Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
2 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość torebki Knorr wsyp do garnka i zalej 250 ml wody, gotuj przez 15 minut aż kasza będzie miękka. Ostudź. Cebulę pokrój w drobną kostkę, buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj, kolendrę drobno pokrój.

Krok 2
W miseczce połącz jogurt, kozi ser, pastę Tahini, czosnek, sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj – sos dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania.

Krok 3
Do wystudzonej kaszy dodaj buraka, mąkę, jajko, cebulę, oraz posiekana natkę pietruszki. Całość wyrób na gładka masę, dopraw do smaku i uformuj niewielkie kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Każdą z nich spłaszcz lekko dłonią a następnie obtocz w czarnuszce.

Krok 4
Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe Falafel’e podawaj z przygotowanym sosem Tahini.


Dobra rada:
Jeśli nie masz czarnuszki, użyj czarnego sezamu lub białego prażonego sezamu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kotlety z kaszy bulgur Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem
Falafele święcą obecnie swoje triumfy na całym świecie. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku „pulpeciki” zachwycają smakiem i uniwersalnością. Ich wielka siła tkwi też w odpowiednio dobranych przyprawach – kolendra czy kumin to znak rozpoznawczy kuchni orientalnej. Czas na kolejną odsłonę tego pysznego dania: oto przepis na falafel z burakiem i sosem tahini z kozim serem! Palce lizać!
Dla kogo?
Dla fanów falafeli, buraków i koziego sera – taka potrawa będzie dla nich rozkoszą dla zmysłów!
Na jaką okazję?
Okazja na stworzenie czegoś pysznego do jedzenia zawsze się znajdzie! Skorzystaj z naszego przepisu na falafel z burakiem i sosem chociażby wtedy, gdy potrzebujesz przygotować coś niebanalnego, ale niezajmującego zbyt wiele cennego czasu.
Czy wiesz, że?
Tradycja hodowli kóz przywędrowała do Francji w VIII w. n. e. Dziś w tym państwie wyrabia się ok. 120 gatunków nabiału z koziego mleka, a Francuzi i Szwajcarzy należą do największych miłośników koziego sera.
Dla urozmaicenia:
Falafele z burakiem i sosem możesz zaserwować również w towarzystwie wędzonej lub grillowanej papryki.