Udka z kurczaka po malezyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka po malezyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
194 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

531 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka ponacinaj nożem tak, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 2

Krok 3

W między czasie, rozgnieć na drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie wciśnij w nacięcia kurczaka.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 3

Krok 4

Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Sławek Górniak

    Sławek Górniak , 17.06.2016

    Udka na melanż zagrycha na 100 Się spróbuj !!:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burgery drobiowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka po malezyjskuUdka z kurczaka po malezyjsku

Udka z kurczaka po malezyjsku to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie – wystarczy, że ketchup wymieszasz razem z miodem, sosem sojowym, przyprawą do grilla i octem, np. jabłkowym. W połowie marynaty zanurz ponacinane mięso i odstaw je na jakiś czas do lodówki. W tym czasie, do pozostałej marynaty dodaj rozgniecione orzeszki ziemne oraz posiekaną drobno natkę kolendry, i dokładnie wciśnij ją w nacięcia kurczaka. Udka grilluj przez kilkadziesiąt minut, od czasu do czasu obracając, aby się nie przypaliły (przed podaniem, zgrillowane mięso jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach). Gotowe danie podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw, na przykład z pomidorków koktajlowych, sałaty oraz rukoli. Pamiętaj, że w ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka. Pobierz listę niezbędnych składników i wypróbuj nasz przepis na pyszne udka z kurczaka. Koniecznie podziel się z nami opinią na temat proponowanej potrawy. Do dzieła!