
Składniki
500 gramów
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozgrzej masło i przesmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mąkę, mleko oraz dopraw kostką rosołową. Sos gotuj kilka minut, do momentu aż zgęstnieje.
Krok 2
Fasolkę sparz krótko we wrzącej wodzie i odcedź. Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i posyp częścią sera. Wyłóż fasolkę.
Krok 3
Całość zalej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut.

Dobra rada:
Takie danie możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa zapiekana
Czy znasz przepis na fasolkę szparagową zapiekaną pod serem? Jest bardzo prosty! Delikatny sos beszamelowy z mleka, masła i mąki, do tego aksamitny żółty ser, czosnek i cebula nadające daniu niezwykłego aromatu. Wystarczy zalać nim fasolkę i wstawić do piekarnika. A potem cieszyć się tym smakiem!
Dla kogo?
Fasolkę szparagową w piekarniku polecamy miłośnikom warzyw strączkowych. To danie – nieco inne niż fasolka podsmażana na maśle z bułką tartą – powinno się wam spodobać! Fasolkę szparagową w piekarniku polubią wegetarianie i osoby łączące kuchnię francuską z polskimi akcentami. Fasolka szparagowa zapiekana to także propozycja dla tych, którzy chcą poszerzyć swój kuchenny repertuar pieczonych dań – nie tylko o potrawy mięsne.
Na jaką okazję?
Fasolkę szparagową z piekarnika możesz podawać na dwa sposoby. Pierwszym jest danie główne, np. rodzinnego obiadu czy romantycznej kolacji. Drugim wariantem jest pieczona fasolka szparagowa jako przystawka lub dodatek do grillowanego mięsa. A może znajdziesz dla niej jeszcze inne zastosowanie?
Czy wiesz, że?
Nie musisz gotować fasolki do tego przepisu. Wystarczy sparzyć ją we wrzątku i odcedzić. Nie martw się o to, czy będzie ugotowana – pod sosem beszamelowym fasolka szparagowa z piekarnika stanie się idealnie chrupiąca.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z rodzajami sera, którym posypiesz pieczoną fasolkę szparagową. Ważne, by był wyrazisty i równoważył delikatny smak fasolki. Może to być na przykład ementaler lub cheddar.



































