Przepisy na Sałatki z ryżem
24 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (24) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Sałatki z ryżem
Sałatki są świetną propozycją nie tylko na przekąski w ciągu dnia czy dodatki do posiłku, ale także jako samodzielne dania. Wystarczy do listy składników dopisać ryż, a sałatka będzie bardziej zwarta i z powodzeniem zaserwujesz ją jako obiad czy kolację. Takie potrawy są bardzo proste w przygotowaniu. Najbardziej nadaje się do nich ryż długoziarnisty. Ma on ziarna o długości 7-8 mm, które są sypkie, więc nie sklejają się po ugotowaniu. Pod kątem gatunku najbardziej odpowiednie będą: ryż parboiled, basmati i jaśminowy. Ten drugi charakteryzuje się wyjątkowym, orzechowym smakiem, a ostatni jest lekko słodki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, możesz dodać jednak odrobinę mniej wody niż podaje producent, dzięki temu ryż stanie się jeszcze bardziej sypki. Zaleca się również, by wcześniej go dokładnie wypłukać. Gdy będzie się gotował, zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Możliwości masz tutaj mnóstwo. Świetnie sprawdzi się tuńczyk, grillowany kurczak, szynka, a nawet ryby i owoce morza. Wykorzystaj także produkty warzywne, które akurat masz pod ręką: pomidory, ogórki, sałaty, cebule, jak również groszek konserwowy czy kukurydzę. Do sałatki z ryżem pasują również owoce, chociażby brzoskwinie oraz ananasy, które znajdziesz w przepisie na sałatkę hawajską. Ryż jest elementem wielu dań kuchni arabskiej. Wyjątkowy, orientalny smak uzyskasz, stosując odpowiednie przyprawy oraz zioła, na przykład kolendrę. Na koniec wymieszaj wszystko z sosem lub majonezem. Takie sałatki często smakują lepiej na drugi dzień, gdy składniki się „przegryzą”. Dzięki temu będzie to idealna propozycja na lunch do pracy, ale również jako danie na przyjęcie, zwłaszcza, że czas przygotowania prostszych wersji zamyka się zazwyczaj w tych kilkunastu minutach, które są potrzebne do ugotowania ryżu. Jeśli serwujesz sałatkę z ryżem dla zaproszonych gości, zadbaj o sposób jej podania. Możesz to zrobić na przykład na liściach sałaty, w ozdobnych salaterkach albo w wydrążonych warzywach czy owocach.