Chleb esseński – przepis. Jak zrobić najlepszy?

Chleb Ezechiela, nazywany też chlebem esseńskim, to pieczywo o długiej historii i bardzo prostym składzie. Z czego powstaje i jak je zrobić w domu? Sprawdźcie, do czego je podawać.

Jak zrobić chleb esseński (Ezechiela)?

Biblijny chleb esseński to wegańskie pieczywo, którego historia sięga wielu wieków wstecz. Przepis na chleb esseński pochodzi ze Starego Testamentu (dokładnie z Księgi Ezechiela), stąd jego nazwa. Pieczywo nie zawiera cukru, a jedynie zboża, takie jak proso, pszenicę, jęczmień i orkisz, oraz bób i soczewicę. Chleb powstaje na żytnim zakwasie z dodatkiem kilku rodzajów mąk i ciepłej wody. Można go wykorzystać jako pieczywo śniadaniowe, serwować do zup lub sałatek z ryżem albo makaronem, a czerstwy pokroić w kostkę i wykorzystać do przygotowania domowych grzanek, tostów lub zapiekanek z ulubionymi dodatkami.

Chleb esseński – przepis na historyczne pieczywo

Do przygotowania jednej porcji biblijnego chleba będziecie potrzebowali 125 ml zakwasu żytniego, po 6 łyżek mąki jęczmiennej, z prosa i orkiszowej, a także po 100 g ugotowanej soczewicy i bobu, 3 łyżek mąki pszennej i 370 ml ciepłej wody. Zakwas wymieszajcie z połową każdej z mąk, a następnie wlejcie wodę i zagniećcie gładkie ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia na 12 godzin w ciepłe miejsce, a później dodajcie do zaczynu zblendowane ziarna soczewicy i bobu oraz resztę mąk i dokładnie wymieszajcie. Ciasto na chleb esseński odstawcie do wyrośnięcia na 1 godzinę i pieczcie w formie przez 20 minut w 200°C.