Orzechowo-grzybowe burgery przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzechowo-grzybowe burgery

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

2 sztuki

90 gramów

30 gramów

70 gramów

8 sztuk

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść grzyby i pokrój je drobno. Dymkę pokrój na plasterki. Podsmaż wszystko na dużej patelni, (odłóż część zielonej dymki do dekoracji).

Krok 2

Płatki owsiane zmiksuj drobno. Orzechy posiekaj.

Krok 3

W misce połącz mąkę z ciecierzycy z 4 łyżkami wody. Dodaj usmażone grzyby, płatki oraz orzechy. Dopraw i wymieszaj.

Krok 4

Uformuj w dłoniach 4 burgery i smaż po 4-5 minut z każdej strony.

Krok 5

W między czasie umyj i osusz sałatę. Pomidora pokrój na plastry, a bułeczki przekrój wzdłuż na pół.

Krok 6

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem i musztardą. Na bułeczki układaj kolejno: sos, sałatę, usmażonego burgera, ponownie sałatę, pomidora, pokrojoną dymkę, przykryj całość drugą bułką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do burgera ogrodowe sałaty i piklowane warzywa. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowo-grzybowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowo-grzybowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowo-grzybowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowo-grzybowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowo-grzybowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowo-grzybowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowo-grzybowe burgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzechowo-grzybowe burgery - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzechowo-grzybowe burgeryOrzechowo-grzybowe burgery

Czy burgery muszą być wołowe? Oczywiście, że nie! Doskonałym tego przykładem są orzechowo – grzybowe burgery, jakie chcemy wam dziś zaproponować. Co je wyróżnia? Wyjątkowy smak, ale także ekspresowe tempo przygotowywania – wystarczy niecałe pół godziny, by danie pojawiło się na talerzu. Głównym składnikiem burgerów są boczniaki, doskonale zastępujące mięso, które należy odpowiednio doprawić. Klasyczny burger nie może obyć się bez sosu i warzyw, których również i w naszym przepisie nie brakuje!

Dla kogo?

Burgery to propozycja dla miłośników amerykańskiej kuchni, w roślinnym wydaniu. Danie posmakuje także tym z was, którzy lubią nowoczesne potrawy.

Na jaką okazję?

Burgery są doskonałym pomysłem na szybką kolację lub oryginalną przekąskę. Nie może ich także zabraknąć na imprezowym stole!

Czy wiesz, że?

Burgery to jedno z najważniejszych dań kuchni amerykańskiej. Oprócz restauracji, serwujących bułki z wołowiną, dania te można spotkać na domowych imprezach, na których przyrządzane są na grillu w różnych wersjach smakowych.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując burgera, nie zapomnijcie o dodatku ogrodowych sałat oraz piklowanych warzyw np. ogórków.