Fasolka szparagowa z piekarnika: pieczona | Przepisy.pl pixel

Zapiekana fasolka szparagowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

605 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozgrzej masło i przesmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mąkę, mleko oraz dopraw kostką rosołową. Sos gotuj kilka minut, do momentu aż zgęstnieje.

Krok 2

Fasolkę sparz krótko we wrzącej wodzie i odcedź. Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i posyp częścią sera. Wyłóż fasolkę.

Krok 3

Całość zalej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do grillowanego mięsa.

2

Opinie o przepisie

  • honia

    honia , 18.08.2023

    Zaraz będę robić. podam z młodymi ziemniakami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wiluk

    Anna Wiluk , 05.09.2018

    Pycha. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana fasolka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana fasolka szparagowaZapiekana fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa zapiekana

Czy znasz przepis na fasolkę szparagową zapiekaną pod serem? Jest bardzo prosty! Delikatny sos beszamelowy z mleka, masła i mąki, do tego aksamitny żółty ser, czosnek i cebula nadające daniu niezwykłego aromatu. Wystarczy zalać nim fasolkę i wstawić do piekarnika. A potem cieszyć się tym smakiem!

Dla kogo?

Fasolkę szparagową w piekarniku polecamy miłośnikom warzyw strączkowych. To danie – nieco inne niż fasolka podsmażana na maśle z bułką tartą – powinno się wam spodobać! Fasolkę szparagową w piekarniku polubią wegetarianie i osoby łączące kuchnię francuską z polskimi akcentami. Fasolka szparagowa zapiekana to także propozycja dla tych, którzy chcą poszerzyć swój kuchenny repertuar pieczonych dań – nie tylko o potrawy mięsne.

Na jaką okazję?

Fasolkę szparagową z piekarnika możesz podawać na dwa sposoby. Pierwszym jest danie główne, np. rodzinnego obiadu czy romantycznej kolacji. Drugim wariantem jest pieczona fasolka szparagowa jako przystawka lub dodatek do grillowanego mięsa. A może znajdziesz dla niej jeszcze inne zastosowanie?

Czy wiesz, że?

Nie musisz gotować fasolki do tego przepisu. Wystarczy sparzyć ją we wrzątku i odcedzić. Nie martw się o to, czy będzie ugotowana – pod sosem beszamelowym fasolka szparagowa z piekarnika stanie się idealnie chrupiąca.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z rodzajami sera, którym posypiesz pieczoną fasolkę szparagową. Ważne, by był wyrazisty i równoważył delikatny smak fasolki. Może to być na przykład ementaler lub cheddar.