
Składniki
500 gramów
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozgrzej masło i przesmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mąkę, mleko oraz dopraw kostką rosołową. Sos gotuj kilka minut, do momentu aż zgęstnieje.
Krok 2
Fasolkę sparz krótko we wrzącej wodzie i odcedź. Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i posyp częścią sera. Wyłóż fasolkę.
Krok 3
Całość zalej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut.
Dobra rada:
Takie danie możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana fasolka szparagowa
Czy znasz przepis na fasolkę szparagową zapiekaną pod serem? Jest bardzo prosty! Delikatny sos beszamelowy z mleka, masła i mąki, do tego aksamitny żółty ser, czosnek i cebula nadające daniu niezwykłego aromatu. Wystarczy zalać nim fasolkę i wstawić do piekarnika. A potem cieszyć się tym smakiem!
Dla kogo?
Fasolkę szparagową w piekarniku polecamy miłośnikom warzyw strączkowych. To danie – nieco inne niż fasolka podsmażana na maśle z bułką tartą – powinno się wam spodobać! Fasolkę szparagową w piekarniku polubią wegetarianie i osoby łączące kuchnię francuską z polskimi akcentami. Fasolka szparagowa zapiekana to także propozycja dla tych, którzy chcą poszerzyć swój kuchenny repertuar pieczonych dań – nie tylko o potrawy mięsne.
Na jaką okazję?
Fasolkę szparagową z piekarnika możesz podawać na dwa sposoby. Pierwszym jest danie główne, np. rodzinnego obiadu czy romantycznej kolacji. Drugim wariantem jest pieczona fasolka szparagowa jako przystawka lub dodatek do grillowanego mięsa. A może znajdziesz dla niej jeszcze inne zastosowanie?
Czy wiesz, że?
Nie musisz gotować fasolki do tego przepisu. Wystarczy sparzyć ją we wrzątku i odcedzić. Nie martw się o to, czy będzie ugotowana – pod sosem beszamelowym fasolka szparagowa z piekarnika stanie się idealnie chrupiąca.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z rodzajami sera, którym posypiesz pieczoną fasolkę szparagową. Ważne, by był wyrazisty i równoważył delikatny smak fasolki. Może to być na przykład ementaler lub cheddar.