Zapiekana fasolka szparagowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana fasolka szparagowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

505 osób wydrukowało

Pobierz pdf

963 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozgrzej masło i przesmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mąkę, mleko oraz dopraw kostką rosołową. Sos gotuj kilka minut, do momentu aż zgęstnieje.

Krok 2

Fasolkę sparz krótko we wrzącej wodzie i odcedź. Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i posyp częścią sera. Wyłóż fasolkę.

Krok 3

Całość zalej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do grillowanego mięsa.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Wiluk

    Anna Wiluk , 05.09.2018

    Pycha. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana fasolka szparagowaZapiekana fasolka szparagowa

Czy wiesz, że fasolka szparagowa może być głównym składnikiem wybornej zapiekanki, którą podasz na obiad lub jako dodatek do innych dań? Jej smak znakomicie podkreśli gęsty, kremowy sos beszamelowy. Aby go przygotować, najpierw w rondelku lub na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim drobno posiekane cebulę oraz czosnek. Następnie wsyp mąkę pszenną i stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj mleko. Na koniec sos dopraw pokruszoną kostką rosołową i smaż jeszcze przez chwilę do momentu, aż całość zgęstnieje. Umytą i obraną fasolkę szparagową (zieloną lub żółtą) sparz krótko we wrzątku i odcedź. Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmaruj starannie beszamelem i posyp startym żółtym serem, najlepiej takim o wyrazistym smaku, np. cheddarem lub ementalerem. Przełóż fasolkę do naczynia, zalej resztą sosu i przykryj serem, po czym całość wstaw do piekarnika. Danie będzie gotowe, gdy jego wierzch się zarumieni, a fasolka będzie miękka. Potrawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to łatwe.