Kiszone papryczki chili – przepis na ostre papryki | Przepisy.pl pixel

Kiszona papryka chili

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

10 sztuk

4 ziarna

3 sztuki

1 sztuka

25 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku, w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków. Zalewa powinna być ciepła, nie gorąca około 30*C .

Kiszona papryka chili - Krok 1

Krok 2

Papryczki chili umyj, umieść ściśle w słoju.

Kiszona papryka chili - Krok 2

Krok 3

Do słoja dodaj przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, liście chrzanu lub wiśni.

Kiszona papryka chili - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby papryczki były kompletnie zanurzone. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około tydzień aż papryczki się ukwaszą.

Kiszona papryka chili - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Wanda Pikuła

    Wanda Pikuła , 27.02.2020

    Pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszona papryka chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszona papryka chiliKiszona papryka chili

Zwolennikom ostrych smaków z pewnością przypadnie do gustu nasz przepis na kiszoną paprykę chili. Połączenie wyrazistości papryczki, z aromatycznym zielem angielskim, liśćmi laurowymi, goździkami i chrzanem to gwarancja oryginalnego smaku, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli szukacie alternatywy dla tradycyjnych kiszonek, papryczka chili jest idealnym rozwiązaniem. 20 minut wystarczy na przygotowanie zalewy, a po kilku dniach na wasz stół trafi wyjątkowy dodatek, który wykorzystacie do skomponowania wielu oryginalnych potraw.

Dla kogo?

Kiszona papryka chili przypadnie do gustu przede wszystkim zwolennikom pikantnych dań.

Na jaką okazję?

Papryczka idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw przygotowywanych na obiad w orientalnym stylu lub na domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Najostrzejszą papryczką chili na świecie jest „Pepper X”, która została wyhodowana w 2018 roku. Z kolei do Księgi Rekordów Guinnessa trafiła między innymi papryczka „Carolina Reaper”, o ostrości na poziomie 1.641.183 punktów w skali Scoville`a.

Dla urozmaicenia:

Woda z kiszonej papryki chili będzie idealną przyprawą do dań kuchni orientalnej.