Krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 gramów

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

100 gramów

80 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Umyj ziemniaki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij dobrze i wymieszaj w dużej misce z ciepłą soczewicą i opakowaniem Fix Knorr. Powinna powstać dość gęsta masa. Gotowe odstaw na ok. 10 minut.

Krok 2

Formuj w dłoniach małe i owalne krokiety. Smaż w oleju kilka minut z każdej strony.

Krok 3

Mieszankę sałat umyj i osusz. Grzyby oczyść i pokrój w plastry. Ogórka pokrój wzdłuż na długie plasterki. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i octem. Następnie połącz sałatę z sosem, pomidorkami, ogórkiem i grzybami. Usmażone krokiety podawaj z sałatką osobno.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać prażone orzechy. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatkąKrokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką

Czy w ciągu pół godziny można przygotować krokiety? Odpowiecie zapewne, że to niemożliwe! Przecież samo smażenie naleśników zajmuje kilkanaście minut, a do tego trzeba doliczyć czas przeznaczony na zrobienie nadzienia. Dziś udowodnimy, że możliwe jest przygotowanie krokietów, w nieco innej wersji, szybko i prosto. Sprawdźcie naszą propozycję na krokiety ze słodkich ziemniaków z sałatką, z którymi poradzi sobie każdy, nawet osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w kuchni.

Dla kogo?

Dla miłośników wegetariańskich dań, które można przygotować szybko i prosto.

Na jaką okazję?

Krokiety doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe i kolacyjne, ale także jako przekąska. Są świetnym pomysłem na domowe przyjęcie!

Czy wiesz, że?

Słodkie ziemniaki, czyli bataty, mogą osiągać wagę nawet do 3 kilogramów. W zależności od odmiany ich miąższ może być koloru białego, różowego lub czerwonego.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę możecie wzbogacić dodatkiem prażonych orzechów.