Orzechowo-grzybowe burgery
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
500 gramów
4 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
1 opakowanie
2 sztuki
90 gramów
30 gramów
70 gramów
8 sztuk
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść grzyby i pokrój je drobno. Dymkę pokrój na plasterki. Podsmaż wszystko na dużej patelni, (odłóż część zielonej dymki do dekoracji).
Krok 2
Płatki owsiane zmiksuj drobno. Orzechy posiekaj.
Krok 3
W misce połącz mąkę z ciecierzycy z 4 łyżkami wody. Dodaj usmażone grzyby, płatki oraz orzechy. Dopraw i wymieszaj.
Krok 4
Uformuj w dłoniach 4 burgery i smaż po 4-5 minut z każdej strony.
Krok 5
W między czasie umyj i osusz sałatę. Pomidora pokrój na plastry, a bułeczki przekrój wzdłuż na pół.
Krok 6
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem i musztardą. Na bułeczki układaj kolejno: sos, sałatę, usmażonego burgera, ponownie sałatę, pomidora, pokrojoną dymkę, przykryj całość drugą bułką.

Dobra rada:
Dodaj do burgera ogrodowe sałaty i piklowane warzywa. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orzechowo-grzybowe burgery
Czy burgery muszą być wołowe? Oczywiście, że nie! Doskonałym tego przykładem są orzechowo – grzybowe burgery, jakie chcemy wam dziś zaproponować. Co je wyróżnia? Wyjątkowy smak, ale także ekspresowe tempo przygotowywania – wystarczy niecałe pół godziny, by danie pojawiło się na talerzu. Głównym składnikiem burgerów są boczniaki, doskonale zastępujące mięso, które należy odpowiednio doprawić. Klasyczny burger nie może obyć się bez sosu i warzyw, których również i w naszym przepisie nie brakuje!
Dla kogo?
Burgery to propozycja dla miłośników amerykańskiej kuchni, w roślinnym wydaniu. Danie posmakuje także tym z was, którzy lubią nowoczesne potrawy.
Na jaką okazję?
Burgery są doskonałym pomysłem na szybką kolację lub oryginalną przekąskę. Nie może ich także zabraknąć na imprezowym stole!
Czy wiesz, że?
Burgery to jedno z najważniejszych dań kuchni amerykańskiej. Oprócz restauracji, serwujących bułki z wołowiną, dania te można spotkać na domowych imprezach, na których przyrządzane są na grillu w różnych wersjach smakowych.
Dla urozmaicenia:
Przygotowując burgera, nie zapomnijcie o dodatku ogrodowych sałat oraz piklowanych warzyw np. ogórków.