Przepisy na Sałatki z ryżem
25 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Sałatki z ryżem
Sałatki są świetną propozycją nie tylko na przekąski w ciągu dnia czy dodatki do posiłku, ale także jako samodzielne dania. Wystarczy do listy składników dopisać ryż, a sałatka będzie bardziej zwarta i z powodzeniem zaserwujesz ją jako obiad czy kolację. Takie potrawy są bardzo proste w przygotowaniu. Najbardziej nadaje się do nich ryż długoziarnisty. Ma on ziarna o długości 7-8 mm, które są sypkie, więc nie sklejają się po ugotowaniu. Pod kątem gatunku najbardziej odpowiednie będą: ryż parboiled, basmati i jaśminowy. Ten drugi charakteryzuje się wyjątkowym, orzechowym smakiem, a ostatni jest lekko słodki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, możesz dodać jednak odrobinę mniej wody niż podaje producent, dzięki temu ryż stanie się jeszcze bardziej sypki. Zaleca się również, by wcześniej go dokładnie wypłukać. Gdy będzie się gotował, zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Możliwości masz tutaj mnóstwo. Świetnie sprawdzi się tuńczyk, grillowany kurczak, szynka, a nawet ryby i owoce morza. Wykorzystaj także produkty warzywne, które akurat masz pod ręką: pomidory, ogórki, sałaty, cebule, jak również groszek konserwowy czy kukurydzę. Do sałatki z ryżem pasują również owoce, chociażby brzoskwinie oraz ananasy, które znajdziesz w przepisie na sałatkę hawajską. Ryż jest elementem wielu dań kuchni arabskiej. Wyjątkowy, orientalny smak uzyskasz, stosując odpowiednie przyprawy oraz zioła, na przykład kolendrę. Na koniec wymieszaj wszystko z sosem lub majonezem. Takie sałatki często smakują lepiej na drugi dzień, gdy składniki się „przegryzą”. Dzięki temu będzie to idealna propozycja na lunch do pracy, ale również jako danie na przyjęcie, zwłaszcza, że czas przygotowania prostszych wersji zamyka się zazwyczaj w tych kilkunastu minutach, które są potrzebne do ugotowania ryżu. Jeśli serwujesz sałatkę z ryżem dla zaproszonych gości, zadbaj o sposób jej podania. Możesz to zrobić na przykład na liściach sałaty, w ozdobnych salaterkach albo w wydrążonych warzywach czy owocach.