Kiszone papryczki chili – przepis na ostre papryki | Przepisy.pl pixel

Kiszona papryka chili

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

10 sztuk

4 ziarna

3 sztuki

1 sztuka

25 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła, nie gorąca około 30*C .

Kiszona papryka chili - Krok 1

Krok 2

Papryczki chili umyj, umieść ściśle w słoju.

Kiszona papryka chili - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, liście chrzanu lub wiśni.

Kiszona papryka chili - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby papryczki były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około tydzień aż papryczki się ukwaszą.

Kiszona papryka chili - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Wanda Pikuła

    Wanda Pikuła , 27.02.2020

    Pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszona papryka chiliKiszona papryka chili

Zwolennikom ostrych smaków z pewnością przypadnie do gustu nasz przepis na kiszoną paprykę chili. Połączenie wyrazistości papryczki, z aromatycznym zielem angielskim, liśćmi laurowymi, goździkami i chrzanem to gwarancja oryginalnego smaku, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli szukacie alternatywy dla tradycyjnych kiszonek, papryczka chili jest idealnym rozwiązaniem. 20 minut wystarczy na przygotowanie zalewy, a po kilku dniach na wasz stół trafi wyjątkowy dodatek, który wykorzystacie do skomponowania wielu oryginalnych potraw.

Dla kogo?

Kiszona papryka chili przypadnie do gustu przede wszystkim zwolennikom pikantnych dań.

Na jaką okazję?

Papryczka idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw przygotowywanych na obiad w orientalnym stylu lub na domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Najostrzejszą papryczką chili na świecie jest „Pepper X”, która została wyhodowana w 2018 roku. Z kolei do Księgi Rekordów Guinnessa trafiła między innymi papryczka „Carolina Reaper”, o ostrości na poziomie 1.641.183 punktów w skali Scoville`a.

Dla urozmaicenia:

Woda z kiszonej papryki chili będzie idealną przyprawą do dań kuchni orientalnej.