Kurczak z grilla po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z grilla po meksykańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z limonki, posiekaj natkę kolendry.

Kurczak z grilla po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj na tarce na drobnych oczkach pomidor, czosnek, cebulę. Dodaj sól, cukier, przyprawę Adobo Knorr, oliwę z oliwek, kolendrę oraz sok z limonki. Całość dokładnie wymieszaj. Marynatę podziel na dwie części. Do jednej włóż udka kurczaka i dokładnie wymieszaj, po czym pozostaw na 12 godzin pod przykryciem. Pozostałą część marynaty włóż do lodówki.

Kurczak z grilla po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Udka ułóż na aluminiowych tackach i opiekaj z dwóch stron na średnio rozgrzanym grillu, cały czas podlewając mięso marynatą.

Kurczak z grilla po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Upieczone udka ułóż na półmisku i polej z wierzchu pozostałym sosem.

Kurczak z grilla po meksykańsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Idealnym rozwiązaniem jest dodanie do marynaty kilku łyżek sosu, w której znajdowały się papryczki jalapeno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z grilla po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z grilla po meksykańskuKurczak z grilla po meksykańsku

Kurczak z grilla to banał, a w sezonie grillowym warto pochwalić się daniem, którego nikt z rodziny i znajomych jeszcze nie próbował. Jednak jeśli zamarynujesz kurczaka w inny, meksykański sposób, nada mu to znakomitego smaku oraz intensywnego aromatu.

Dla kogo?

Dla każdego, kto planuje grilla! Oryginalne przepisy to sposób na to, żeby z pozoru zwykłe grillowanie zamieniło się w kulinarną ucztę.

Na jaką okazję?

Kurczak z grilla po meksykańsku to idealny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. Jest odpowiednio pikantne i soczyste.

Czy wiesz, że?

Szalotka to mała cebulka pokryta fioletowymi łuskami, szczególnie popularna we Francji, gdzie często są składnikiem sosów na bazie czerwonego wina.

Dla urozmaicenia:

Kurczak z grilla świetnie smakuje z marynatą, do której dodano limonki. Ale jeśli nie masz pod ręką limonki, do marynaty możesz użyć cytryny.