
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka ponacinaj nożem tak, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.

Krok 2
W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
W między czasie, rozgnieć na drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie wciśnij w nacięcia kurczaka.

Krok 4
Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka z kurczaka po malezyjsku
Udka z kurczaka po malezyjsku to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie – wystarczy, że ketchup wymieszasz razem z miodem, sosem sojowym, przyprawą do grilla i octem, np. jabłkowym. W połowie marynaty zanurz ponacinane mięso i odstaw je na jakiś czas do lodówki. W tym czasie, do pozostałej marynaty dodaj rozgniecione orzeszki ziemne oraz posiekaną drobno natkę kolendry, i dokładnie wciśnij ją w nacięcia kurczaka. Udka grilluj przez kilkadziesiąt minut, od czasu do czasu obracając, aby się nie przypaliły (przed podaniem, zgrillowane mięso jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach). Gotowe danie podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw, na przykład z pomidorków koktajlowych, sałaty oraz rukoli. Pamiętaj, że w ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka. Pobierz listę niezbędnych składników i wypróbuj nasz przepis na pyszne udka z kurczaka. Koniecznie podziel się z nami opinią na temat proponowanej potrawy. Do dzieła!



































