
Składniki
1 szklanka
1 puszka
4 łyżki
2 łyżki
150 gramów
3 sztuki
1 puszka
1 pęczek
1 puszka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż płuczę na sitku w zimnej wodzie. Przesypuję do garnka, wlewam 500 ml wody zimnej i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Przesypuję do miski do ostygnięcia.
Krok 2
Fasolę, kukurydzę, ananasa przekładam na sitko żeby odsączyć z zalewy. Dodaję do zimnego ryżu.
Krok 3
Paprykę konserwową kroję w kostkę, seler naciowy obieram z włókien, następnie kroję na małe kawałki około 0,5 cm. Natkę pietruszki drobno siekam. Przekładam wszystko do ryżu, dodaję jogurt vege, majonez Hellmanns, sól, pieprz, chili i mieszam.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej