Kurczak z grilla po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z grilla po meksykańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z limonki, posiekaj natkę kolendry.

Kurczak z grilla po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj na tarce na drobnych oczkach pomidor, czosnek, cebulę. Dodaj sól, cukier, przyprawę Adobo Knorr, oliwę z oliwek, kolendrę oraz sok z limonki. Całość dokładnie wymieszaj. Marynatę podziel na dwie części. Do jednej włóż udka kurczaka i dokładnie wymieszaj, po czym pozostaw na 12 godzin pod przykryciem. Pozostałą część marynaty włóż do lodówki.

Kurczak z grilla po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Udka ułóż na aluminiowych tackach i opiekaj z dwóch stron na średnio rozgrzanym grillu, cały czas podlewając mięso marynatą.

Kurczak z grilla po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Upieczone udka ułóż na półmisku i polej z wierzchu pozostałym sosem.

Kurczak z grilla po meksykańsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Idealnym rozwiązaniem jest dodanie do marynaty kilku łyżek sosu, w której znajdowały się papryczki jalapeno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z grilla po meksykańskuKurczak z grilla po meksykańsku

Kurczak z grilla to banał, a w sezonie grillowym warto pochwalić się daniem, którego nikt z rodziny i znajomych jeszcze nie próbował. Jednak jeśli zamarynujesz kurczaka w inny, meksykański sposób, nada mu to znakomitego smaku oraz intensywnego aromatu.

Dla kogo?

Dla każdego, kto planuje grilla! Oryginalne przepisy to sposób na to, żeby z pozoru zwykłe grillowanie zamieniło się w kulinarną ucztę.

Na jaką okazję?

Kurczak z grilla po meksykańsku to idealny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. Jest odpowiednio pikantne i soczyste.

Czy wiesz, że?

Szalotka to mała cebulka pokryta fioletowymi łuskami, szczególnie popularna we Francji, gdzie często są składnikiem sosów na bazie czerwonego wina.

Dla urozmaicenia:

Kurczak z grilla świetnie smakuje z marynatą, do której dodano limonki. Ale jeśli nie masz pod ręką limonki, do marynaty możesz użyć cytryny.