Sałatka ziemniaczana z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z szynką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie tak, aby były miękkie, ale żeby się nie rozpadały.

Krok 2

Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, ale nie całkowicie - zostaw około pół szklanki wody. W pozostałej wodzie rozpuść kostkę rosołową. Powstałym wywarem zalej ziemniaki.

Krok 3

W międzyczasie pokrój ogórki w kostkę, rozetrzyj czosnek. Pokrój szczypior w drobne kawałki.

Krok 4

Do ziemniaków dodaj musztardę, majonez, czosnek, szynkę, ogórki i szczypior. Wszystko razem wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz też dodać trochę octu winnego. Zaostrzy on smak sałatki

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasta z kurkumy
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej