Zapiekanka warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka warzywna

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

600 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj bakłażana i pokrój go na 2cm kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę w szerokim rondlu i podsmaż warzywa.

Krok 2

Wsyp soczewicę, wlej szklankę wody i gotuj ok. 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj Fix Knorr i wszystko wymieszaj.

Krok 3

Umyj ziemniaki i pokrój je w 2cm kawałki. Ugotuj je w dużej ilości wody, aż będą miękkie. Następnie odcedź je, dodaj przyprawę Knorr i całość ugnieć na puree.

Krok 4

Rozgrzej piec do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie usmażone bakłażany z soczewicą. Następnie przykryj szczelnie przygotowanym puree.

Krok 5

Posyp całość kaszą kukurydzianą i zapiekaj 15 minut. Podawaj od razu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz dodać do przepisu również inne kasze oraz świeże zioła. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

1

Opinie o przepisie

  • Klaudyna Wilk

    Klaudyna Wilk , 30.11.2023

    piekłam znacznie dłużej bo 30 min

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka warzywna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka warzywna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka warzywna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka warzywna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka warzywna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka warzywna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka warzywna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka warzywna  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka warzywna Zapiekanka warzywna

Zapiekanka zaliczana jest do kategorii potraw prostych i szybkich. Nie inaczej jest z naszym dzisiejszym przepisem na zapiekankę warzywną, która nie wymaga ani rozbudowanych umiejętności kulinarnych, ani zbyt dużo czasu. Podstawą dania jest bakłażan, czerwona soczewica, słodkie ziemniaki, cebula, kasza kukurydziana oraz przyprawy. Składniki wystarczy pokroić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i upiec, by w ciągu kilkunastu minut aromatyczna zapiekanka znalazła się na waszym stole.

Dla kogo?

Zapiekanka warzywna przypadnie do gustu zwolennikom diety roślinnej, którzy poszukują urozmaicenia codziennego menu.

Na jaką okazję?

Zapiekanka jest uniwersalnym daniem, dlatego też doskonale sprawdzi się w porze obiadowej, podczas domowej imprezy, a także uroczystości wymagających wyjątkowej oprawy kulinarnej.

Czy wiesz, że?

Kasza kukurydziana, czyli polenta, powstaje z połamanych ziaren kukurydzy. Największą popularnością cieszy się w Ameryce Południowej i Środkowej, a w Meksyku służy do przygotowywania tradycyjnej tortilli.

Dla urozmaicenia:

Idealnym dodatkiem do zapiekanki będą świeże zioła. Możecie także eksperymentować z różnymi rodzajami kasz, jakich użyjecie do przygotowania potrawy.