
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
0.5 pęczka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i wystudź. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą.

Krok 2
Ogórka obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij nasiona. Pokrój w centymetrowej grubości kawałki. Miętę pokrój drobno.

Krok 3
W misce połącz wystudzony ryż, kukurydzę, ogórki oraz sos i miętę. Całość wymieszaj, przełóż do salaterki i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do tej sałatki będzie grillowany kurczak – pierś z kurczaka zgrilluj i pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ryżem
Sałatka z ryżem i świeżym ogórkiem sprawdza się jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzywnych dań głównych. Może też być wyśmienitym drugim śniadaniem w pracy. Aby ją przygotować, na początek ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu i odstaw go do przestygnięcia. Następnie przygotuj sos włoski z suszonymi pomidorami, mieszając zawartość opakowania z sokiem z limonki oraz oliwą. Ogórek oczyść i pokrój w kostkę, a kukurydzę odsącz i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dołącz do nich posiekaną miętę oraz przygotowany wcześniej sos. Sałatka z ryżem i świeżym ogórkiem idealnie komponuje się z bagietką lub pieczywem pełnoziarnistym. Świetnie pasuje również do zielonej papryki. Jeśli lubisz mięsne uzupełnienia, dołącz do całości grillowanego kurczaka. Wierzch przekąski posyp przed zaserwowaniem pieprzem cytrynowym lub udekoruj listkami świeżych ziół. Zapoznaj się z tym przepisem i dowiedz się, jak przyrządzić tę prostą w przygotowaniu i znakomitą w smaku sałatkę z ryżem.