Sałatka z ryżem i ogórkiem – z kukurydzą: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

319

heart
989 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2578 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7563 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i wystudź. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą.

Sałatka z ryżem - Krok 1

Krok 2

Ogórka obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij nasiona. Pokrój w centymetrowej grubości kawałki. Miętę pokrój drobno.

Sałatka z ryżem - Krok 2

Krok 3

W misce połącz wystudzony ryż, kukurydzę, ogórki oraz sos i miętę. Całość wymieszaj, przełóż do salaterki i podawaj.

Sałatka z ryżem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tej sałatki będzie grillowany kurczak – pierś z kurczaka zgrilluj i pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.11.2022

    10 minut przygotowania , a ile radości. Zaletą tej sałatki jest to że każdy sobie poradzi z jej przyrządzeniem. Ja jeszcze dodaję groszek zielony bo lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ryżemSałatka z ryżem

Sałatka z ryżem i świeżym ogórkiem sprawdza się jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzywnych dań głównych. Może też być wyśmienitym drugim śniadaniem w pracy. Aby ją przygotować, na początek ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu i odstaw go do przestygnięcia. Następnie przygotuj sos włoski z suszonymi pomidorami, mieszając zawartość opakowania z sokiem z limonki oraz oliwą. Ogórek oczyść i pokrój w kostkę, a kukurydzę odsącz i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dołącz do nich posiekaną miętę oraz przygotowany wcześniej sos. Sałatka z ryżem i świeżym ogórkiem idealnie komponuje się z bagietką lub pieczywem pełnoziarnistym. Świetnie pasuje również do zielonej papryki. Jeśli lubisz mięsne uzupełnienia, dołącz do całości grillowanego kurczaka. Wierzch przekąski posyp przed zaserwowaniem pieprzem cytrynowym lub udekoruj listkami świeżych ziół. Zapoznaj się z tym przepisem i dowiedz się, jak przyrządzić tę prostą w przygotowaniu i znakomitą w smaku sałatkę z ryżem.