Udka z kurczaka po malezyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka po malezyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

410 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka ponacinaj nożem tak, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 2

Krok 3

W między czasie, rozgnieć na drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie wciśnij w nacięcia kurczaka.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 3

Krok 4

Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Sławek Górniak

    Sławek Górniak , 17.06.2016

    Udka na melanż zagrycha na 100 Się spróbuj !!:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka po malezyjskuUdka z kurczaka po malezyjsku

Udka z kurczaka po malezyjsku to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie – wystarczy, że ketchup wymieszasz razem z miodem, sosem sojowym, przyprawą do grilla i octem, np. jabłkowym. W połowie marynaty zanurz ponacinane mięso i odstaw je na jakiś czas do lodówki. W tym czasie, do pozostałej marynaty dodaj rozgniecione orzeszki ziemne oraz posiekaną drobno natkę kolendry, i dokładnie wciśnij ją w nacięcia kurczaka. Udka grilluj przez kilkadziesiąt minut, od czasu do czasu obracając, aby się nie przypaliły (przed podaniem, zgrillowane mięso jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach). Gotowe danie podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw, na przykład z pomidorków koktajlowych, sałaty oraz rukoli. Pamiętaj, że w ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka. Pobierz listę niezbędnych składników i wypróbuj nasz przepis na pyszne udka z kurczaka. Koniecznie podziel się z nami opinią na temat proponowanej potrawy. Do dzieła!