Przepisy na Sałatki z ryżem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z ryżem

25 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z ryżemSałatki z ryżem

Sałatki są świetną propozycją nie tylko na przekąski w ciągu dnia czy dodatki do posiłku, ale także jako samodzielne dania. Wystarczy do listy składników dopisać ryż, a sałatka będzie bardziej zwarta i z powodzeniem zaserwujesz ją jako obiad czy kolację. Takie potrawy są bardzo proste w przygotowaniu. Najbardziej nadaje się do nich ryż długoziarnisty. Ma on ziarna o długości 7-8 mm, które są sypkie, więc nie sklejają się po ugotowaniu. Pod kątem gatunku najbardziej odpowiednie będą: ryż parboiled, basmati i jaśminowy. Ten drugi charakteryzuje się wyjątkowym, orzechowym smakiem, a ostatni jest lekko słodki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, możesz dodać jednak odrobinę mniej wody niż podaje producent, dzięki temu ryż stanie się jeszcze bardziej sypki. Zaleca się również, by wcześniej go dokładnie wypłukać. Gdy będzie się gotował, zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Możliwości masz tutaj mnóstwo. Świetnie sprawdzi się tuńczyk, grillowany kurczak, szynka, a nawet ryby i owoce morza. Wykorzystaj także produkty warzywne, które akurat masz pod ręką: pomidory, ogórki, sałaty, cebule, jak również groszek konserwowy czy kukurydzę. Do sałatki z ryżem pasują również owoce, chociażby brzoskwinie oraz ananasy, które znajdziesz w przepisie na sałatkę hawajską. Ryż jest elementem wielu dań kuchni arabskiej. Wyjątkowy, orientalny smak uzyskasz, stosując odpowiednie przyprawy oraz zioła, na przykład kolendrę. Na koniec wymieszaj wszystko z sosem lub majonezem. Takie sałatki często smakują lepiej na drugi dzień, gdy składniki się „przegryzą”. Dzięki temu będzie to idealna propozycja na lunch do pracy, ale również jako danie na przyjęcie, zwłaszcza, że czas przygotowania prostszych wersji zamyka się zazwyczaj w tych kilkunastu minutach, które są potrzebne do ugotowania ryżu. Jeśli serwujesz sałatkę z ryżem dla zaproszonych gości, zadbaj o sposób jej podania. Możesz to zrobić na przykład na liściach sałaty, w ozdobnych salaterkach albo w wydrążonych warzywach czy owocach.