
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka ponacinaj nożem tak, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.

Krok 2
W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
W między czasie, rozgnieć na drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie wciśnij w nacięcia kurczaka.

Krok 4
Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka z kurczaka po malezyjsku
Udka z kurczaka po malezyjsku to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie – wystarczy, że ketchup wymieszasz razem z miodem, sosem sojowym, przyprawą do grilla i octem, np. jabłkowym. W połowie marynaty zanurz ponacinane mięso i odstaw je na jakiś czas do lodówki. W tym czasie, do pozostałej marynaty dodaj rozgniecione orzeszki ziemne oraz posiekaną drobno natkę kolendry, i dokładnie wciśnij ją w nacięcia kurczaka. Udka grilluj przez kilkadziesiąt minut, od czasu do czasu obracając, aby się nie przypaliły (przed podaniem, zgrillowane mięso jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach). Gotowe danie podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw, na przykład z pomidorków koktajlowych, sałaty oraz rukoli. Pamiętaj, że w ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka. Pobierz listę niezbędnych składników i wypróbuj nasz przepis na pyszne udka z kurczaka. Koniecznie podziel się z nami opinią na temat proponowanej potrawy. Do dzieła!



































