Zapiekana fasolka szparagowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

229 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

449 osób wydrukowało

Pobierz pdf

806 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozgrzej masło i przesmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mąkę, mleko oraz dopraw kostką rosołową. Sos gotuj kilka minut, do momentu aż zgęstnieje.

Krok 2

Fasolkę sparz krótko we wrzącej wodzie i odcedź. Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i posyp częścią sera. Wyłóż fasolkę.

Krok 3

Całość zalej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do grillowanego mięsa.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Wiluk

    Anna Wiluk

    Pycha. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana fasolka szparagowaZapiekana fasolka szparagowa

Czy wiesz, że fasolka szparagowa może być głównym składnikiem wybornej zapiekanki, którą podasz na obiad lub jako dodatek do innych dań? Jej smak znakomicie podkreśli gęsty, kremowy sos beszamelowy. Aby go przygotować, najpierw w rondelku lub na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim drobno posiekane cebulę oraz czosnek. Następnie wsyp mąkę pszenną i stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj mleko. Na koniec sos dopraw pokruszoną kostką rosołową i smaż jeszcze przez chwilę do momentu, aż całość zgęstnieje. Umytą i obraną fasolkę szparagową (zieloną lub żółtą) sparz krótko we wrzątku i odcedź. Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmaruj starannie beszamelem i posyp startym żółtym serem, najlepiej takim o wyrazistym smaku, np. cheddarem lub ementalerem. Przełóż fasolkę do naczynia, zalej resztą sosu i przykryj serem, po czym całość wstaw do piekarnika. Danie będzie gotowe, gdy jego wierzch się zarumieni, a fasolka będzie miękka. Potrawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to łatwe.