Sałatka ziemniaczana z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie tak, aby były miękkie, ale żeby się nie rozpadały.

Krok 2

Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, ale nie całkowicie - zostaw około pół szklanki wody. W pozostałej wodzie rozpuść kostkę rosołową. Powstałym wywarem zalej ziemniaki.

Krok 3

W międzyczasie pokrój ogórki w kostkę, rozetrzyj czosnek. Pokrój szczypior w drobne kawałki.

Krok 4

Do ziemniaków dodaj musztardę, majonez, czosnek, szynkę, ogórki i szczypior. Wszystko razem wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz też dodać trochę octu winnego. Zaostrzy on smak sałatki

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z szynką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej