
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij sok z limonki, posiekaj natkę kolendry.

Krok 2
Zetrzyj na tarce na drobnych oczkach pomidor, czosnek, cebulę. Dodaj sól, cukier, przyprawę Adobo Knorr, oliwę z oliwek, kolendrę oraz sok z limonki. Całość dokładnie wymieszaj. Marynatę podziel na dwie części. Do jednej włóż udka kurczaka i dokładnie wymieszaj, po czym pozostaw na 12 godzin pod przykryciem. Pozostałą część marynaty włóż do lodówki.

Krok 3
Udka ułóż na aluminiowych tackach i opiekaj z dwóch stron na średnio rozgrzanym grillu, cały czas podlewając mięso marynatą.

Krok 4
Upieczone udka ułóż na półmisku i polej z wierzchu pozostałym sosem.


Dobra rada:
Idealnym rozwiązaniem jest dodanie do marynaty kilku łyżek sosu, w której znajdowały się papryczki jalapeno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z grilla po meksykańsku
Kurczak z grilla to banał, a w sezonie grillowym warto pochwalić się daniem, którego nikt z rodziny i znajomych jeszcze nie próbował. Jednak jeśli zamarynujesz kurczaka w inny, meksykański sposób, nada mu to znakomitego smaku oraz intensywnego aromatu.
Dla kogo?
Dla każdego, kto planuje grilla! Oryginalne przepisy to sposób na to, żeby z pozoru zwykłe grillowanie zamieniło się w kulinarną ucztę.
Na jaką okazję?
Kurczak z grilla po meksykańsku to idealny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. Jest odpowiednio pikantne i soczyste.
Czy wiesz, że?
Szalotka to mała cebulka pokryta fioletowymi łuskami, szczególnie popularna we Francji, gdzie często są składnikiem sosów na bazie czerwonego wina.
Dla urozmaicenia:
Kurczak z grilla świetnie smakuje z marynatą, do której dodano limonki. Ale jeśli nie masz pod ręką limonki, do marynaty możesz użyć cytryny.