Kiszone papryczki chili – przepis na ostre papryki | Przepisy.pl pixel

Kiszona papryka chili

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

10 sztuk

4 ziarna

3 sztuki

1 sztuka

25 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła, nie gorąca około 30*C .

Kiszona papryka chili - Krok 1

Krok 2

Papryczki chili umyj, umieść ściśle w słoju.

Kiszona papryka chili - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, liście chrzanu lub wiśni.

Kiszona papryka chili - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby papryczki były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około tydzień aż papryczki się ukwaszą.

Kiszona papryka chili - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Wanda Pikuła

    Wanda Pikuła , 27.02.2020

    Pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszona papryka chiliKiszona papryka chili

Zwolennikom ostrych smaków z pewnością przypadnie do gustu nasz przepis na kiszoną paprykę chili. Połączenie wyrazistości papryczki, z aromatycznym zielem angielskim, liśćmi laurowymi, goździkami i chrzanem to gwarancja oryginalnego smaku, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli szukacie alternatywy dla tradycyjnych kiszonek, papryczka chili jest idealnym rozwiązaniem. 20 minut wystarczy na przygotowanie zalewy, a po kilku dniach na wasz stół trafi wyjątkowy dodatek, który wykorzystacie do skomponowania wielu oryginalnych potraw.

Dla kogo?

Kiszona papryka chili przypadnie do gustu przede wszystkim zwolennikom pikantnych dań.

Na jaką okazję?

Papryczka idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw przygotowywanych na obiad w orientalnym stylu lub na domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Najostrzejszą papryczką chili na świecie jest „Pepper X”, która została wyhodowana w 2018 roku. Z kolei do Księgi Rekordów Guinnessa trafiła między innymi papryczka „Carolina Reaper”, o ostrości na poziomie 1.641.183 punktów w skali Scoville`a.

Dla urozmaicenia:

Woda z kiszonej papryki chili będzie idealną przyprawą do dań kuchni orientalnej.