Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - Krok 3

Krok 4

Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe Falafel’e podawaj z przygotowanym sosem Tahini.

Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz czarnuszki, użyj czarnego sezamu lub białego prażonego sezamu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim seremFalafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem

Falafele święcą obecnie swoje triumfy na całym świecie. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku „pulpeciki” zachwycają smakiem i uniwersalnością. Ich wielka siła tkwi też w odpowiednio dobranych przyprawach – kolendra czy kumin to znak rozpoznawczy kuchni orientalnej. Czas na kolejną odsłonę tego pysznego dania: oto przepis na falafel z burakiem i sosem tahini z kozim serem! Palce lizać!

Dla kogo?

Dla fanów falafeli, buraków i koziego sera – taka potrawa będzie dla nich rozkoszą dla zmysłów!

Na jaką okazję?

Okazja na stworzenie czegoś pysznego do jedzenia zawsze się znajdzie! Skorzystaj z naszego przepisu na falafel z burakiem i sosem chociażby wtedy, gdy potrzebujesz przygotować coś niebanalnego, ale niezajmującego zbyt wiele cennego czasu.

Czy wiesz, że?

Tradycja hodowli kóz przywędrowała do Francji w VIII w. n. e. Dziś w tym państwie wyrabia się ok. 120 gatunków nabiału z koziego mleka, a Francuzi i Szwajcarzy należą do największych miłośników koziego sera.

Dla urozmaicenia:

Falafele z burakiem i sosem możesz zaserwować również w towarzystwie wędzonej lub grillowanej papryki.