Jak zrobić fasolkę szparagową do słoików na zimę? Jak zawekować?
Sprawdźcie, jak zrobić fasolkę szparagową do słoików na zimę i cieszyć się jej smakiem również poza sezonem. To warzywo możecie wekować na wiele sposobów. Wykorzystajcie nasze propozycje!
Jak zrobić fasolkę szparagową w słoikach?
Ciekawi was, jak konserwować fasolkę szparagową w słoikach? Przepisów na wykorzystanie nadmiaru żółtej, zielonej i fioletowej fasolki jest bardzo dużo, ale najpopularniejsze są te klasyczne, czyli fasolka w neutralnej zalewie oraz w sosie pomidorowym. Pierwszy przepis zakłada marynowanie fasolki w zalewie z cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym (po 1 łyżeczce na litr wody). Składniki rozpuszcza się i zagotowuje, a następnie tak przygotowaną zalewę odstawia do wystygnięcia. Chłodną zalewą należy zalać fasolkę ułożoną ciasno w słoikach, zakręcić weki i gotować je przez 10-15 minut.
Jak zawekować fasolkę szparagową?
Jak zrobić fasolkę szparagową do słoika w nieco bardziej wyszukanej wersji? Do przygotowania domowych przetworów według drugiego przepisu będziecie potrzebowali świeżej fasolki szparagowej, marchewki, cebuli, koncentratu pomidorowego, papryki, oleju, octu i przypraw. Oczyszczoną fasolkę należy podgotować, cebulę podsmażyć ze startą marchewką i pokrojoną w kostkę papryką, a następnie dodać olej, koncentrat oraz przyprawy i przesmażyć całość, a później zalać fasolkę takim gorącym sosem i pasteryzować słoiki 10-15 minut.
Fasolkę w neutralnej zalewie wykorzystacie jako składnik zupy warzywnej, a także do podsmażenia z masłem i bułką tartą. Ta w pomidorowej zalewie będzie natomiast wyśmienitą sałatką obiadową.
Komentarze (0)