Sałatka z ryżem i ogórkiem – z kukurydzą: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

323

heart
994 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2611 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7611 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i wystudź. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą.

Sałatka z ryżem - Krok 1

Krok 2

Ogórka obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij nasiona. Pokrój w centymetrowej grubości kawałki. Miętę pokrój drobno.

Sałatka z ryżem - Krok 2

Krok 3

W misce połącz wystudzony ryż, kukurydzę, ogórki oraz sos i miętę. Całość wymieszaj, przełóż do salaterki i podawaj.

Sałatka z ryżem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tej sałatki będzie grillowany kurczak – pierś z kurczaka zgrilluj i pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.11.2022

    10 minut przygotowania , a ile radości. Zaletą tej sałatki jest to że każdy sobie poradzi z jej przyrządzeniem. Ja jeszcze dodaję groszek zielony bo lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ryżemSałatka z ryżem

Sałatka z ryżem i świeżym ogórkiem sprawdza się jako dodatek do pieczonych i grillowanych mięs oraz warzywnych dań głównych. Może też być wyśmienitym drugim śniadaniem w pracy. Aby ją przygotować, na początek ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu i odstaw go do przestygnięcia. Następnie przygotuj sos włoski z suszonymi pomidorami, mieszając zawartość opakowania z sokiem z limonki oraz oliwą. Ogórek oczyść i pokrój w kostkę, a kukurydzę odsącz i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dołącz do nich posiekaną miętę oraz przygotowany wcześniej sos. Sałatka z ryżem i świeżym ogórkiem idealnie komponuje się z bagietką lub pieczywem pełnoziarnistym. Świetnie pasuje również do zielonej papryki. Jeśli lubisz mięsne uzupełnienia, dołącz do całości grillowanego kurczaka. Wierzch przekąski posyp przed zaserwowaniem pieprzem cytrynowym lub udekoruj listkami świeżych ziół. Zapoznaj się z tym przepisem i dowiedz się, jak przyrządzić tę prostą w przygotowaniu i znakomitą w smaku sałatkę z ryżem.